Hlavní obsah

Seznam léků, které v lékárnách mohou chybět. Lékárníci se bouří

Foto: Shutterstock.com

Podle lékárníků chybí například lék na úzkost a deprese Olwexya.

Reklama

Do českých lékáren se opět vrátil problém s nedostatkem některých medikamentů.

Článek

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch bude muset řešit protesty lékárníků, kteří upozorňují, že v nabídce kvůli váznoucím dodávkám chybí řada důležitých léků nebo je pacienti dostávají později než do dvou dnů, jak garantuje zákon.

Česká lékárnická komora na jejich seznam zařadila například léky jako Clexene a Fraxiparine, které se používají k prevenci a léčbě krevních sraženin.

Dále medikamenty na Crohnovu chorobu Budenofalk a Entocort, přípavek snižující aktivitu močového měchýře Vesicare, léky Salofalk a Asacol na léčbu střevních onemocnění, Aerius na alergickou reakci, Kreon 25000 určený na problémy se slinivkou břišní, lék Strattera k léčbě hyberkinetické poruchy, Duodart na zvětšenou prostatu, lék na depresi a úzkosti Olwexya či přípravek Berodual N, který berou lidé s astmatem a chronickým zánětem průdušek.

Video: V lékárnách opět chybějí některé léky

V lékárnách opět chybějí některé léky.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Léky podle lékárníků chybějí kvůli stanoveným limitům dodávek, které mají zabránit přeprodeji levnějších léků z Česka do zahraničí.

Rovnou čtyři sdružení, která zastřešují lékárníky, však upozorňují, že cenou za boj s přeprodeji je nedostatek některých medikamentů - zejména v malých lékárnách.

Sdružení Česká lékárnická komora, Grémium majitelů lékáren, Poskytovatelé lékárenské péče a Vašilékárníci.cz sepsala proto výzvu ministrovi zdravotnictví, aby situaci řešil.

„Od začátku roku evidujeme více než 930 podnětů z lékárenského terénu a 35 majitelů lékáren už zaslalo předžalobní výzvy distributorům z důvodů nedodržování zákonem daných pravidel týkající se dodávek léčebných přípravků,“ informují lékárnická sdružení ministra.

Seznam už minulý týden o problému s dodávkou léčiv informoval.

„Jsou to vlastně specifická léčiva, která se od nás z České republiky vyváží, jsou proto nedostatková a vázaná na určité kvóty a limity, které od distributorů dostáváme,“ popisuje Aleš Nedopil, soukromý lékárník a předseda spolku Vaši lékárníci.

Ministerstvo zdravotnictví se podle vyjádření náměstka Filipa Vrubela snaží problém řešit přípravou nového zákona, který by situaci s přeprodeji i s nedostatkem léků mohl vyřešit.

Státní ústav pro kontrolu léčiv pak v tomto týdnu zveřejnil informaci, že uložil sankci 900 tisíc korun lékárně, která medikamenty do zahraničí vyvážela. S dalšími více než 30 lékárnami ústav vede řízení. Odhalené případy podle ústavu ukazují, že ne všechny lékárny objednávají léčiva pro své pacienty.

Reklama

Související témata:

Doporučované