Hlavní obsah

Severní Korea podle Japonska porušuje sankce. Zásoby dováží na lodích

Severní Korea nejspíš obchází sankce. Video: Johana Trešlová, AP, Reuters

 

Reklama

Japonsko se obává, že Severní Korea dováží do země zásoby na lodích, a to navzdory rezolucím OSN. Jedná se o čtvrtý podobný incident za několik posledních týdnů.

Článek

Japonsko tvrdí, že Severní Korea porušuje rezoluce OSN, které jí ukládají sankce. Podle Japonců do Severní Koreje míří plavidla, která do země dovážejí zboží. Japonsko na podezřelé lodě plující ke Korejskému poloostrovu upozorňuje již poněkolikáté. Trumpova administrativa i ostatní asijské státy již oznámily, že v následujících týdnech plánují zvýšené kontroly, které budou mít za úkol severokorejské lodě zachytit. Severokorejský tanker Chon Ma San, jenž figuruje na seznamu zakázaných plavidel, byl zachycen asi 250 kilometrů od Šanghaje japonským pozorovacím letadlem. Vzhledem k zapnutým světlům a dalším indikacím Japonci usuzují, že plavidlo bylo aktivní.

Severní Korea pokračuje ve snahách vyvinout vlastní atomovou zbraň. V loňském roce provedla již šestý největší jaderný test a vypálila několik balistických střel směrem právě k Japonsku. Tyto střely by v budoucnu mohly fungovat jako nosiče atomových bomb. Severní Korea plánuje střelami dosáhnout až do Spojených států. Na stupňování severokorejského jaderného programu zareagovala OSN uložením nových sankcí. Ty mají Severní Koreu především odradit od pokračování ve vývoji jaderné zbraně.

Reklama

Doporučované