Hlavní obsah

Jako byste podpálil sám sebe. Reportáž ze země, kde heroin nestojí ani jeden dolar

Reportáž ze země, kde heroin nestojí ani jeden dolar.

 

Reklama

Tálibán i Islámský stát z obchodu s opiem financují svůj boj v Afghánistánu. Tamní vláda ale válku proti extremistům nezvládá a prohrává i zápas s drogami.

Článek

Jedním z nejvýznamnějších zdrojů příjmů islámských extremistů je v Afghánistánu obchod s opiem. Vládě ani americkým jednotkám se ale nepodařilo zabránit tomu, že země dál drží smutné prvenství mezi producenty této drogy, ze které se vyrábí heroin.

V reportáži Rádia Svobodná Evropa (RFE) mimo jiné uvidíte, jak to vypadá, když se likviduje makové pole v provincii Kandahár.

Podle údajů OSN je ale v Afghánistánu stále přes 200 tisíc hektarů polí osetých mákem. Větší část produkce pašují radikálové přes hranice do okolních států. Ale i to malé procento, které v Afghánistánu zůstane, stačí, aby tam bylo kolem milionu drogově závislých. Heroin zde totiž stojí méně než dolar.

„Heroin je strašná věc, je to jako byste podpálil sám sebe,“ říká jeden z afghánských narkomanů. „Lidé tady říkají: Zapal se a budeš v nebi,“ dodává v reportáži RFE.

„Stal se ze mě stroj. Jsem jako baterie v mobilu, když jsem nabitý, mohu fungovat. Jinak se ale nedokážu ani pohnout,“ popisuje další z kábulských narkomanů.

Úřady navíc při ničení makových polí čelí tvrdému odporu místních zemědělců. Ti si stěžují, že jim vláda nenabízí odpovídající náhradu, a oni tak přicházejí o možnost obživy. Navíc se také musejí rozhodnout, jestli se přidají na stranu radikálů z Tálibánu nebo budou se vzdálenou centrální vládou.

Afghánská armáda ani mezinárodní jednotky navíc nemají kvůli boji proti extremistům dost kapacit na potírání produkce drog, vysvětlil Seznam Zprávám Qadir Habib, vedoucí redaktor Rádia Svobodná Evropa.

Reklama

Související témata:
Svobodná

Doporučované