Hlavní obsah

Sevilla vyhrála už po šesté Evropskou ligu. Ve finále porazila Inter

Sevilla už po šesté ovládla Evropskou ligu. Zápas přitom nabídl několik zajímavých příběhů.

Reklama

Španělská Sevilla s Tomášem Vaclíkem na lavičce ovládla finále Evropské ligy proti Interu. Zápas nabídl pět branek a několik zajímavých příběhů.

Článek

V německém Kolíně nad Rýnem byl před začátkem posledního utkání závěrečného turnaje Evropské ligy za mírného favorita italský Inter. Proti sobě měl ale specialistu na tuto soutěž, a to španělskou Sevillu, jež pohár pro vítěze Evropské ligy, dříve poháru UEFA, zvedla nad hlavu již pětkrát.

Byl to ale právě tým vášnivého trenéra Antonia Conteho, jenž se už v páté minutě utkání ujal vedení. Svou rychlost a zejména velkou sílu totiž využil v souboji s obráncem Sevilly Diego Carlosem útočník Interu Romelu Lukaku a vynutil si penaltu, kterou následně proměnil a překonal tak marockého brankáře Bona, jemuž český gólman Tomáš Vaclík dělal jen náhradníka.

Více než Romelu Lukakovi se kamery po úvodní brance zápasu věnovaly brazilskému stoperovi, jenž penaltu nešikovným bráněním zavinil. Jako by režisér přenosu ale tušil, že Carlos se do dějin zápasu zapíše ještě výrazněji.

Přitom Lukaku se svým již 34. gólem v sezóně zapsal do historických statistik Interu. Naposledy dal totiž tolik gólů v první sezoně v barvách milánského týmu bývalý brazilský útočník Ronaldo.

Interu vedení nevydrželo dlouho. Vaclíkův celek totiž jen o sedm minut později už slavil vyrovnávací branku. V barvách andaluského týmu se hlavou prosadil Godínem nehlídaný Nizozemec Luuk de Jong, který v předchozích třech kolech vyřazovacího turnaje Evropské ligy neodehrál dohromady ani jeden poločas.

Trenér Sevilly Julen Lopetegui ale měl při výběru páteční sestavy šťastnou ruku. Projevenou důvěru mu totiž de Jong splatil se vším všudy. Ve 33. minutě totiž dostal svůj tým dokonce do vedení. Brankáře Handanoviče již podruhé během večera překonal nekompromisní hlavičkou.

Vývoj finálového zápasu se ale měnil z minuty na minutu, v tomto případě se skóre měnilo opět už po 180 vteřinách. Chybu, jež zavinila vyrovnávací branku Španělů, napravil ve 36. minutě stoper Interu Diego Godín. Urostlý Uruguayec se prosadil na zadní tyči a kolegu Tomáše Vaclíka překonal střelou hlavou.

Šestnáct minut před koncem utkání se ale definitivně rozhodlo. Po odraženém míči se ve vápně dostal k zakončení právě smolný hrdina z prvních minut zápasu Diego Carlos. Stoper Sevilly naskočil na fantastické nůžky a jeho prudkou střelu do branky Interu srazil ostrostřelec Lukaku, žel tentokrát Belgičan mířil do špatné branky.

Interu se snažil vyrovnat, na hřiště poslal všechnu útočnou sílu, co měl k dispozici. Prakticky ihned po vedoucí brance Sevilly se tak na hrací plochu dostala hvězdná jména typu Christian Eriksen, Alexis Sánchez či Victor Moses. Ani jeden se pořádně nedostal do hry, natož aby ovlivnil nepříznivý vývoj utkání pro modročerné barvy.

Sevilla tak napínavé finále ovládla poměrem 3:2 a získala již šestý triumf za vítězství v Evropské lize ve své historii. Do finále se přitom probojovala po čtyřech letech. Naposledy její honbu za šestým pohárem překazila pražská Slavia. Sešívaní tak ke gratulaci Španělům k triumfu památný zápas v pražském Edenu zvesela připomínali.

Zatímco Sevilla, a španělské týmy obecně, v posledních několika letech Evropské lize doslova vládnou, pro italský fotbal finálová účast byla významnou a hlavně nevídanou událostí. A to přitom v 90. letech tato soutěž patřila právě pod nadvládu celků Serie A. Nic ale není věčné. To ostatně dokazuje i fakt, že italský tým se do finále Evropské ligy probojoval po 21 letech.

Známé frázi ale možná lehce podkopává nohy právě španělská Sevilla. Její nadvláda v soutěži podřadné Lize mistrů se minimálně věčná zdá být. Vždyť tradiční celek La ligy má na kontě dvojnásobek titulů, co v pořadí celkových vítězství v Evropské lize druhý Liverpool.

V nadcházející sezoně bude ale tým českého brankáře Tomáše Vaclíka hrát, stejně jako Inter, základní skupinu Ligy mistrů. Tu si Sevilla zajistila čtvrtým místem ve španělské lize a triumf v Evropské lize tak k posunu do milionářské soutěže nevyužije.

Co ale Sevilla využije určitě, jsou peníze, které za celkové vítězství utrží. Jen za účast ve finále dostávají oba týmy 4,5 milionu eur, v přepočtu tedy zhruba 117 milionů korun. K této částce navíc Sevilla přidala 104 milionů za celkový triumf. Příjem bude ještě navýšený o bonusy za výhry v soutěži a za umístění ve skupině.

Dopadem pandemie koronaviru je ale možné, že konečné příjmy všech účastníků, jak Ligy mistrů, tak Evropské ligy, se sníží, a to až o 35 %.

Reklama

Doporučované