Hlavní obsah

Severočeské Lovosice uzavřely kvůli koronaviru bazén a saunu

Foto: Wikipedia/Lovosice

Severočeské Lovosice.

Reklama

Jde zřejmě o první případ, kdy se radnice v Česku rozhodla kvůli šířící se nákaze uzavřít veřejné zařízení.

Článek

Severočeské Lovosice zavřely kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru místní bazén a saunu.

Jde pravděpodobně o první či jeden z prvních případů, kdy se samospráva v Česku kvůli nemoci Covid-19 rozhodla uzavřít veřejné zařízení. „Jedná se o první případ, kdy město zavírá sportoviště,“ potvrdila Seznam Zprávám ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

Bezprostředním důvodem, proč se radnice více než osmitisícového města k takovému zásahu rozhodla, byl v neděli oznámený pozitivní test nákazy u ženy z Litoměřic, která se vrátila z lyžování v Itálii.

„Dostali jsme informaci, že ta paní má vazbu i k Lovosicím,“ řekl Seznam Zprávám lovosický starosta Milan Dian z hnutí ANO.

„Na základě této informace jsme se v neděli na krizovém štábu města rozhodli, že uzavřeme bazén a saunu do odvolání. Na tato místa totiž chodí valná většina obyvatel města,“ doplnil starosta, podle něhož měla nakažená žena vazby i k místní chemičce Lovochemie z holdingu Agrofert.

Pracovnice personálního oddělení Lovochemie Pavlína Hajnová Seznam Zprávám řekla, že v její firmě není žádný pracovník, u něhož by byla nákaza novým typem koronaviru potvrzena.

„Ale nemohu s jistotou říct, že by nakažená žena neměla vazby na někoho z pracovníků,“ uvedla.

Starosta Lovosic Milan Dian Seznam Zprávám řekl, že další preventivní opatření ve městě jsou v plánu. Krizový štáb o nich však bude teprve znovu jednat.

Školy a školky však zatím město zavřít nemůže. „To má na starosti krajská hygiena. My jsme udělali to, že ve školách jsou nová opatření ohledně hygieny a učitelé jsou proškoleni,“ komentoval postup radnice starosta.

Česko má nyní celkem 35 případů nákazy novým typem koronaviru. V neděli bylo oznámeno šest nových případů a v pondělí další tři.

Podle starosty nejen Lovochemie, ale i řada dalších firem v Lovosicích zavedla preventivní opatření.

Jedním z nich je, aby se pokud možno na jednom místě nesetkával větší počet lidí. „Veškerou komunikaci by měli zvládnout přes telefony nebo e-maily,“ vysvětloval Dian. „Nejde zavřít továrnu,“ uvedl.

Jak vypadají opatření proti šíření nákazy v Lovochemii, popsal Seznam Zprávám mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka.

„Zajišťujeme vybavení ochrannými prostředky a v případech, kde to umožňuje povaha práce, umožníme práci z domova,“ řekl.

Podle něj platí ve společnosti Lovochemie také omezení pohybu a omezení pro řidiče nákladních vozidel vstupujících do areálu. „Museli jsme zrušit hromadné akce. Například akce pro děti zaměstnanců nebo exkurze a školení,“ doplnil mluvčí Agrofertu.

Zdravotníci odebrali během víkendu v Ústeckém kraji na 50 vzorků k testu na nový typ koronaviru. Počet potvrzených případů z regionu zatím zůstává na osmi, jeden muž je už týden hospitalizován v Praze, čtyři lidé leží na infekčním oddělení ústecké Masarykovy nemocnice a tři jsou v domácí izolaci.

Na Teplicku jsou desítky lidí po návratu z Itálie v karanténě.

Reklama

Související témata:

Doporučované