Hlavní obsah

Severovýchodní část obchvatu Otrokovic nebude do konce roku 2022 zpoplatněna

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Severovýchodní část obchvatu Otrokovic na Zlínsku, úsek D55 mezi exity 30 a 32, nebude zpoplatněn minimálně do konce roku 2022. Řidiči nemusí platit dálniční poplatek za užívání severovýchodního obchvatu Otrokovic od roku 2018.

Článek

„Ministerstvo dopravy ČR potvrdilo, že minimálně do konce roku 2022 k zavedení poplatku v tomto úseku nedojde. O postupu na následující období v současné době ministerstvo jedná,“ uvedla mluvčí otrokovické radnice Romana Pastuszková.

Od roku 2018 byl úsek zařazen do seznamu výjimek ze zpoplatnění. „Od té doby se Otrokovicím dopravně výrazně ulevilo. Část dopravy z centra města se přesunula na zmiňovaný dálniční úsek. V důsledku se průjezd městem stal plynulejší, na kvítkovické křižovatce se přestaly vytvářet tak časté kolony jako v minulosti, dopravní situace se zklidnila, a tím pádem se obyvatelé a návštěvníci Otrokovic mohou cítit bezpečněji, neboť došlo ke snížení nehodovosti a v neposlední řadě i úbytku exhalací ve městě,“ uvedla mluvčí.

Silničáři na konci června zprovoznili část dostavovaného jihovýchodního obchvatu Otrokovic. Řidiči mohou zatím jezdit pouze jedním pásem dálnice, a to v jednom pruhu v každém směru. Provizorní režim potrvá nejspíše do podzimu, kdy plánuje Ředitelství silnic a dálnic ČR zprovoznění obou jízdních pásů obchvatu. Nová část obchvatu není zpoplatněná. Vedení Otrokovic se však obává, že po dokončení úseku bude severovýchodní část obchvatu opět zpoplatněna. Zaslalo proto na ministerstvo žádost o zachování výjimky.

„Obzvlášť v covidové době, kdy nebylo možné osobní setkávání, bylo složité vyjednávat. Se zástupci ministerstva dopravy jsme se spojili on-line, kde jsme ústně vznesli požadavek a následně jsme s řádným odůvodněním zaslali naši žádost i korespondenčně,“ uvedla starostka Hana Večerková (ANO). Ministerstvo dopravy v písemné odpovědi slíbilo, že do konce roku 2022 nebude severovýchodní část obchvatu zpoplatněna.

„Mimo jiné ale také uvádí, že dálnice D55 se bude v následujícím období scelovat v dálniční tah napojený na dálniční síť, kde důvody pro výjimku z časového zpoplatnění musí být řádně obhájeny, pokud vůbec budou jakékoliv výjimky zachovány,“ uvedla Pastuszková.

Reklama

Související témata:

Doporučované