Hlavní obsah

Senioři mají problém s bydlením. Kvůli stále dražším nájmům

Tisková konference Rady seniorů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rostoucí cena bytů dopadá i na starší lidi. Ti mají v mnoha případech problém z důchodů poplatit veškeré náklady na bydlení.

Článek

Průměrný důchod od ledna vzrostl o 900 korun. Přesto důchodci hlásí problém. Ani toto jednorázové navýšení zejména ve větších městech nestačilo na to, aby vyrovnalo rostoucí náklady na bydlení.

Podle České správy sociálního zabezpečení průměrný důchod v České republice vzrostl z 12 418 korun na konci loňského roku na 13 377 korun v prvním čtvrtletí letošního roku.

Jenomže ceny bydlení šplhají ještě dramatičtěji. Například průměrná cena pronájmu garsonky o třiceti metrech čtverečních se v Praze v loňském roce pohybovala těsně pod deseti tisíci korunami. O rok dříve byl nájem zhruba o 1500 korun nižší. Údaj vychází z dat realitní společnosti RE/MAX.

Zejména osamělí senioři tak často z důchodu nedosáhnou ani na zaplacení nájmu, a to je potřeba brát v potaz další náklady na život. „Současné dávky na bydlení, tedy příspěvek a doplatek na bydlení, nedokáží tuto situaci kompenzovat, protože na ně senioři často nedosáhnou,“ říká předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Podle Rady seniorů ČR mají senioři největší problém právě s nájemním bydlením. Schází především obecní byty, které by výši nájmů alespoň částečně regulovaly.

„V Curychu připadá na jeden obecní byt sedm obyvatel, v Kodani devět a v Berlíně dvanáct,“ uvádí místopředseda Rady seniorů Milan Taraba. „V České republikce je to v Praze čtyřicet dva, v Plzni padesát osm a v Ústí nad Labem sto čtyřicet sedm obyvatel na jeden obecní byt,“ dodává.

Rada vyzvala k účasti na evropské inciativě Bydlení pro všechny, která chce problém řešit na úrovni Evropské unie. „Pokud se do března 2020 podaří sehnat alespoň jeden milion podpisů, bude se muset požadavkem zabývat Evropská komise i Evropský parlament,“ uvádí Rada seniorů v písemném prohlášení.

Senioři také reflektují vládní projekt Výstavba. „Města nejsou na iniciativu Výstavba připravena,“ říká Pernes. „Nemají připravené projekty. To je obrovský problém.“ Výstavba je projekt ministerstva pro místní rozvoj, který má finančně podpořit stavbu nových bytových domů.

V České republice podle ČSSZ pobíralo na začátku letošního roku důchod 2,4 milionu lidí.

Reklama

Doporučované