Hlavní obsah

Mrazicí boxy plné mrtvých? To je přes všechny čáry, tvrdí Němcová

Hostem Výzvy byla senátorka Miroslava Němcová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová se o víkendu stala novou senátorkou za volební obvod Praha 1. Co plánuje ze Senátu změnit? A jak hodnotí kroky vlády v koronavirové krizi?

Článek

Necelých sedmnáct procent voličů si v druhém kole voleb o víkendu zvolilo nové senátory. Nejvíc z nich bylo mezi Starosty a SLK. Lidovci získali tři nové posty a ODS pět. Vládní strany tak jasně oslabily: „Nebojím se jít proti Zemanovi nebo Babišovi. Mám dojem, že si to tak nějak všichni uvědomují,“ komentovala přízeň voličů ještě před druhým kolem volby Miroslava Němcová, která se o víkendu stala novou senátorkou.

Dnes už bývalé opoziční poslankyni se nelíbí kroky vlády v době koronakrize. Jsou podle ní chaotické a nejasné. „Mám kolem sebe lidi, kteří neustále posuzují, co vláda říká. Ti se shodují na tom, že jí nevěří. Není to o tom, že by opozice podrývala důvěru vlády,“ obhajuje kritický postoj z opozičních řad Němcová. V čem podle ní vláda selhala nejvíce? Má opozice lepší recept na zvládnutí krize? A jak si Češi s koronavirem doposud poradili? Miroslava Němcová odpovídala ve Výzvě.

Výběr nejzajímavějších odpovědí vám nabízíme níže. Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

Máme jeden pokus, abychom šíření epidemie zvládli, řekl včera Andrej Babiš. Trefila to vláda tentokrát podle vás?

0:58 - Podle mě to netrefila. Zejména proto, že vydává chaotická a protichůdná rozhodnutí. Vytýkali jsme to vládě již na jaře, když se Andrej Babiš a Jan Hamáček předbíhali v tom, kdo bude více na obrazovkách. Myslela jsem si, že si tyto výtky vzali k srdci. Bohužel se ukazuje, že vůbec ne.

Jan Hamáček nedávno řekl: „Jsme dva týdny od kolapsu.“ Pak přidal: „Hrozí i mrazáky na mrtvé v ulicích.“ Na druhou stranu premiér Babiš včera na tiskovce počet mrtvých trochu mírnil a řekl: „Nevím, kde je nějaký zásadní problém.“ Jak jste si tahle rozporná prohlášení přebrala vy?

3:16 - Myslím si, že lidé mimo politiku už ta prohlášení ani neposlouchají a nečekají, že pro ně budou nějakým vodítkem. Jako politik nad tím ale nemohu mávnout rukou. To, co řekl Jan Hamáček o mrazicích boxech na mrtvé, je pro mě přes všechny myslitelné čáry.

O blížícím se kolapsu ale mluví i řada lékařů. Není správné na to upozorňovat?

3:40 - Je to správné. Je správné upozorňovat na to, v jaké jsme fázi, a mít svá tvrzení opřená o nějaká data. Zdravotnický výbor se ve Sněmovně dožadoval přesných dat, na základě nichž vláda rozhoduje. Těch dat jsme se nikdy nedobrali.

Takže podle vás nelze posoudit, jestli jsou ta opatření příliš tvrdá?

5:00 - Nedokážu to podle ničeho posoudit.

Jsme vlastně v lockdownu, když řada provozů je otevřených?

5:30 - De facto jsme. Došlo tady ke zvláštnímu posuzování toho, co má zůstat otevřeno a co má být zavřeno. Sektor služeb je pro stát stejně jako výrobní podniky také nesmírně důležitý. Podílí se na ekonomickém výsledku více než samotná výrobní aktivita. Navíc nikdo není schopen potvrdit, jestli se ty zavřené provozy skutečně tolik podílejí na vývoji epidemie.

Bylo zavření všech škol a přesunutí výuky do online prostředí správným a nevyhnutelným krokem?

7:00 - Když jsme přešli na distanční výuku na jaře, tak měli prvňáčci za sebou půlroku nějakých základů a měli rozumovou výbavu na to, aby se mohli vzdělávat dál. Teď jsou v situaci, kdy vůbec není jasné, jak to zvládnou. Zavření škol je pro mě to nejhorší z hlediska budoucího vývoje české společnosti. Projeví se to v připravenosti jednotlivých ročníků všech škol na běžnou praxi. První stupeň základních škol bych nezavřela.

