Hlavní obsah

Sexuální násilí jako každodenní jev. Pro Severokorejky neexistuje způsob, jak dosáhnout spravedlnosti

Severokorejské ženy jsou běžně oběťmi sexuálního násilí.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Policisté, vězeňští dozorci či státní úředníci se na severokorejských ženách běžně a beztrestně dopouštějí sexuálního násilí, uvedla ve čtvrtek ve zprávě organizace ochránců lidských práv (Human Rights Watch). Ta zprávu založila na rozhovorech se Severokorejkami, kterým se podařilo z izolované komunistické země utéct. Násilí a nechtěný sexuální kontakt ženy označily za „natolik běžný, že ho lidé považují za součást každodenního života."

Článek

Organizace podle CNN vedla rozhovor s celkem 106 lidmi z KLDR – se 72 ženami, čtyřmi dívkami a třicítkou mužů. HRW sice uznala, že vzorek žen, s nímž pracovala, je úzký, dotazované ženy však podle ní podaly svědectví o sexuálním zneužívání, které je v zemi natolik časté, že ženy nerozuměly tomu, že by vynucený pohlavní styk neměl být každodenním jevem.

Zpovídané ženy uvedly, že sexuálního zneužívání se dopouštějí představitelé moci severokorejského státu, jako například úředníci, kteří dohlížejí na rostoucí soukromý trh a kteří od žen vymáhají úplatky formou sexuálních služeb. Jedna ze zneužívaných žen pro CNN uvedla, že je muži považují za své sexuální hračky. Sexuální obtěžování je podle jejích slov tak všudypřítomné, že ho již pachatelé i oběti vnímají jako normální.

Podle výkonného ředitele organizace ochránců lidských práv Kennetha Rotha je sexuální násilí v KLDR široce tolerovaným veřejným tajemstvím. „Severokorejky by pravděpodobně řekly ‚Me Too‘, pokud by věděly, že existuje způsob, jakým lze dosáhnout spravedlnosti. Jejich hlasy jsou však v režimu Kim Čong-una i nadále umlčovány,“ řekl Roth pro CNN.

Roth též uvedl, že tento problém tamní vládu neohrožuje. „A z toho důvodu je obzvlášť děsivé, že vláda nedělá nic, aby sexuálnímu zneužívání ze strany představitelů státní moci zabránila,“ dodal. Podle ředitele HRW je ohroženo mnoho žen, jež hrají důležitou roli v uvolňování ekonomiky, na níž severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi podle jeho slov záleží.

Vyšetřovatelé OSN upozorňují též na fakt, že lidé v Severní Korei hladoví, jsou vězněni z politických důvodů a jsou popravováni. Podle loňské zprávy OSN je v KLDR vězněno až 120 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované