Hlavní obsah

Šéf KSČM vypovídal na berňáku. „Peníze jsem mu dal v kanceláři,“ tvrdí Horáček

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vojtěch Filip kandiduje do Poslanecké sněmovny z 2. místa na jihu Čech. Obhajovat funkci předsedy KSČM už se ale nechystá.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že Vojtěch Filip vypovídal na finančním úřadu kvůli podezření z přijetí půlmilionové platby. Stíhaný podnikatel Tomáš Horáček v rozhovoru popisuje, jak a proč šéfovi komunistů peníze předal.

Článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip se necelé tři týdny před volbami vydal na choulostivé jednání. Na finančním úřadu v Českých Budějovicích musel vysvětlovat, zda zdanil půl milionu korun.

K podezření dospěli kriminalisté při vyšetřování kauzy nemocničních zakázek na základě svědectví a zabavené komunikace. Policie provinění z přijetí úplatku neprokázala, případ ale předala finančním úřadům s dotazem, zda se Filip nedopustil krácení daně.

Předseda KSČM Seznam Zprávám odmítl sdělit, jak úředníkům celou věc vysvětlil. Detaily neposkytla ani samotná instituce. „Správce daně nemůže o zjištěných daňových skutečnostech poskytovat informace. Je vázán mlčenlivostí,“ napsala mluvčí Finančního úřadu pro Jihočeský kraj Jana Králová.

Tím, kdo na místopředsedu Poslanecké sněmovny před policisty uhodil, je stíhaný podnikatel Tomáš Horáček, který v kauze zakázek pražských nemocnic usiluje o status spolupracujícího obviněného. Pak by měl mít šanci na nižší trest.

Předseda komunistické strany potvrdil, že na začátku tohoto týdne vypovídal do protokolu na českobudějovickém finančním úřadu. Popřel ale, že by kdy k předání peněz došlo.

„Pokud bude pan Horáček dál šířit lži, tak budu nucen postupovat právní cestou. Nic mi pan Horáček nedal a na finančním úřadu jsem své vyjádření už učinil do protokolu v pondělí,“ napsal Seznam Zprávám místopředseda dolní komory.

Tomáš Horáček však na svém tvrzení trvá. V rozhovoru pro Seznam Zprávy nyní detailně popisuje, jak výměnou za podporu svých projektů předal Vojtěchu Filipovi v jeho sněmovní kanceláři půl milionu korun.

Dodejme, že policie Horáčkova svědectví nebere na lehkou váhu. Po vypuknutí nemocniční kauzy v polovině roku 2018 a obvinění Tomáše Horáčka a spol. vyšetřovatelé v červnu 2019 obvinili bývalého pražského radního z ČSSD Daniela Hodka a podnikatele s maltským pasem Miroslava Lekeše.

Byl to právě Horáček, kdo na ně ukázal, když detektivům popsal manipulaci se zakázkou na externího dodavatele jídel pro Nemocnici Na Františku. Podobně na základě jiné Horáčkovy výpovědi v listopadu 2019 policie obvinila i exposlance ODS Marka Šnajdra kvůli nákupu lineárních urychlovačů v Nemocnici Na Bulovce.

Stalo se to v kanceláři

Kdy poprvé jste s policisty hovořil o penězích, které měly putovat Vojtěchu Filipovi?

Bylo to z kraje roku 2019. To už jsem byl na svobodě.

Když jste peníze šéfovi KSČM přes jeho asistenta posílal, vnímal jste, že jde o úplatek pro politika? Nebo jste to spíše vnímal jako půjčku?

Požadavek vzešel od nich, finanční podpora výměnou za tu jejich. Takto to bylo doslova řečeno.

Čeho konkrétně se podpora měla týkat? Podpora jakého zákona či tendru? Když říkáte „od nich“, máte na mysli přímo Filipa a Gibiece (Lukáš Gibiec je někdejší Filipův asistent, pozn. red.)?

S požadavkem přišel Gibiec s tím, že je to projednáno s Vojtěchem Filipem. Podpora byla domluvená na více úrovních. Od podpory mých projektů v zahraničí až po podporu zájmů v oblasti zdravotnictví v ČR. Mělo se jednat o dlouhodobou spolupráci.

Měl jste informace o tom, že Filip peníze opravdu od vás chce? Lze vyloučit, že šlo o sólo akci Filipova asistenta, který by si chtěl nechat peníze pro sebe?

Kdyby to byla sólo akce Lukáše Gibiece, jistě by mu peníze nepředával přede mnou. To nemá přeci logiku.

