Hlavní obsah

Sester prvně po letech neubývá. Stále jich ale nemocnicím chybí tisíce

Odchody zdravotních sester z nemocnic už nejsou tak masivní jako v předchozích letechVideo: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do praxe ze škol přichází jen pětina absolventů.

Článek

I přes stále vyšší nároky na studium často končí zdravotní sestry u umývání pacientů a úpravy lůžek. Zkušené sestry několik let po sobě odcházely z oboru, případně do zahraničí – a nová krev se do praxe příliš nehrnula. Teď se ale situace pomalu mění. Profese zdravotní sestry si v Česku zlepšuje reputaci.

„Vidíme na datech, že sestry přestaly odcházet. (…) Máme informaci od některých ředitelů, třeba z Motola, že poprvé za dlouhou dobu víc sester přichází, než odchází,“ řekl v rozhovoru pro Seznam.cz šéf zdravotnického resortu Adam Vojtěch (za ANO).

Motolská nemocnice jeho slova potvrzuje. „Ve Fakultní nemocnici v Motole máme k dnešnímu dni cca o 40 sester víc, než tomu bylo ve stejném období v loňském roce,“ sdělila Pavlína Danková z pozice mluvčí nemocnice.

Podle ministra ale není přehnaný optimismus na místě. Sester je pořád méně, než by české nemocnice reálně potřebovaly. Chybí jich na tři tisíce. „Je to něco, s čím nemůžeme být spokojeni. Musíme pracovat, je to běh na dlouhou trať, kdy musíme dostávat nové sestry do oboru a vzdělávat je,“ doplnil ministr.

Nedávný průzkum Asociace zdravotnických škol ČR, který zkoumal vzorek studentů z 58 středních zdravotnických škol, zjistil, že z 1252 maturantů z oboru zdravotnický asistent přímo do praxe odchází pouze 21 procent z nich. To sama asociace vyhodnotila jako „poměrně malé číslo“. I to by se mohlo změnit. Ministerstvo totiž spouští kampaň Studuj zdrávku!, která by měla lákat zájemce o studium na atraktivní povolání.

Praxe je taková, že když už sestry odcházejí, stojí za tím především zájem o profesní růst. Potvrzují to slova zástupců Asociace zdravotních sester. „Jsou to většinou přesuny v rámci erudice. Kolegyně z menších měst odcházejí do větších nemocnic, kde mohou získávat nové praktické dovednosti a zkušenosti na specializovaných pracovištích," uvedla pro Seznam.cz Renata Tydlačková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči a ombudsmanka z Nemocnice s poliklinikou Havířov.

Situace se podle ministra zlepšila díky tomu, že zdravotní personál dostává více peněz. „Bezesporu – a zatím si stojím – došlo ke zvýšení finančního ohodnocení,“ uvedl Vojtěch. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) činila loni průměrná odměna sester 39 tisíc korun. Podle ÚZIS bude letos průměrná odměna sester 43 000 korun. To ale nezohledňuje reálnou pracovní dobu.

Jenže údaje o větších příjmech zdravotního personálu vyvolaly kritické ohlasy. Sestry, potažmo i lékaři si stěžují, že statistika nezohledňuje jejich přesčasovou práci. Mnozí z nich proto volají po tom, aby se zveřejňovaly platy za standardní pracovní dobu.

A ještě jedna kritika. Platy ve státních zařízeních měly podle nařízení vlády letos růst v průměru o sedm procent, další tři tisíce korun navíc dostaly zdravotní sestry u lůžek ve směnném provozu. Odbory ale namítají, že nemocnice jiných zřizovatelů v regionech přidaly sestrám méně.

Reklama

Doporučované