Hlavní obsah

Už není důvod být na suchu

Foto: shutterstock.com

Mr.AQUA může usnadnit pěstování plodin v jižních státech. Unikátní technologie váže potřebné množství vody díky velkému, tzv. specifickému povrchu látky

Reklama

Nikdo nechce být na suchu. V nádrži auta či na účtu v bance nebo jako host čekající na obsluhu v restauraci. Na suchu nechceme mít ani svou zahradu, ani domácí květiny.

Článek

Pro města je velkou ztrátou, když usychají stromy. Obce v létě zakazují napouštění bazénů či omezují zalévání fotbalových a golfových hřišť. Až třetina sazenic v lese usychá a náhrada je nákladná a složitá.

Je to ale právě Česko, které se může pochlubit řadou světových vynálezů. Jedním z nich je i pomocná půdní látka Mr.AQUA, která dokáže úspěšně čelit půdnímu suchu zcela bez chemických přísad. Ba co víc, obsahuje komplex látek s organickým uhlíkem, který aktivuje růst mikroorganismů v půdě, zvyšuje v ní podíl organické hmoty a zlepšuje její strukturu, zvyšuje klíčivost, podporuje růst bohatšího kořenového systému rostlin a šetří až 20 procent hnojiv.

Máme účinné řešení proti půdnímu suchu a pro rekultivaci erozí postižené půdy. Pro Českou republiku i pro pěstitele v suchem postiženém Katalánsku nebo například pro zalesňování rozsáhlých území v jižním klimatickém pásu. Jsme globální projekt.
Ivan Kovalkovič ze společnosti Mr.AQUA, globálního distributora stejnojmenného organického hydrosorbentu
Foto: shutterstock.com

V Katalánsku platí stav nouze, protože zásoby vody klesly pod 16 %, přičemž obvyklý stav pro toto období je kolem 70 %. Důvodem je suchá zima. Platí striktní omezení nejen pro koupaliště a při zalévání městské zeleně, ale i pro zemědělce a průmysl

Organický hydrosorbent si poradí i se saharským pískem

„Vnímání sucha je u nás v Barceloně zcela jiné než v Česku,“ říká Ivan Kovalkovič, člen vedení společnosti Mr.AQUA, který žije ve Španělsku. „Zatímco v Česku lidé ještě sucho nevnímají jako existenční ohrožení kvality života, v některých částech Španělska je boj proti suchu naprostou prioritou. Řada farmářů a pěstitelů doslova bojuje o život, protože tu tři roky téměř nepršelo. Jediným viditelným dopadem na Česko jsou zatím v důsledku nižší úrody dražší ovoce a zelenina v zimním období na pultech obchodů,“ uvádí Ivan Kovalkovič.

„Připravujeme vstup na další trhy. Zatím první v pořadí je Slovensko. Když čteme o katastrofálním suchu v Katalánsku a vynucených omezeních tamější vlády, tak bychom rádi už nyní i tam lidem pomohli. Náš organický hydrosorbent si totiž poradí i se saharským pískem v polopouštních oblastech. Je doslova předurčen pro jižní státy. Dokážeme snížit spotřebu vody až na polovinu. Jsme ale česká firma, a proto jsme náš projekt odstartovali v České republice, dodává RNDr. Jan Schulmann, jeden z autorů projektu a jednatel společnosti Mr.AQUA.

TIP: Mr.AQUA je ideální v kombinaci se zavlažovacím systémem. Pokud sbíráte vodu ze střechy, tak s tímto organickým hydrosorbentem ji budete zadržovat také v celé zelené ploše zahrady, kde byl zapraven. Navíc přímo u kořenů rostlin, které tak budou mít mnohem komfortnější vodní režim i v horkých letních dnech. Zásoba dešťové vody v nádržích vám také vydrží mnohem déle.

Mr.AQUA je vyroben z rostlinné biomasy. Obsahuje vysoké procento organického uhlíku a prostřednictvím růstu rostlin vytváří potřebnou negativní uhlíkovou stopu. Nejde o druh biouhlu ani neobsahuje hydrogely či jiné chemické látky.

