Hlavní obsah

Šetření ve Wu-chanu vůbec nebylo nezávislé, lidé to mají vědět, apelují vědci

Foto: Profimedia.cz

Snímek z únorové tiskové konference vyšetřovacího týmu ve Wu-chanu. Vědci upozorňují, že jeho závěry nejsou nezávislé a nelze je ani brát jako závěry WHO. Z poloviny je totiž se vším všudy čínský (na fotografii šéf mezinárodního týmu WHO Peter Ben Embarek a Liang Wan-nien z čínské národní zdravotnické komise).

Reklama

Celkem 26 vědců a vědkyň z předních univerzit z celého světa v otevřeném dopise vyzývá média a veřejnost, aby se na vyšetřování původu nemoci covid-19 týmem Světové zdravotnické organizace (WHO) nedívaly jako na nezávislé.

Článek

Vyšetřování původu viru SARS-CoV-2 v čínském městě Wu-chan, kde předloni vědci poprvé detekovali covid-19, dlouhodobě doprovází pochybnosti. Nově se do něj otevřeným dopisem naplno opřela skupina vědců z prestižních evropských, amerických i australských univerzit.

Podle informací amerického deníku The Wall Street Journal se navíc WHO rozhodla zahodit první a prozatímní verzi oficiální zprávy z vyšetřování, na jejíž publikaci se stále čeká.

„Chceme veřejnost informovat o skutečnosti, že polovina týmu byla složena z čínských občanů, jejichž vědecká nezávislost může být omezená. Zahraniční členové také museli vycházet jen z informací, které se čínské úřady rozhodly sdílet. Jakákoliv forma vyšetřovací zprávy navíc musí být schválena jak mezinárodní, tak čínskou stranou,“ píší vědci a vědkyně v první části dokumentu o necelých čtyřech stránkách.

Vyšetřovací tým na základě výše uvedených skutečností podle vědců jednoduše neměl mandát k tomu, aby provedl nezávislé vyšetřování všech relevantních hypotéz původu viru SARS-CoV-2, „ať už šlo o původ přírodní, nebo důsledek incidentu v laboratoři“.

Dopis obsahuje i seznam konkrétních výtek a návrhů, jak vyšetřování zlepšit, aby se dalo považovat za skutečně nezávislé. Ty se přímo odkazují na starší veřejnou zprávu WHO, kde organizace shrnuje veškeré poznatky z vyšetřování do 18. ledna 2021. Závěry posledního vyšetřování, které skončilo v únoru, v ní nejsou. Ty WHO slibovala zveřejnit ve zvláštní zprávě v „řádu týdnů“. S přihlédnutím na zjištění The Wall Street Journal ale není vůbec jisté, jestli někdy bude zveřejněna.

Jediné oficiální informace o závěrech očekávaného letošního vyšetřování byly prezentovány na tiskové konferenci 9. února ve Wu-chanu. I na tu se ale všechny výše zmíněné výtky vědců bez rozdílu vztahují. Celá tisková konference podle nich byla dokonce vzorovým příkladem hlavního nedorozumění.

„Obáváme se, že práce celého vyšetřovacího týmu (který je z poloviny čínský, pozn. red.), byla nepřesně interpretována médii z celého světa jako výsledek nezávislého vyšetřování, které odráží čistě závěry WHO,“ vysvětlují vědci hlavní problém. „Jsme velcí zastánci WHO a jejích misí, a proto věříme, že musí být jasno v tom, že žádné závěry společného vyšetřovacího týmu, ač mohou být do jisté míry užitečné, nereprezentují oficiální stanovisko WHO ani výsledek nezávislého vyšetřování.

Co vlastně víme o závěrech šetření?

A co přesně vlastně na tiskové konferenci zaznělo? Vyšetřovací tým na ní probral čtyři hypotézy původu viru a poměrně stroze je okomentoval.

Tým prohlásil, že původ nákazy vypátrat nedokázal. Za nejpravděpodobnější považují hypotézu s rozšířením z netopýrů přes mezihostitele na člověka. Za „vysoce nepravděpodobnou“ označili řečníci na konferenci teorii úniku viru z laboratoře. Dále pak naopak připustili, že se virus do Číny mohl dostat ze zahraničí na zmražených potravinách, což je hypotéza, kterou aktivně vyzdvihuje Peking.

Zaznělo například i to, že wuchanský trh byl sice „jedním z ohnisek infekce ve městě“, ale nákaza se vyskytovala i v jiných částech města. Zahraniční ani čínští experti podle závěrů nebyli schopni určit, jak se na tržiště virus dostal. Na tiskové konferenci mluvili jak čínští úředníci, tak zahraniční vyšetřovatelé.

Co řekli zahraniční vyšetřovatelé?

Samotná konference, zejména kvůli připuštění možnosti s importem viru do Číny na zmražených potravinách, byla zahraničními médii a komentátory často označována jako vítězství čínské propagandy.

Situaci, která nastala poté, co se zahraniční členové týmu vrátili z Číny domů, Seznam Zprávy popsaly už v půlce minulého měsíce. Nejprve na oficiální tiskové konferenci WHO v Ženevě 12. února šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus řekl, že „všechny hypotézy zůstávají na stole“. Poté si někteří zahraniční vyšetřovatelé sami za sebe západním médiím stěžovali na čínský tlak a politizaci vědecké práce. Jiní se Číny naopak zastali.

Zmatky doprovázely i přípravy samotné mise, kdy Čína zahraniční vyšetřovatele do země nejprve nechtěla pustit. Začátek pátrání pak s vysvětlením, že je „moc komplikované“, odložila i v lednu v momentě, kdy už bylo několik vyšetřovatelů na cestě.

Reklama

Doporučované