Hlavní obsah

Senátor Romney podpořil hlasování o kandidátce do Nejvyššího soudu USA

Foto: Profimedia.cz

Americký senátor Mitt Romney.

Reklama

Senátor Mitt Romney souhlasí, aby Senát hlasoval o nástupkyni Ginsburgové ještě před volbou prezidenta. Republikánští senátoři zřejmě disponují potřebným počtem hlasů pro nominaci kandidátky navržené Donaldem Trumpem, píše BBC.

Článek

Soudci Nejvyššího soudu jsou jmenováni prezidentem USA, ale musí být schváleni Senátem, kde republikáni mají většinu 53 ku 47, píše CNN. Šéf senátních republikánů Mitch McConnell slíbil, že hlasování před listopadovými volbami uspořádá, ale doposud visel otazník nad tím, zda by jej podpořil dostatek republikánů.

Romney, kterého Trump podle BBC nazval začátkem tohoto měsíce „nejhorším senátorem“, byl považován za jednoho ze senátorů, který pro volbu nástupkyně ještě před volbami hlasovat nebude. Ve svém úterním prohlášení však Romney uvedl, že nově nominované kandidátce dá šanci s odvoláním na historický precedent.

„Historickým precedentem nominací ve volebním roce je, že Senát nenominuje kandidáta opoziční strany, ale svého. Ústava dává prezidentovi pravomoc nominovat a Senátu pravomoc poskytovat rady a souhlas s nominanty,“ uvedl Romney ve svém prohlášení. „V souladu s tím mám v úmyslu se při zvažování prezidentovy kandidátky řídit ústavou a precedentem. Mám v plánu hlasovat na základě kvalifikace kandidátky.“

Ačkoliv republikáni drží v Senátu mírnou většinu křesel, dvě republikánské senátorky - Susan Collinsová ze státu Maine a Lisa Murkowskiová z Aljašky - uvedly, že jsou ohledně nominace soudce Nejvyššího soudu na celý život v rámci volebního roku skeptické. Pokud tedy Romney bude pro Trumpovu kandidátku hlasovat, měla by podle BBC získat 51 hlasů.

Prezident Trump kandidátku zřejmě z respektu vůči zesnulé soudkyni oznámí v sobotu. Zároveň však shazoval zprávy veřejnoprávní stanice NPR, podle níž Ruth Baderová Ginsburgová řekla několik dní před smrtí své vnučce, že by si přála, aby se o její náhradě u soudu rozhodlo až po lednové inauguraci nového prezidenta.

Trump se domnívá, že za touto zprávou stojí jeho demokratičtí rivalové, mezi nimi kongresman Adam Schiff, který vedl vyšetřování Trumpova počínání před procesem ústavní žaloby, předsedkyně dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová či šéf demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer. „Nevím, jestli to řekla, nebo jestli to napsal Adam Schiff, Schumer nebo Pelosiová. Spíš bych se klonil k tomu druhému,“ řekl prezident.

Již dříve Trump jako dvě možné kandidátky zmínil soudkyně Amy Coneyovou Barrettovou a Barbaru Lagoaovou. Obě jsou konzervativní, poměr sil v devítimístném orgánu by se tak mohl změnit ve prospěch konzervativců z dosavadních pěti ku čtyřem na šest ku třem, domnívá se Reuters.

Opoziční demokraté postup Trumpa kritizují a tvrdí, že s hledáním náhrady je lepší počkat do dalšího volebního období. Argumentují mimo jiné tím, že Senát s republikánskou většinou v roce 2016 zablokoval volbu ústavního soudce, kterou měl provést tehdejší prezident Barack Obama. Šéf senátních republikánů Mitch McConnell tehdy podle BBC tento krok odůvodnil tím, že se jedná o volební rok. Nyní se ale zavázal, že hlasování o nástupkyni Ginsburgové prosadí, pokud prezident navrhne svého kandidáta.

Ginsburgová ve věku 87 let v pátek podlehla rakovině. Soudkyní Nejvyššího soudu byla přes 27 let, přičemž byla teprve druhou ženou, která získala post na nejvyšší soudní instanci Spojených států. Agentury Reuters i AP ji označují především za bojovnici za práva žen, která se postupně stala ikonou pro americké liberály.

Reklama

Související témata:

Doporučované