Hlavní obsah

Senátor za ODS už sedmkrát neodevzdal majetkové přiznání

Senátor za ODS a primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati.

Reklama

Raduan Nwelati svůj postup zdůvodňuje tím, že má rozsáhlé majetky v Sýrii, ke kterým kvůli probíhající válce není schopen zjistit, jakou mají hodnotu. Úřady jeho postup zkoumají, zatím žádný trest nedostal.

Článek

Na případ upozornil server Aktuálně.cz (externí odkaz zde) s tím, že senátor a primátor Mladé Boleslavi Nwelati měl nahrát už sedm přiznání o svých příjmech a majetku do systému Ministerstva spravedlnosti, ale neučinil tak ani jednou.

Veřejní funkcionáři podávají oznámení při vstupu do funkce. Potom každoročně přiznávají majetek, který nabyli při jejím výkonu. V oznámení musí sepsat nemovité věci, cenné papíry, podíly v korporacích, hodnotné movité věci i dluhy. Nesplnění povinnosti je podle zákona o střetu zájmů přestupkem, za který hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Tu dosud Nwelati nedostal ani jednou.

Nwelati, jehož otec byl Syřan, ale sám se narodil v Praze, postupuje vědomě. „Právníci mi doporučili, abych to tam nedával kvůli tomu, že mám majetky v zahraničí, které jsem získal z dědictví po otci. V Sýrii je válka, takže není možné zjistit, jaká je jejich cena. Není možné k nim doložit jakékoliv dokumenty, ale nějaké majetky tam mám,“ řekl pro Aktuálně.cz Nwelati.

Jak rozsáhlé majetky zdědil, neupřesnil; řekl pouze, že pochází ze zámožné rodiny. Na otázku, jestli může alespoň přiblížit, zda jde například o tři domy a dvě pole, odpověděl, že předpokládá, že majetku tam má „podstatně více“.

„Musím postupovat tak, abych neporušil zákon. Když tam dám neúplné přiznání, tak bych ho určitě porušil více, než když ho nepodám vůbec,“ řekl serveru.

Věc se má tak, že nepodat přiznání je pouhým přestupkem. Ovšem pokud by přiznání podal neúplné, nebo nepravdivé, dopustil by se trestného činu.

Žádnou sankci nedostal. „Správní řízení podle zákona vede úřad obce s rozšířenou působností, pod který spadá trvalé bydliště politika. Jelikož by ale o pokutě pro mladoboleslavského primátora rozhodoval mladoboleslavský úřad, Ministerstvo spravedlnosti vyzvalo Středočeský kraj, aby se správního řízení chopil jiný úřad. Tím je nakonec ten v sousedním Mnichově Hradišti,“ upozornil autor článku Radek Dragoun.

Žádné ze čtyř správních řízení, která tamní úřad vůči Nwelatimu vede, ještě není u konce.

Senátor ovšem zdaleka není jediný hříšník. Jak uvedla agentura ČTK, majetková přiznání letos Ministerstvu spravedlnosti včas neodevzdalo zhruba 3150 veřejných funkcionářů. Lhůta pro podání přiznání za loňský rok vypršela 30. června.

Reklama

Doporučované