Hlavní obsah

Podpojištění hrozí i vám! Víte, jak máte pojištěnou svou nemovitost?

Foto: direct.cz

Češi mají v bytech a domech miliony. Neumí si je ale správně ochránit

Reklama

aktualizováno •

Ceny nemovitostí rostou stejně raketově jako ceny za energie. Na jednu stranu to znamená, že hodnota vašeho bydlení stoupá, na druhou stranu jsou ale čtyři z pěti nemovitostí v Česku špatně pojištěné. Není to i váš případ?

Článek

Celá řada lidí si při koupi bytu nebo domu nechala zřídit pojištění majetku. Lidé pak obvykle pojistky někam založí, nekontrolují a třeba je i několik desítek let neaktualizují. A tak je může čekat nepříjemné překvapení ve chvíli, kdy se něco stane.

Aktuální statistiky ukazují, že čtyři z pěti nemovitostí v Česku jsou špatně pojištěné. Je to více než milion rodin s pojištěním, které je v případě vzniku škody dostatečně neochrání. „Lidé jsou díky růstu cen nemovitostí vlastně milionáři. Svoje miliony si ale nechrání dobře. Kdyby o bydlení přišli, většina z nich si z pojistky nové domovy nepořídí,“ vysvětluje Michal Kozub z Direct pojišťovny takzvanou podpojištěnost.

Foto: direct.cz

Ukázka podpojištěnosti v jednotlivých okresech

„Jsem podpojištěný?“

V praxi to znamená, že pokud máme v pojistné smlouvě uvedenou nižší hodnotu nemovitosti, tedy našeho bytu nebo domu, než je její aktuální hodnota, může pojišťovna vyplatit v případě vzniklé škody méně peněz.

Představme si, že náš dům či byt má aktuální hodnotu pět milionů korun. V době uzavření pojistné smlouvy měl však náš domov cenu dva a půl milionu korun a od té doby jsme svou pojistnou smlouvu neaktualizovali. Aktuálně je tedy naše nemovitost pojištěna na polovinu současné hodnoty. Pokud nám tedy celá nemovitost shoří nebo ji poničí tornádo, dostaneme z pojistky maximálně jeden milion dvě stě padesát tisíc korun, protože nemovitost byla pojištěna pouze na poloviční hodnotu.

A stejně tak to platí i u menších škod. „Kvůli podpojištění si tak vlastně pojištění platíme tak trochu zbytečně, protože když se něco stane, nedostaneme tolik peněz, s kolika počítáme. Proto je nutné pojistnou smlouvu pravidelně aktualizovat, klidně každý rok,“ doporučuje Michal Kozub z Direct pojišťovny.

Foto: direct.cz

Aktuální statistiky ukazují, že čtyři z pěti nemovitostí v Česku jsou špatně pojištěné

Kde se stala chyba?

Klienti jsou často v případě vzniku škody rozhořčeni a dožadují se odpovědi na otázku: Proč pojišťovny nepojišťují své klienty správně a nechají je platit špatné pojištění? „Důležité je být ke své pojišťovně upřímný a už při sjednání pojistky nastavit všechno správně. Mnohdy se stává, že si klienti myslí, že milion jim přece bude stačit, přestože vlastní byt v mnohonásobné hodnotě. Pracujeme s údaji, které od klienta máme, současně ale chceme, aby byl pojištěný dobře, a tak jsme se rozhodli pomoct,“ vysvětluje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Pomůže kalkulačka

Direct pojišťovna se proto rozhodla poskytnout svým klientům kalkulačku, kde si každý může velmi přesně, snadno a rychle spočítat či ověřit, jaká je aktuální hodnota jeho nemovitosti. Pokud si klient Direct pojišťovny udělá pojistku podle této kalkulačky, podpojištění se nemusí obávat.

Foto: direct.cz

Direct pojišťovna se rozhodla poskytnout svým klientům kalkulačku, kde si každý může velmi přesně, snadno a rychle spočítat či ověřit, jaká je aktuální hodnota jeho nemovitosti

Lidé také často nerozlišují mezi pojištěním bytu a domácnosti. Podobná situace platí i tam. Zatímco pojištění stavby, tedy bytu nebo domu, chrání vše, co je spojeno se zemí, a vše, co je připevněno ke zdem, jako třeba kuchyňská linka, pojištění domácnosti chrání vše, co by z našeho domova vypadlo, kdybychom ho otočili vzhůru nohama. Je důležité uvědomit si, že také vybavení domácnosti se neustále zdražuje. Pokud jsme si tedy před lety pořídili novou pračku za pár tisíc korun, nyní už bychom museli vytáhnout z peněženky rovnou dvojnásobek. Stejně tak si často neuvědomujeme, co všechno doma máme a že každá věc má svou hodnotu. V případě ztráty jsou lidé často velmi překvapeni, co všechno si vlastně musí pořídit znovu.

A přitom někdy stačí jen pár kliků, které nás před ztrátou domova či toho, co jej tvoří, dostatečně ochrání.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované