Hlavní obsah

Tohle dělá „Matka všech bomb". Exkluzivní záběry místa, kde USA poprvé použily MOAB

Oceán trosek. První záběry následků přímo z místa, kde dopadla „Matka všech bomb“.

 

Reklama

Byla to strašná bomba, popisuje dubnový útok na jeskynní systém v afghánské provincii Nangarhár jeden z místních obyvatel.

Článek

Letectvo USA nasadilo v dubnu do boje proti Islámskému státu (IS) vůbec největší nejadernou bombu, kterou má ve svém arzenálu. Takzvanou „Matku všech bomb" svrhli Američané na pozice islamistů, kteří se ukrývali v podzemním systému tunelů a jeskyní v afghánské provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem.

Exploze obří bomby zcela zničila tři tunely a zabila nejméně 90 bojovníků IS, kteří se zde ukrývali. Srovnáno se zemí bylo i několik vesnic, které ovládal Islámský stát.

Spolupracovník Rádia Svobodná Evropa zasažené území následně natočil na kameru. Upozorňujeme, že některé použité

„Byla to velmi silná a strašná bomba. Vyhodila do povětří celé okolí včetně vesnice,“ popisuje ve videu jeden z místních Afghánců následky exploze.

Bojovníci Islámského státu se podle afghánských informací ukrývali v hloubce až 300 metrů pod povrchem.

Bomba GBU-43 se nazývá také MOAB. Je to zkratka slov Massive Ordnance Air Blast (vzdušná střela masivní výzbroje). Používá se ale také alternativní označení Mother Of All Bombs (Matka všech bomb).

Střela je se zhruba jedenácti tunami výbušniny nejničivější nejadernou zbraní v arzenálu Spojených států. Otestována byla poprvé v roce 2003. Až do dubnového útoku nikdy nebyla použitá v boji.

Reklama

Související témata:

Doporučované