Ale byl to i váš předseda Petr Fiala, který koncem srpna vládu kritizoval za plošná opatření. Cituji: „Není žádný důvod pro to, aby se zaváděly plošně roušky. Vláda přichází s plošným opatřením, které všechny otravuje.“ Dále pro

9:12 - Já si myslím, že vycházel z vládního semaforu. Podle něj tu žádná plošná nákaza neexistovala. Proto jsme reagovali tak, že plošná opatření nedávají smysl. Ještě na konci září premiér vykládal, že žádná plošná opatření nebudou a že to nepřipustí.

Takže v ODS stále zastáváte názor, že jsou roušky špatně?

10:44 - To ne. Jsem přesvědčena, že byly špatně nastaveny například na konci srpna pro školy. Byl to bezbřehý chaos a jeden z důvodů proč jsme byli proti nošení roušek tak, jak ho vláda představila.

Divák se ptá: „Nemyslíte, že vaše a opoziční strany mají částečnou vinu na současném stavu, svým negativním postojem k vládě, který prakticky vedl k ignoraci protivirových opatření?“

12:00 - Mám kolem sebe lidi, kteří neustále posuzují, co vláda říká. Ti se shodují na tom, že jim nevěří. Není to o tom, že by opozice podrývala důvěru vlády. Vláda si ji podrývala sama svou neschopností komunikovat a protichůdnými informacemi.

Jak se dnes díváte na svou účast na oslavě „konce covidu“ na Karlově mostě?

13:00 - Dívám se na ni velmi pozitivně. Bylo to na konci června a akci schválila pražská hygiena. Určitě jsem nešla špatným příkladem. Vláda tehdy oznámila, že jsme s covidem skončili a lidé se podle toho začali přirozeně chovat. Žádné parametry v té době neukazovaly nepříznivý vývoj, takže určitě nemůžeme shazovat vinu na akci na Karlově mostě.

Jak vnímáte to, že se v nouzovém stavu a pod novými opatřeními bude, i když za přísnějších podmínek, konat ceremoniál k 28. říjnu na Pražském hradě?

15:14 - Myslela jsem si, že se pokusí uspořádat nějakou virtuální verzi. Myslím si, že za daných podmínek ceremoniál uskutečnit nejde. Při kapacitě Vladislavského sálu se nedají dodržovat potřebné rozestupy. Leda by se omezil počet pozvánek. Já bych se to snažila udělat jinak. Třeba omezit oslavu 28. října na nějaký proslov nebo koncert a předávání vyznamenání přesunula na jiné vhodné datum.

Dokáže se vláda postarat o ty, kteří kvůli covidu strádají ekonomicky?

17:27 - Myslím si, že moc ne. Například mezi lidmi z kultury, se kterými se scházím, je devadesát procent OSVČ. Ti se ocitají v bezvýchodné situaci. Například program na podporu lidí, kteří soukromě pracují v kultuře, byl tak špatně nastavený, že na něj skoro nikdo z potřebných nedosáhl.

Výroky Zemana? Nevykonává funkci tak, jak slíbil

Pan prezident Zeman říká, že neschopnost podnikatelů pobírat podporu je jejich chyba. Je to podle něj jejich neschopností a neměli by mít nárok na úspěch. Co na tento výrok říkáte?

20:45 - Myslím se, že to už je ze strany prezidenta jen čirá zloba a zvláštní sadismus, který zraňuje už tak zraněnou společnost. Je to absurdní a nepřípustné. Potvrzuje to fakt, že prezident už nevykonává svou funkci tak, jak to slíbil v ústavním slibu, ve kterém se říká, že bude jednat v zájmu blaha všeho lidu.

Vy jste v reakci na Zemanovy poslední výroky řekla, že prezident je možná nemocný. Myslíte, že je dobré oplácet prezidentovi jeho neempatii stejnou mincí? Nepřiléváte tím olej do ohně?

22:00 - Teď už je to v duchu „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“. Nepřilévám olej do ohně, jen si nedokážu vysvětlit, proč se tak prezident chová. Místo toho, aby národ podpořil, do něj raději sekne.

Divácká otázka: „Můžete pro to něco udělat v Senátu? Třeba prezidenta usměrnit nebo korigovat?“

22:44 - Senát může minimálně pojmenovat, v čem prezident selhává. Už v roce 2018 vytvořil ústavní žalobu na prezidenta Zemana, kde na 55 stranách popisoval hrubá porušení ústavy. Takto můžeme ukázat nějaký etický rámec i zákonný rámec toho, co má prezident dodržovat. Tato role Senátu je v poslední době čím dál více důležitá.

Už víte, vedle koho budete v Senátu sedět?