Takže oněch půl milionu korun Gibiec předal Filipovi přímo před vámi? Jak se u toho Filip tvářil? Věděl, o co jde, nebo byl zmatený?

Gibiec to komentoval tím, že je to dohodnutá podpora ode mě. Proběhlo to přímo v kanceláři Vojtěcha Filipa v Poslanecké sněmovně.

O penězích pro Filipa mluvíte jako o jejich požadavku. Není přesnější označit to za úplatek?

Popsal jsem to tak, jak se to odehrálo. Jak ale víte, tak úplatek se neprokázal.

Vznikla k finanční transakci nějaká smlouva?

Nikoliv. Nebyl to oficiální dar, pokud se ptáte takto.

Nepřekvapilo vás, že Filip coby právník nepožadoval na předávku peněz nějaký smluvní dokument?

S ohledem na kontext mě to nepřekvapilo.

Vy jste v případu nemocničních zakázek stíhaný a hrozí vám vězení. Neštve vás v tomto kontextu, že Vojtěcha Filipa policie z ničeho neobvinila?

Nikoliv. Než jsem se rozhodl spolupracovat s policií, také jsem zapíral či dokonce neříkal pravdu. Je na každém, jak se k tomu postaví. To, že Vojtěch Filip nechce říct pravdu, je celkem pochopitelné, znamenalo by to konec jeho politické kariéry.

Byl to standardní „modus operandi“ Vojtěcha Filipa? Přišlo vám, že si takhle o peníze říká poprvé?

To mně nepřísluší hodnotit.

S policií jste začal spolupracovat. Tím, že jste dovedl policii k obvinění několika dalších lidí včetně například exposlance Marka Šnajdra, doufáte, že trest bude díky tomu mírnější?

Musím být neustále ve střehu, někteří obvinění investují nemalé peníze na mé zastrašování, vyhrožování a dokonce již existují důkazy o objednávce na mou likvidaci. Naposledy na mé zastrašování najali jistého Roberta Š., který byl souzen za úkladnou vraždu. Asistovala mu osoba, která by měla za normálních okolností hájit veřejný zájem. Její jméno s ohledem na probíhající vyšetřování a její profesi nemohu nyní uvést. Za svým rozhodnutím si přesto stojím.

Dopis pro šéfa

Lídr komunistické strany se brání, že žádné peníze od Tomáše Horáčka nepřijal. Pokud by ale policie žádné podezření neměla a k žádné finanční transakci nedošlo, proč by věc dále předávala k šetření finančnímu úřadu? Na takový dotaz Vojtěch Filip neodpověděl.

Podezření z propojení mezi Vojtěchem Filipem a Tomášem Horáčkem má hlubší historii. Vedle svědectví, která má policie k dispozici ve spisu, jedna z Horáčkových firem v minulosti KSČM poskytla sponzorský dar. Nedávno zase server iRozhlas.cz upozornil, že oba muži se zúčastnili v roce 2018 politicko-obchodní delegace do Kazachstánu.

O kontaktu mezi Horáčkovými a Filipovými lidmi svědčí i emailová korespondence, kterou Seznam Zprávy získaly. Jde o dopis pojednávající o pohledávkách Horáčkovy firmy Svět zdraví, který k rukám místopředsedy sněmovny Filipa odeslala skrze tehdejšího politikova asistenta Lukáše Gibiece Horáčkova tehdejší advokátka Nina Rydlová.

Mimochodem: během Horáčkova pobytu ve vazbě právnička Rydlová podle policie začala firmy svého klienta tunelovat, kvůli čemuž od letošního července čelí trestnímu stíhání.

Foto: Seznam Zprávy

E-mailová komunikace mezi tehdejší advokátkou Tomáše Horáčka a tehdejším asistentem Vojtěcha Filipa. Předmětem je dopis pro místopředsedu Poslanecké sněmovny.

Filip dnes tvrdí, že dokument nezná. Před dvěma lety nicméně server iRozhlas informoval, že Filip v dopise uvedenou firmu Svět zdraví interpeloval u šéfa České správy sociálního zabezpečení.

„Pro pana Horáčka jsem žádnou právní službu nedělal, ani bych plnou moc nepřijal. Byl bych ve střetu zájmů, když jsem souhlasil s tím, že využijí ústavního institutu interpelace. Tyto spekulace jsou opravdu nesmyslné stejně jako další umělé konstrukce,“ popírá šéf komunistů.

Rydlová odmítla věc komentovat s tím, že je vázaná mlčenlivostí. Gibiec na zaslané otázky nereagoval vůbec.

Reklama

Doporučované