Hlavní obsah

Šel se vykoupat do moře, z vody vylezl rozedraný s desítkami bodanců

Chlapce v moři poranil zatím neznámý živočichVideo: AP

 

Reklama

Po fotbale se šel zchladit do moře, tam ho ale cosi poranilo. Odborníci bádají nad tím, co způsobilo šestnáctiletému chlapci četná krvácející zranění.

Článek

Šestnáctiletý Sam Kanizay se šel po fotbale zchladit do moře v australském Brightonu. Z vody ale po zhruba půl hodině vylezl se zakrvácenýma nohama. Krev prýštila z desítek ranek, nad jejichž původem si nyní láme hlavy několik expertů.

Po návratu domů se nejprve krvácení snažili zastavit rodiče, potom ho vzali do nemocnice. Podle otce neměli doktoři nejmenší tušení, co mohlo takové zranění způsobit. Vrátil se proto následující noc na pláž, aby do sítě nachytal možné škůdce. Spektrum živočichů, které ve vodě našel, bylo velmi široké.

Jeff Weir, ředitel Výzkumného ústavu pro delfíny, se domnívá, že Sama mohla napadnout skupina korýšů, známá jako klanonožci, konkrétně pak takzvané mořské vši. Ty se obvykle živí rozkládajícími se rostlinnými a živočišnými zbytky. Odborník na parazity z univerzity v Queenslandu Thomas Cribb tvrdí, že napadení klanonožci by bylo velmi neobvyklé a nezpůsobilo by pravděpodobně tak rozsáhlé krvácení. Podle experta Michaela Browna ranky způsobily larvy medúz.

Reklama

Související témata:

Doporučované