23:50 - To nevím. Dnes bude první schůze senátorského klubu ODS. Tam se musí vyřešit nejprve formality a nevím, jestli bude předmětem i zasedací pořádek.

Vláda si v Senátu pohoršila, přišla o 11 senátorů. ODS posílila, ale zároveň ztratila post nejsilnější strany horní komory, ke kterému se tradičně váže funkce předsedy Senátu. Zůstane podle vás Miloš Vystrčil šéfem Senátu?

24:40 - Já bych si velmi přála, aby předsedou Senátu zůstal. Velmi mě potěšilo, že svou podporu Miloši Vystrčilovi vyjádřila i řada senátorů, kteří nejsou z ODS. Jsem přesvědčená, že přispěl k tomu, že je Senát více viděn jako důležitá instituce.

O čem se vedla jednání se Starosty? Slíbili jste jim něco za podporu Miloše Vystrčila?

26:00 - Těch jednání jsem se neúčastnila, takže nevím. Byla to jednání na úrovni lídrů politických stran a zástupců dosavadního senátorského klubu. Nepochybuji o tom, že každé takovéhle jednání o personálních záležitostech je hlavně o vyvažování.

„Může politik s mandátem asi 14 000 hlasů do Senátu tvrdě kritizovat politiky, kteří dostali ve volbách mandát v řádu několika stovek tisíc hlasů?“ ptá se divák.

27:00 - V demokracii to určitě může dělat. Ústava nepředepisuje, že by nějaký mandát byl silnější a jiný slabší na základě počtu hlasů. Každý volič má svůj a stejně tak každý mandát má svá práva a své povinnosti.

Čeho byste jako senátorka chtěla v rámci vytváření protiváhy Poslanecké sněmovně dosáhnout?

27:41 - V jakékoli funkci, kterou jsem zastávala, mi záleželo a záleží na dodržování principů demokracie a svobody. Myslím si, že právě na tyto hodnoty útočí jak prezident, tak premiér.

Neměla jste na tyto věci větší vliv jako poslankyně?

28:23 - Myslím si, že ne. I v Senátu můžete takovýto hlas pozvednout. Dokonce Senát může podat již zmíněnou ústavní žalobu i když pro ní potřebuje dvoutřetinový souhlas Sněmovny. Na rozdíl od Poslanecké sněmovny, která je spíše akční, do Senátu patří spíše tak hodnotová nadstavba.

Dotaz z Facebooku: „Proč jste kandidovala za Prahu 1, když jste z Moravy, a proč jste svou kandidaturou roztříštila opozici a odstavila senátora Hampla?“

29:36 - Kandidovala jsem za Prahu 1, protože tady žiji 22 let. Samotné místo narození z vás nedělá nijak lepšího nebo horšího člověka. V žádném případě si nemyslím, že bych roztříštila opozici. Vždy jde o soutěžení a nakonec ten, kdo rozhodne, je volič.

Václav Hampl se o vás vyjádřil, že budujete aureolu „neposkvrněné ikony“, narážel tím, na vaše angažmá v ODS… vy jste od něj žádala omluvu. Omluvil se?

31:19 - Zaslala jsem mu dopis s prosbou, abychom toho nechali. Nelíbilo se mi to, dala jsem mu návrh, abychom ukončili takovéhle pošťuchování. Celou svoji kampaň jsem své kolegy nehodnotila. Neměla jsem zapotřebí se do někoho strefovat. Byla jsem přesvědčená, že si lidé vyberou sami svého kandidáta.

Považuji se za vzdělaného člověka

Hampl šel do volby s billboardy „vysoká škola života nestačí“, vy chybějící vysokoškolské vzdělání vnímáte jako slabinu?

32:23 - Každý by měl dělat vše pro to, aby byl vzdělaným člověkem. I přesto, že sama vysokoškolské vzdělání nemám, se za něj považuji. Tenhle billboard se mi nelíbil. Nemám ráda tyto náznaky. Kdyby to dal najevo nějak přímo, tak bych se s tím dokázala popasovat.

„Proč jste ještě pár let nazpět aktivně popírala globální oteplování a jak se na klima díváte teď,“ ptá se divačka.

33:55 - Dívám se na něj jako na něco, co se kolem mě mění. Určitě jsem se v tomto posunula. I díky Miloši Vystrčilovi, který si to téma vzal za své. Jsem přesvědčená o tom, že všechno, co jsem pro životní prostředí mohla udělat jako jedinec, jsem udělala.

