Hlavní obsah

Ničivé záplavy v Japonsku nepřežilo sedm lidí

Foto: Profimedia.cz

Přívalové deště způsobily masivní záplavy.

Reklama

Záchranáři v prefektuře Čiba stále pátrají po dvou lidech, po dalších dvou se pátrá také dále na sever ve Fukušimě, jež se stále potýká s následky tajfunu Hagibis, který oblast zasáhl dříve tento měsíc a v celém Japonsku si vyžádal přes 80 mrtvých.

Článek

Přívalové deště, které způsobily ve městech východně od japonského hlavního města Tokia záplavy a sesuvy půdy, si vyžádaly nejméně sedm mrtvých. S odvoláním na sdělení místních úřadů o tom informovala agentura AP.

V prefektuře Čiba se vylily z koryt dvě řeky a voda zaplavila přilehlé oblasti. Déšť na místě nyní ustal, zhruba 4700 domácností ale stále nemá přístup k tekoucí vodě, některá vlaková spojení byla zrušena, zatímco jiná mají velká zpoždění. Dodávky elektřiny byly obnoveny ve většině z 6000 domácností, které se v Čibě v pátek ocitly bez proudu. Při sesuvech půdy podle agentury AP zemřeli asi čtyři lidé, další dva lidé utonuli ve vozech.

Premiér Šinzó Abe svolal mimořádnou schůzi krizového štábu a vyzval k vyvinutí co největšího úsilí v záchranných operacích. Na svém twitterovém profilu kondoloval pozůstalým a napsal, že se modlí za duše obětí sesuvů půdy a záplav.

Silné deště postihly rovněž tokijské letiště Narita. Některé komerční lety, které tam směřovaly, byly nuceny přistát na jiných místech. Cestující, kteří na letišti Narita nakonec přistáli, se z něj zase nemohli dostat, protože kvůli záplavám byly uzavřeny silnice a nejezdily ani vlaky. Podle japonské agentury Kjódó tak bylo asi 3000 lidí nuceno přenocovat na letišti.

Podle japonské meteorologické agentury v pátek v některých oblastech spadlo za půlden více srážek, než je průměrný úhrn za celý říjen.

Reklama

Související témata:

Doporučované