Hlavní obsah

Sever a střed USA zasáhla série tornád. Meteorologové předpovídají další

Tornáda v USA zasáhla osm států.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

Mohutné větry řádí v USA. Zasáhly osm států a zranily okolo 130 lidí. Odborníci předpokládají jejich další výskyt.

Článek

Více než pět desítek tornád zasáhlo v posledních dvou dnech severní a centrální část Spojených států. Živel ničil domy a stožáry elektrického vedení a způsobil smrt dvaaosmdesátiletého muže ve státě Ohio. Podle agentury AP lékaři museli ošetřit více než stovku lidí většinou s lehkými zraněními. Varování před dalšími tornády platí pro rozsáhlou oblast netypicky sahající až k New Yorku.

Mohutné větrné víry se v pondělí prohnaly oblastí od Ohia a Iowy přes Illinois a Minnesotu až po Colorado. V Indianě napočítali meteorologové celkem 14 tornád, v Coloradu 11 a v Ohiu devět.

Obětí jednoho z nich se stal muž z ohijského města Celina, na jehož dům tornádo vrhlo automobil. Dvě desítky dalších obyvatel města vzdáleného asi 100 kilometrů od Daytonu byly zraněny, z toho tři lidé vážně.

Štěstí měla žena z Ohia, na kterou spadla stěna jejího domu.

„Vstala jsem, nazula si pantofle, vzala si brýle, obešla postel a sedla si před ni. V tu chvíli na mě spadla zeď a já byla na zemi. Byla jsem v pasti. Moji sousedé mě vytáhli dírou na straně,“ popsala jednasedmdesátiletá Sue Taulbee.

„Některé oblasti připomínají válečnou zónu,“ řekl novinářům starosta Celiny Jeffrey Hazel.

Na 60 tisíc domácností a podniků bylo kvůli zničenému elektrickému vedení bez proudu. Červený kříž otevřel v oblasti nouzová střediska pro lidi, jejichž domy byly zasaženy živlem.

Celkem bylo v důsledku pondělních větrných smrští v osmi státech zraněno na 130 lidí.

Zřejmě nejsilnější úterní tornádo pak zasáhlo předměstí Kansas City, kde vítr poničil množství domů a zranil nejméně 12 lidí, nikoho kriticky.

Lidé na sociálních sítích sdílí videa a fotky řádění přírodních živlů. Mezi nimi je i philadelphský meteorolog televize ABC Adam Joseph.

TORNÁDO V BERKS COUNTY

Autorka videa: Michelle McGinn

Na videu je možné vidět tornádo a trosky na zemi. Natáčeno směrem k Morgantownskému parku, od údolí s rybníky… Tímto směrem je i silnice PA Turnpike.

USA v posledních týdnech zažívají nebývale silnou tornádovou sezonu, a to i v regionech, kde jsou ničivé víry velmi neobvyklé. Zatímco Kansas či Colorado patří ke státům zvyklým na občasný výskyt tornád, pro Pensylvánii na severovýchodním pobřeží země byl úterní přechod rotující smršti nevídaným jevem. Podle meteorologů se navíc v oblasti velkých amerických měst mohou vytvořit i další tornáda, což platí i pro město New York či sever státu New Jersey.

Reklama

Doporučované