Hlavní obsah

Severokorejci možná konečně otevřou „hotel zkázy“

Na severokorejském hotelu, který se staví již 30 let, nedávno proběhly další stavební úpravy.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Stavba, která kdysi aspirovala na nejvyšší hotel na světě, zůstává 30 let po začátku stavebních prací stále nedokončena. Nedávná aktivita kolem dominanty severokorejského Pchjongjangu však naznačuje, že by se s budovou mohlo konečně něco začít dít.

Článek

Na severokorejském hotelu Ryugyong, který začala KLDR stavět před 30 lety, se nedávno začalo opět pracovat. Čerstvě odstraněné zábrany obklopující rozestavěný hotel Ryugyong odhalily dvě nové přístupové cesty a velkou ceduli s nápisem  „Severní Korea je přední raketová velmoc”. Jde tak možná o náznak, že se severokorejský režim přece jenom rozhodl hotel uvést do provozu. Nutno dodat, že podobné náznaky přišly za posledních třicet let už několikrát.

Hotel zkázy, jak se 330metrové budově přezdívá, je aktuálně nejvyšší neobydlenou stavbou na světě. Ve 105patrové pyramidě mělo být kasino, noční klub nebo řada salónků.

Stavbu započal diktátor Kim Ir-sen. Hotel měl být původně otevřen v roce 1989. V té době šlo o nejvyšší hotel na světě a sedmý nejvyšší světový mrakodrap. Po pádu Sovětského svazu a následné ekonomické krizi však došlo k pozastavení stavby.

V roce 2012 nainstalovala egyptská developerská společnost na budovu okenní tabule a anténu. O datu předpokládaného dokončení stavby však úřady žádné informace dlouho neposkytly. Cena zbývajících prací na hotelu se odhaduje v přepočtu na více než 13 miliard korun.

Reklama

Doporučované