Hlavní obsah

Realita lékařských platů. Na průměr by doktor musel sloužit osmkrát 32 hodin v kuse

Statistika versus realita. Ministr podle lékařů ignoruje neúnosné přesčasy.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Platy ve zdravotnictví nerostou a není pravda, že jsou na evropské úrovni. Podle České lékařské komory se ministr Adam Vojtěch lékařům a zdravotním sestrám doslova vysmívá.

Článek

Abych se dostal na 84 tisíc, musel bych odsloužit třeba až osm dvaatřicetihodinových služeb měsíčně a doma bych vůbec nebyl. Tak popsal chirurg z nemocnice v Karviné situaci českých lékařů. Když Adam Vojtěch prohlásil, že platy v českém zdravotnictví se už vyrovnaly průměru EU a sestry se dokonce mají stejně jako v Německu, netušil, jakou reakci to vyvolá.

„Srovnání našich platů s Německem je nejapné. Kdyby situace u nás byla tak dobrá, tak by naši lékaři neodcházeli do zahraničí a naše nemocnice by nebyly závislé na nelegální práci cizinců bez aprobace,“ uvedl pro Seznam.cz šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky činila loni průměrná odměna lékařů necelých 78 tisíc korun a sester 39 tisíc korun. Jenže podle České lékařské komory to neodráží skutečnost – lékaři často odslouží i jedenapůlnásobek běžné pracovní doby. Bylo by potřeba přidat zhruba 3 926 úvazků v nemocnicích, aby lékaři nemuseli sloužit přesčas. Aktuálně navíc chybí zhruba 3 361 doktorů.

Porušování zákona nebo třeba falšování výkazů práce jsou podle Kubka v českých nemocnicích běžnou praxí. Lékaři jsou podle něj existenčně závislí na přesčasové práci a ministr to odmítá vidět.

„Kdybychom ty platy očistili od nelegálních přesčasů, tak bychom zjistili, že plat kvalifikovaného lékaře se pohybuje mezi 45 až 55 tisíci,“ dodal Kubek.

Ministr zdravotnictví si ale kritiku nepřipouští. Nechápe, proč Kubek zpochybňuje statistiku, o kterou se jeho resort opírá. „Mě překvapuje, že pan Kubek kritizuje tato data, protože ta data nejsou data ministerstva zdravotnictví, my jsme si je nikterak nevymysleli. Jsou to statistická data,“ uvedl pro Seznam.cz Vojtěch.

A pokud jde o problematiku zaměstnávání cizinců, říká, že nedochází k porušování zákonů. „Nemyslím si, že je to nějaký fenomén. (…) My jsme poměrně nedávno nastavili podmínky, kdy jsme řekli, že ti lékaři (ze třetích zemí) musí absolvovat aprobační zkoušku,“ dodal.

Od letošního roku podle jeho resortu došlo ke zkvalitnění aprobačních zkoušek. Lékaři ovšem tvrdí, že ministr podobnými výroky nehájí zájmy zdravotníků a dává tím najevo svůj distanc.

Reklama

Doporučované