  • Mr.AQUA se přimíchává do substrátu ke kořenům rostlin ideálně při sázení či přesazování (nestačí ho nasypat na povrch).
  • Opakovaně zadržuje vodu v půdě po dobu nejméně tří let.
  • Lze ho použít i dodatečně u již vzrostlých stromů a keřů – například injektáží.
  • U již založeného trávníku se aplikuje v rámci provzdušnění dutými hroty (tzv. aerifikace) na jaře či na podzim.
  • Po aplikaci je vhodné rostliny přihnojit a zalít.
  • Následně je třeba snížit frekvenci nebo objem zálivky, aby nedocházelo k přelévání rostlin.
Foto: Mr.AQUA
Více

Mr.AQUA je nově v nabídce BAUHAUS hobby marketů v Česku a na Slovensku. Novinkou je malé půllitrové balení do květináčů, které stačí až na smísení s 20 litry substrátuFoto: Mr.AQUA

Komerční sdělení

Nově i v BAUHAUS hobby marketech

„V minulém roce jsme náš produkt nabízeli v e-shopech v České republice. Letos se poprvé prodává také v BAUHAUS hobby marketech a on-line v jejich e-shopech v Česku i na Slovensku. Navázali jsme také exkluzivní spolupráci v rámci profi programu s předním evropským výrobcem substrátů a hnojiv společností AGRO CS, například v oblasti zakládání a údržby sportovních trávníků,“ říká jednatel Mr.AQUA Andrzej Budzanowski. Pokračuje také velkoobchodní spolupráce s renomovanou společností Agrostis Trávníky.

V prodeji je letos nově i malé 500ml balení pro květináče či menší aplikace. Stačí až na 20 litrů substrátu. V hobby marketech BAUHAUS je v nabídce i 30litrové balení, určené pro větší aplikace. To stačí až na 1 250 litrů substrátu nebo 37,5 m² plošné aplikace či například až na 1 000 sazenic. Pro profi trh jsou určena i velká originální balení big bag.

Tip: Mr.AQUA je schopný udržet vodu v domácích květináčích nejméně celý týden. Je žádoucí, aby byl aplikován u kořenů. Doporučujeme dobře promíchat se substrátem, tuto směs pak obsypat kolem kořenového balu, dodržet doporučené dávkování a snížit obvyklou zálivku až na polovinu, aby nedocházelo k přelití. Dovolenou u vody tak můžete mít vy i vaše domácí květiny či zahrada. Aplikaci k suchomilným rostlinám nedoporučujeme.

Kdo má „dešťovku“, ví, že když venku leje jako z konve, tak mu vlastně prší peníze. Dešťová voda je nejen ideální pro zavlažování rostlin, ale je navíc zadarmo. Používáme nejrůznější opatření, jak zajistit rostlinám závlahu pro období, kdy pro změnu neprší. Sudy nebo nádrže na dešťovou vodou, zahradní jezírka, zavlažovací systémy, zavlažovací vaky u stromů, to vše má smysl. S Mr.AQUA jsou tato opatření ještě mnohem účinnější.

Foto: Mr.AQUA
Více

Mr.AQUA působí přímo u kořenů rostlin, které tak budou mít mnohem komfortnější vodní režim i v horkých letních dnechFoto: Mr.AQUA

Komerční sdělení

Chceme, aby se náš organický hydrosorbent stal nedílnou součástí zavlažovacích opatření. Například před pokládkou či zasetím trávníku je ideální čas pro jeho aplikaci. Trávník pak hlouběji a lépe zakoření a také díky tomu bude mnohem lépe snášet vyšší teploty v horkém létě.
Andrzej Budzanowski, jednatel Mr.AQUA

S Mr.AQUA už na své zahradě být na suchu nemusíte. Stačí na to myslet včas, právě s příchodem jara. Stejně tak nemusí žíznit ani domácí květiny, až vy sami budete na dovolené.

Už není důvod být na suchu

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované