Hlavní obsah

Sendvič místo teplého chodu. Školy v americkém Rhode Islandu chtěly zakázat výběr jídla školákům, kteří za obědy dluží peníze

Sendvič s burákovým máslem a džemem jako oběd se může stát realitou pro školáky z Rhode Islandu.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dlužíš peníze za oběd? K obědu dostaneš sendvič. Takový přístup chtěla zvolit americká škola v Rhode Islandu.

Článek

Školáci z amerického okrsku Warwick ve státě Rhode Island, jejichž rodiče škole dluží peníze za obědy dětí, by podle nového návrhu neměli možnost vybrat si z nabídky teplých obědů a mohli by si pouze dát studený sendvič s burákovým máslem a džemem.

Příkaz, který měl začít platit 13. května, okamžitě vyvolal velkou vlnu kritiky – na facebookovém profilu škol se proti rozhodnutí vyjádřili lidé v tisícovce komentářů. Dané školáky by totiž podle názorů diskutujících mohli spolužáci za jejich ekonomickou situaci snadno odsuzovat.

Vedení okresu se nakonec nařízení rozhodlo stáhnout. Školám doporučilo, aby všem školákům umožnily zvolit si jakýkoli oběd, nehledě na jejich dluh. Celkový dluh veřejných škol ve Warwicku se podle okresu pohybuje ve výši 77 tisíc dolarů.

Situace vyvolala celonárodní debatu o důležitosti školních obědů. „Školní obědy jsou stejně důležité jako učebnice,” míní tisková mluvčí Asociace pro výživu na školách Diane Pratt-Heavnerová.

Federální vláda poskytuje 30 milionům studentů denně oběd zdarma v rámci národního programu školních obědů, jehož je okres Warwick členem.

Reklama

Doporučované