Hlavní obsah

Senzace je na dohled, už zítra ráno může být jasno. Plíšková nebo Kvitová světovou jedničkou?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková odvracela mečboly i nepříznivý stav 1:5 v rozhodujícím setu. Podívejte se na její ohlasy po fascinující bitvě se Serenou Williamsovou.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nastavte si budíky, teď jde opravdu o hodně. Na Australian Open se schyluje k velké tenisové senzaci, v hlavní roli Česká republika. Ve čtvrtek nad ránem budou Karolína Plíšková i Petra Kvitová bojovat o postup do společného finále úvodního grandslamu sezony. Vedle odměny čtyř milionů dolarů (cca 100 milionů korun) pro vítězku by si to navíc v takovém případě napřímo rozdaly o pozici světové jedničky.

Článek

„Už jsem skoro byla v šatně, ale teď stojím tady. Moje mysl byla na cestě z kurtu, jenom tělo zůstávalo. Tohle budu vstřebávat ještě hodně dlouho,“ prohlásila ve středu Karolína Plíšková na betonovém kurtu Laver Areny.

Doma bylo nad ránem a ani probouzející se fanoušci nechápali, co že se to vlastně stalo. Česká tenistka po šokujícím průběhu ovládla prakticky prohraný zápas.

Plíšková dokázala ve čtvrtfinále Australian Open porazit favorizovanou Serenu Williamsovou, přestože v rozhodujícím setu prohrávala 1:5. K šesti vítězným gamům za sebou přitom nepomohl jen poraněný kotník, který si americká legenda nešťastně podvrtla. Češka musela odvrátit celkem čtyři mečboly, a když sama svůj třetí proměnila, vypukla v aréně obrovská vřava. Fanoušci byli, možná trochu překvapivě, dávno na její straně.

České finále po 32 letech?

„Lidé milují senzace. Jakmile jsem odvrátila první mečbol, probudili se. Je to obrovské vítězství, ale pořád jen jeden zápas. Snad mě tohle drama neovlivní,“ řekla Plíšková.

Podívejte se na radost v boxu Karolíny Plíškové po postupu do semifinále:

Sotva se čeští fanoušci doma z téhle senzace vzpamatovali, mohou se pomalu připravovat na další. Čtvrteční program v Melbourne může být velkým a vlastně i historickým momentem českého tenisu.

Už ve 4:00 (našeho času) nastoupí k prvnímu semifinále Petra Kvitová proti Danielle Collinsové (35. hráčka světa), hned po ní v 5:30 začíná semifinále Karolíny Plíškové proti Naomi Ósakaové (4. hráčka světa). Pokud obě české tenistky zápas zvládnou, bude grandslamové finále poprvé od roku 1987 ryze s českou účastí.

Kdy proti sobě na jednom z grandslamů nastoupily Češky?

Australian Open

1987 Mandlíková-Navrátilová 2:0

French Open

Wimbledon

1986 Navrátilová-Mandlíková 2:0

US Open

1985 Mandlíková-Navrátilová 2:1

1986 Navrátilová-Suková 2:0

Obě české tenistky by si to v případě postupu do finále napřímo rozdaly o pozici světové jedničky.

Petra Kvitová, dvojnásobná vítězka Wimbledonu, jí ještě nikdy nebyla. Karolína Plíšková si pozici na ženském trůnu na sedm týdnů užila v roce 2017.

Při pohledu na los je zřejmé, že na rozdíl od favorizované Petry Kvitové čeká Karolínu Plíškovou do finále papírově mnohem těžší cesta. „Čeká mě Ósakaová, to je těžká soupeřka. Ale myslím, že žádná soupeřka není těžší než Serena.“

Budou mít Češi znovu tenisovou jedničku?

O pozici tenisové hráčky č. 1 na Australian Open bojují tři tenistky. Vedle Karolíny Plíškové a Petry Kvitové se královnou může stát i Naomi Ósakaová. Japonská vítězka posledního US Open má navíc z celého tria na čelo žebříčku nejblíže.

Kvitovou i Plíškovou do čela žebříčku totiž posune jen případné vítězství na celém turnaji.

Petra Kvitová je v aktuální live verzi žebříčku druhá. Pokud by zítřejší roli favoritky nezvládla, bude nejhůře třetí. V případě postupu do finále bude nejhůř druhá. Druhá by v novém žebříčku zůstala i v případě, že by v semifinále vypadly obě Češky.

Karolína Plíšková má už teď jisté, že se z osmé příčky posune minimálně na pátou. Případný postup do finále jí zajistí třetí místo.

Čistě teoreticky se může stát, že by české tenistky opanovaly první dvě pozice rankingu. A to v pořadí 1. Plíšková, 2. Kvitová. Taková situace nastane jen v případě, že Plíšková ve finále porazí Kvitovou.

Reklama

Doporučované