Hlavní obsah

Seniory ohrožuje koronavirus, ale i panika. LDN si s respirátory vypomáhají

Senioři nejsnáze propadají panice. Na druhou stranu jsou podle statistik nejohroženější skupinou.

Reklama

Nemocnice nebo léčebny si při nedostatku roušek a respirátorů navzájem vypomáhají.

Článek

Když se v jednom ze 38 Senior Pointů v Česku rozdrnčí telefon, zdejší zaměstnanci téměř jistě vědí, o čem si s volajícím budou povídat. Zatímco dříve se bavili se seniory hlavně o plánovaných akcích, teď je hlavním tématem koronavirus.

„Každý den vyřídíme nižší stovky telefonátů. Otázky teď míří tak ze dvou třetin právě na koronavirus, a to hlavně jak moc je nemoc nakažlivá a jestli mají raději zůstat doma,“ popisuje obavy návštěvníků Senior Pointů Jakub Carda, ředitel neziskové organizace Společně.

Ta provozuje 38 kontaktních míst pro setkávání i informování seniorů. Ve spolupráci s Českou lékárnickou komorou (ČLnK) rozšířila do všech poboček její manuál s deseti základními zásadami pro období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění. ČLnK v něm doporučuje především dodržovat základní hygienická opatření, důkladně si mýt ruce mýdlem nebo účinným dezinfekčním gelem, ale také se vyhýbat velkým kolektivům.

Senioři podle Cardy nejsnáze propadají panice. Na druhou stranu jsou podle statistik nejohroženější skupinou. Ve věkové skupině nad 60 let umírá na koronavirus 3,6 procenta nakažených, nad 70 let 8 procent a nad 80 let téměř 15 procent. Podle dosavadních statistik se u všech nakažených pohybuje úmrtnost kolem dvou procent.

„Senioři jsou bohužel nejnáchylnější i vůči šíření různých poplašných zpráv,“ dodává Carda s tím, že právě linky Senior Pointů se snaží všechny mýty kolem koronaviru vyvracet.

Respirátory jsme objednali, ale nedošly

Otázky míří i na nedostatek respirátorů a roušek. Seniory, které každoročně ohrožuje například i chřipková epidemie, ale přerušené dodávky tolik netrápí. Jako každý rok se totiž předzásobili. O to se pokusila v lednu i Nemocnice následné péče Svatá Anna v Plané na Tachovsku. S rozšířením koronaviru v Číně objednala u svého distributora dodávku respirátorů navíc. Už ale nedorazila.

„Před vypuknutím problému s koronavirem jsme respirátory neměli v nějakém větším množství, ale jako nemocnice Plzeňského kraje jsme si s kolegy v holdingu napříč krajskými nemocnicemi vypomohli. Chtěli jsme se předzásobit a už v lednu, hned jak to v Číně vypuklo, jsme udělali objednávku, ale dodávka nám už od firmy Batist nepřišla,“ říká předsedkyně rady jednatelů Nemocnice Svatá Anna Dagmar Špédlová.

„Zatím máme dostatečné množství všech ochranných pomůcek. Vzhledem k tomu, že nás zřizuje Praha 6, tak se o nás postarají,“ věří ředitelka Léčebny dlouhodobě nemocných Praha 6 Marta Želízková.

Ne ve všech nemocnicích a léčebnách jsou ale dostatečně zásobeni. Na orlickoústeckého výrobce respirátorů Moldex se obrací zařízení, kterým zásoby už docházejí.

„Přibývá zdravotnických zařízení, která nás kontaktují s tím, že nemohou sehnat respirátory. Nejedná se přitom o preventivní nákupy a ochranu před koronavirem, ale o bezprostřední ohrožení zdraví zaměstnanců. Příkladem může být infekční oddělení LDN,“ varuje zástupce Moldex pro Česko a Slovensko Martin Trojan.

Desetkrát dražší

Problém však není jen v nedostatku respirátorů, ale i v jejich ceně. Ta se v poslední době v podstatě zdesetinásobila. I kdyby například nemocnice nebo lékárny chtěly nakoupit, za současné ceny si je může dovolit málokdo.

„V situaci, která nastala, se pochopitelně snažíme pomáhat dle našich možností také dodávkami příslušné ochrany do lékáren a zdravotnických zařízení. Naší hlavní prioritou je ale zejména minimalizace dopadů na průmysl a omezování výroby. Tam hrozí velké ztráty při omezování, případně zavírání výroby,“ vysvětluje Trojan. Moldex se totiž zaměřuje na dodávku ochranných pracovních prostředků sluchu a dýchacích orgánů pro průmysl nebo řemeslníky.

Česká lékarnická komora zvládla s premiérem Andrejem Babišem (ANO) vyjednat jedinou dohodu. Každý lékárník si mohl do úterý ráno od firmy Batist objednat jedno balení nejvyšší třídy respirátorů za 9 300 korun. V něm je 10 kusů na jedno použití. Ještě před vypuknutím epidemie se přitom prodávaly za desetinovou cenu.

„Žádnou jinou nabídku v tuto chvíli bohužel nemáme,“ říká mluvčí České lékarnické komory Michaela Bažantová.

Ministerstvo zdravotnictví se mezitím snaží dojednat další dodávku nedostatkových respirátorů.

„S vypuknutím epidemie v Číně před šesti týdny se v řádu dnů na trhu v Evropě objevili obchodníci schopní okamžitě vykoupit za násobné ceny zboží v řádu milionů kusů. Tímto způsobem z trhu zmizela dovozová množství ochranných pracovních pomůcek. Obávám se, že nedostatek kvalitních respirátorů s evropskými certifikacemi na trhu přetrvá do doby, než se uklidní situace s epidemií koronaviru ve světě,“ dodává Trojan.

Reklama

Doporučované