Hlavní obsah

Přeslazené britské děti se budou v hodinách matematiky učit počítat kalorie

Britské děti přijímají nadměrné množství cukru.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Doporučená denní dávka cukru u dětí je maximálně 25 gramů. Britské děti však denně přijmou až 52,2 gramu.

Článek

Britská vláda rozhodla o tom, že učitelé děti ve školách mají vést k menší spotřebě cukru. Jak to mají udělat, se žáci naučí v hodinách angličtiny a matematiky. Vláda k razantnímu kroku přistoupila poté, co Orgán ochrany veřejného zdraví (PHE) odhalil, že desetileté děti ročně zkonzumují v každý den zhruba 52,2 gramu cukru, píše The Independent.

Školám budou pomáhat materiály, které PHE zveřejnilo v rámci kampaně Change4Life. Žáci základních škol se díky tomu budou učit, kolik cukru obsahuje jejich jídlo a pití. Například zjistí, že by množství jimi zkonzumovaného cukru za rok v přepočtu na kostky cukru dokázalo třiapůlkrát obtočit Zemi, píše agentura AP.

V hodinách angličtiny se děti mají nově učit recepty zdravých jídel z celého světa, v matematice se pak naučí vypočítat, co je zdravější.

Vedoucí výživová poradkyně PHE doktorka Alison Tedstoneová upozorňuje, že děti konzumují až moc cukru, jejich zdraví je tak velmi ohroženo možnou obezitou. „Pokud se od nízkého věku naučí, jak důležitá je vyvážená strava, může jim to pomoci v budoucnu předejít některým vážným onemocněním,“ dodala doktorka Tedstoneová.

Hlavní školní inspektorka Amanda Spielmanová ale upozorňuje, že předpokládat, že se školy postarají o to, aby jejich žáci nebyli obézní, by je mohlo rozptylovat od jejich skutečného účelu – vzdělávání. „Školy nemohou přebírat roli zdravotních expertů a funkci rodičů. Odpověď na řešení otázky obezity, zejména u mladších dětí, leží u jejich rodičů, a ti by si měli uvědomit svoji zodpovědnost,“ reagovala Spielmanová na zprávu PHE.

Generální tajemník národního vzdělávacího fondu Kevin Courtney vítá rozhodnutí vlády podpořit zdravé stravování. Upozorňuje ale, že kvůli některým škrtům v rozpočtu mnoho lidí nemá na zdravé jídlo potřebné finance. „Počet dětí, které mají nárok na obědy zdarma, se i nadále snižuje, namísto toho počet dětí, které žijí v chudobě, se i nadále zvyšuje.“

Reklama

Doporučované