A dodává: „Jste dnes ochotná uznat, že opoziční smlouva byla chyba?“

35:11 - Určitě to byla chyba.

Před pár lety jste odešla z Vladislavského sálu při inauguraci prezidenta, přitom vyzýváte ke slušnosti v politice. Udělala byste to znovu? Není to trochu dvojí metr?

35:37 - Udělala bych to stoprocentně znovu a není to dvojí metr. Na odchodu ze sálu není nic neslušného ve chvíli, kdy prezident ihned po pronesení přísahy ve svém projevu poruší vše, co v ní slíbil. Při té ceremoniální situaci nelze zvednout ruku a vytknout něco prezidentovi. Jedinou možností, jak říct „a dost“, je zvednout se a odejít.

Zvažujete kandidaturu na naši první prezidentku?

36:46 - Tuto otázku dostávám často a vždy odpovídám, že se na tu roli systematicky nepřipravuji, ale není to vyloučeno. Rozhodne o tom moje rodinné zázemí a také určitě můj zdravotní stav.

Vy jste společnou kandidátkou ODS, TOP 09 a STAN a LES (Liberálně ekonomická strana). V jednom rozhovoru jste řekla, že vás těší, že je tady schopnost se domluvit. Věříte, že se opoziční strany spojí?

37:47 - Krajské a senátní volby byly v tomto ohledu akcelerátorem tohoto procesu a myslím, že k tomu dojde. Zatím máme nějakou představu, které strany by to mohly být. Určitě nemůžu říct, že by v tuto chvíli bylo už něco domluveno a vyjednáno. Daný směr tu ale určitě je.

To už jsme slyšeli často. Už tu bylo možné spojení Starostů a KDU-ČSL, které nevyšlo. Co by mohlo být problémem teď? Bude to snazší bez Miroslava Kalouska?

39:01 - Vždycky se něco může objevit. Třeba programové nebo personální otázky. Nemyslím si, že by pan Kalousek byl v tom procesu spojování za nějakou překážku.

Foto: Seznam Zprávy

Miroslava Němcová je novou senátorkou za Prahu 1.

Divák píše: „Nepřijde vám podlé, když se s někým spojujete, abyste vyhráli nad ANO. To na to nemáte dostatek sil jako ODS?“

40:01 - Podlé rozhodně není. V rámci parlamentních voleb žijeme v poměrném volebním systému. Pokud někdo není absolutním vítězem nad 50 %, pak je naprosto v pořádku, že programově blízké strany utvoří koalici. Je to princip, který platí všude na světě.

Petr Fiala o sobě mluví jako o budoucím premiérovi této země. Není to dost nabubřelé s 10 až 15 % v předvolebních průzkumech?

41:18 - Petr Fiala rozhodně není nabubřelý člověk, který by pálil od boku věci, které nemají reálný základ. I TOP 09 připustila, že by Petr Fiala mohl stát v čele. Určitě to nebyl žádný projev nějakého přebujelého ega.

Dokázala byste si představit i spolupráci s Piráty?

42:12 - Tam by to bylo složitější. V programových otázkách se v mnoha věcech rozcházíme. Pokud by to měla být nějaká povolební sněmovní spolupráce, tak si ji umím představit.

Do sněmovních voleb máme ještě rok. Věříte, že se ODS blýská na lepší časy?

42:48 - Myslím si, že ano. Do krajských voleb jsme šli se 66 mandáty a odcházíme s 99. Dohromady s koalicemi, kde byla ODS zastoupena to je 114 mandátů, což je skoro dvojnásobek původního stavu.

Myslíte, že ODS pomohlo vyloučení Václava Klause mladšího? Myslíte, že by se strana ještě měla zbavit třeba Pavla Novotného nebo Jana Zahradila?

43:36 - Myslím, že už to do těchto voleb nezasáhlo. S některými výroky Pavla Novotného jsem v poslední době nesouhlasila, ale rozhodně si nemyslím, že by se ho měla strana zbavit. Jan Zahradil zastává názorovou část, která není rozhodující. Strana by nikdy neměla být monolitická, ale je potřeba, aby nějaké usnesení, na kterém se shodla většina strany, respektovali i tito lidé.

Kde vidíte ODS zhruba za rok? A jak na tom bude Česká republika?

44:38 - Moje momentální pevná představa je, že ODS bude vládní stranou. Přála bych si, abychom prošli současnou krizí co nejdříve a abychom mohli brzy žít své životy tak, jak jsme je žili předtím. Věřím, že v sobě máme vůli to zvládnout, pokud nám vláda nebude nesmyslně házet klacky pod nohy.

Reklama

Doporučované