Hlavní obsah

Informace, které potřebujete vědět o firemních dluhopisech, aby vám opravdu vynášely

Foto: Shutterstock.com

Nakupte dluhopisy Polymer Nano Centra, které vám budou vynášet

Investice do tuzemských firem ve formě dluhopisů jsou stále populárnější, ale mohou vyvolávat řadu otázek nebo i mylných domněnek. Odpovědi jsou přitom na dosah.

Článek

Mezi české společnosti, které nabízejí drobným i větším investorům své dluhopisy, patří kupříkladu rakovnické Polymer Nano Centrum (PNC). Jak už název napovídá, firma se soustředí na práci s nanotechnologiemi – v tomto konkrétním případě jde o úpravu polymerů, zejména plastů, které díky nanotechnologiím získávají lepší vlastnosti.

„Úsilí našeho vývojového a výzkumného týmu směřuje k vývoji a aplikaci technologií nanostrukturalizace, které úspěšně implementujeme do různých průmyslových odvětví,“ vysvětluje jednatel společnosti Pavel Kuchálik. Na zmíněnou technologii už firma získala patent a postavila zkušební výrobní linku. „Výsledky našeho výzkumu a vývoje se projevují ve zlepšení fyzikálních a chemických vlastností plastů a pryskyřic, což umožňuje získání potřebných vlastností materiálů podle potřeb našich odběratelů,“ sděluje Kuchálik.

Foto: Shutterstock.com

Polymery, zejména plasty, díky nanotechnologiím získávají lepší vlastnosti

Proč právě dluhopisy?

PNC svůj další rozvoj financuje právě prostřednictvím firemních dluhopisů a má v tomto směru už nemalé zkušenosti. „Banky nejsou úplně vstřícné v oblasti financování výzkumu a vývoje,“ vysvětluje komerční ředitel Jan Koudelka, proč se společnost rozhodla místo běžného úvěru raději vydávat dluhopisy. Krok se ukázal být úspěšný a na první emisi navázala před nedávnem další.

Mezi časté otázky, na které v souvislosti s dluhopisy narážejí, patří i ta spojená přímo s oborem – nanotechnologie z laického pohledu působí jako nový a tím pádem poměrně rizikový obor. „V tuhle chvíli investujeme do výrobypoptávka po našich materiálech a produktech je tak vysoká, že nevidíme na trhu žádné významnější riziko, které by vedlo k tomu, že bychom nebyli schopni plnit své závazky,“ říká Jan Koudelka. „Naše primární a tradiční obchodní činnost, kterou skupina firem, do které patříme, realizuje, tedy obchod s chemickými materiály, je zárukou přísunu dalších finančních prostředků,“ doplňuje ho Pavel Kuchálik.

Poslechněte si rozhovor s Pavlem Kuchálikem a Janem Koudelkou:

‚Defense‘

Polymer Nano Centrum počítá i s nenadálými situacemi – a možná trochu překvapivý dopad pro tuto společnost má válka na Ukrajině. „Tato geopolitická situace generuje poptávku, kterou budeme uspokojovat expanzí naší společnosti,“ vysvětluje Koudelka. „Aktuální emise dluhopisů má přídomek ‚Defense‘, což naznačuje, že námi produkované materiály jdou do výroby v obranném průmyslu.“

Jsme česká firma s českými majiteli, sídlíme v Česku, platíme tu daně, podnikáme tu a chceme se tu dále rozvíjet.
Jan Koudelka, komerční ředitel Polymer Nano Centra

Občas se PNC v souvislosti s firemními dluhopisy setkává také s dotazy na to, jaká je přesně majetková struktura společnosti a zda náhodou nemá ruské majitele. „Je to logická otázka, která vzniká už jménem našeho majitele, pana Ševčenka,“ směje se jednatel Pavel Kuchálik. „Je potřeba zdůraznit, že pan Ševčenko pochází původně z Ukrajiny a v České republice žije od počátku 90. let. On i jeho rodina mají české občanství.“ Komerční ředitel firmy Jan Koudelka k tomu dodává: „Jsme česká firma s českými majiteli, sídlíme v Česku, platíme tu daně, podnikáme tu a chceme se tu dále rozvíjet.“

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované