Hlavní obsah

Šéf Sněmovny sebral poslancům citlivou pravomoc: určit, kolik má stát oběd

Ceny za obědy (a nejen za ně) dál hýbají děním v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Článek

Smažený sýr s hranolky a tatarkou v centru Prahy za 75 korun - anebo také za 250 korun.

První z uvedených cen zaplatíte, pokud jste poslanec a jíte v práci. Druhou o pár desítek metrů dál, pokud jste turista nebo návštěvník centra Prahy a musíte jíst v běžné restauraci.

Konkrétní údaje z jídelního lístku poslanců rozhýbaly v minulých dnech debatu o tom, jak si poslanci zlevnili jídlo a pití. Přestřelka v médiích přivedla šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) k radikálnímu rozhodnutí.

Příště už si poslanci nebudou určovat ceny sami, ale rozhodne o nich Kancelář Poslanecké sněmovny.

„Na základě zkušenosti z nedávných debat v médiích je zřejmé, že přímé zapojení poslanců do rozhodování o cenách ve sněmovních zařízeních je nešťastné a věc by měla být ponechána příslušnému odboru. Po projednání celé záležitosti na grémiu Sněmovny předseda Radek Vondráček rozhodl, že tvorba cen bude nadále výlučně v kompetenci vedení Kanceláře Poslanecké sněmovny, která plní úkoly spojené s organizačním a technickým zabezpečením Sněmovny,” píše v tiskové zprávě mluvčí Sněmovny Barbora Štenglová.

Vondráček považuje tvrzení představitelů České pirátské strany, kteří jako první přišli s informací, že si poslanci zlevnili jídlo v sněmovních restauracích, za zavádějící. „Považuji za důležité sdělit, že Piráti ve skutečnosti žádný návrh na zvýšení cen jídel a nápojů začátkem roku 2018 nepodali,“ uvedl Vondráček prostřednictvím mluvčí.

O co konkrétně šlo? Od počátku února se u studené kuchyně, polévek, salátů, příloh, moučníků a snídaňových jídel ve Sněmovně zvedla obchodní přirážka (marže) z 10 % na 50 %, u nápojů dokonce z původních 5 % na 50 %. Tím se ceny zvedly. Od července ale opět – řádově o koruny – klesnou, protože poslanci prosadili pokles přirážky na 40 procent. Vondráček uvádí, že především kvůli zaměstnancům Sněmovny.

Debata o cenách jídel ve Sněmovně přiměla nedávno dokonce poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou, aby zveřejnila jídelní lístek. Právě z něj se lidé mohli dozvědět, že populární „smažák“ mají poslanci za 75 korun – i s hranolky a tatarkou.

Reklama

Doporučované