Hlavní obsah

Sexuální obtěžování zažil každý, říká spisovatelka, která odhaluje tajemství Nabokovovy Lolity

Zgustová: Lolita nebyla žádná mladá dívka.Video: Adam Junek

 

Reklama

Vím o lidech, které znásilnili a nemohli s tím nic dělat. I proto je důležitá kampaň #MeToo, vysvětluje ve Výzvě Seznamu překladatelka a spisovatelka Monika Zgustová.

Článek

V Česku Zgustové vychází kniha Revolver v kabelce věnovaná životu a dílu Vladimira Nabokova. V ní poodhaluje i tajemství jeho nejslavnějšího románu Lolita, ve kterém svou roli hraje i sexuální obtěžování.

Zgustová v 70. letech emigrovala s rodiči do Spojených států a nakonec se usadila v Barceloně. Překládá do španělštiny a katalánštiny. Právě ona představila Španělům Bohumila Hrabala nebo Jaroslava Haška.

Současnou krizi kolem separatistických snah Katalánců vnímá jako něco, co muselo přijít. Podle Zgustové Katalánci chtějí uznání, že táhnou španělskou kasu. Kdyby se jim ho dostalo, neusilovali by o odtržení.

Jak spisovatelka pohlíží na aktuální debatu kolem sexuálního obtěžování známou jako #MeToo, kdy na sociálních sítích celebrity a další lidé popisují příběhy sexuálního násilí? Mění se pohled společnosti na „harašení“? Proč je pro Katalánce nový španělský král zklamáním a jak moc zajímá tamní čtenáře česká literatura? I o tom ve Výzvě nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované