Hlavní obsah

Šéf organizačního výboru OH kvůli sexistickým výrokům rezignuje

Foto: Profimedia.cz

Šéf organizačního výboru tokijské olympiády Joširo Mori.

Reklama

Šéf organizačního výboru olympijských her v Tokiu a bývalý premiér Joširo Mori si minulý týden stěžoval, že ženy na schůzích moc mluví. Za svá slova se později omluvil. Uvedl, že rezignaci oznámí v pátek.

Článek

Šéf organizačního výboru olympijských her v Tokiu Joširo Mori kvůli sexistickým výrokům z minulého týdne zřejmě odstoupí. Uvedly to japonské televize Fuji News Network a veřejnoprávní NHK.

Deník Mainichi uvedl, že Mori má v úmyslu rezignaci oznámit v pátek. To japonský expremiér podle Reuters potvrdil v rozhovoru s japonskou televizí Nippon, pro niž uvedl, že „tento problém nelze dále odkládat“ a „své úvahy přiblíží v pátek“.

„Ministerstvo školství po mně velmi důrazně chtělo, abychom ve vedení měli více žen. Jednání představenstva s mnoha ženami by se hrozně táhlo,“ okomentoval minulý týden plán na zvýšení počtu žen ve funkcích Mori. Kdyby se podle něj „jedna žena ve výboru přihlásila o slovo, ostatní ženy by měly potřebu mluvit také“.

„Pokud chcete zvýšit počet žen ve výboru, měli byste zavést časové limity, jinak budete mít potíže,“ dodal tehdy Mori podle CNN.

Třiaosmdesátiletý Mori se na tiskové konferenci následujícího dne za své výroky, které dle svých slov učinil „za zavřenými dveřmi“, omluvil. Dodal, že byly „nevhodné a proti olympijskému duchu“, rezignaci tehdy nicméně odmítl.

Odpovědí na dodatečnou otázku novinářů, zda si opravdu myslí, že ženy moc mluví, podle CNN Mori vyvolal další kontroverzi. „V poslední době ženy moc neposlouchám, takže nevím,“ řekl.

Za sexistické poznámky Moriho zkritizovala řada veřejně činných osob, včetně současného premiéra Japonska Jošihideho Sugy nebo europoslankyně Nathalie Loiseauové. Suga v japonském parlamentu řekl, že Moriho poznámka byla „nepřijatelná“, přímo k rezignaci ho ovšem vyzvat odmítl.

„Šíří se zprávy, že Mori rezignuje. To je výsledek snahy mnoha, mnoha žen, které se nebály ozvat. To (rezignace Moriho, pozn. red.) samozřejmě není řešení problému. Musíme tvořit společnost, která bude genderově rovná na všech pozicích. Dejme se do práce!“ uvedla na Twitteru šéfka opoziční Sociálně demokratické strany Mizuho Fukušimová.

Japonské ženy čelí genderové diskriminaci pravidelně. Alespoň to tvrdí zpráva Světového ekonomického fóra z roku 2020 Global Gender Gap Report, podle níž je genderový rozdíl v zemi „zdaleka největší ze všech ekonomicky vyspělých zemí“. Zpráva zařadila Japonsko na 121. místo ze 153 zúčastněných zemí i kvůli zjištění, že ženy jsou v japonském parlamentu zastoupeny pouze 10 %, což je podle CNN jedna z nejnižších úrovní politického zastoupení žen na světě.

Moriho případný odchod znamená pro olympijské hry v Tokiu další ránu. Hry se o rok posunuly, ale ani odklad nezaručil, že se kvůli zhoršující se zdravotnické situaci budou opravdu konat. S organizací mezinárodního svátku sportu si nejsou jisti ani samotní Japonci.

Podle průzkumu agentury Kyodo News by bylo až 80 procent Japonců pro zrušení nebo další odklad. Japonská vláda nicméně uvedla, že se i díky právě probíhající vakcinaci obyvatelstva plánu na konání her drží.

Reklama

Doporučované