Hlavní obsah

Prosincový zpravodaj Sherlock Senior

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři!

V novém zpravodaji navazujeme na náš seriál o umělé inteligenci tématem, kterému jsme se dosud vyhýbali, přestože je v oblasti dezinformací klíčové –⁠ zaměříme se na fotky a videa. Umělá inteligence se ovšem rozvíjí mílovými kroky a co platí dnes, nemusí už platit za měsíc. Věříme tedy, že se k seriálu brzy vrátíme –⁠ AI obrací svět dezinformací vzhůru nohama a my s ní v našem zpravodaji chceme držet krok!

V tomto vydání se mimo to budeme věnovat aktuálním manipulacím, kde se jako vždy objeví témata Ukrajiny a izraelsko-palestinského konfliktu. Přejeme podnětné čtení, krásné vánoční svátky a na shledanou v příštím roce!

Aktuální hoaxy

Ukrajina posílá zbraně Hamásu?

Hamás a válka na Ukrajině, to je doslova výbušná kombinace témat, zvlášť v rukou dezinformátorů. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech se začala šířit falešná zpráva, že Hamás získává dodávky zbraní z Ukrajiny.

Zprávu rozšířil falešný profil BBC, který navíc citoval další důvěryhodný zdroj, a to investigativní skupinu Bellingcat, která dodávky zbraní údajně ověřila –⁠ vše je ale smyšlené a BBC i Bellingcat zprávu hned popřely. Nově se podobná zpráva měla objevit také ve Washington Post, i to však byla pouze manipulace. Všechny zprávy se nicméně začaly hromadně šířit na všech sociálních sítích.

Vzniká tak paradoxní situace, kdy dezinformátoři popírají důvěryhodnost tradičních médií –⁠ když je však potřeba, ochotně je využijí, aby svou manipulaci podepřeli. Využívají tak u svých čtenářů takzvaného konfirmačního zkreslení, podle kterého rádi uvěříme informaci, která potvrzuje náš existující názor –⁠ i když nám ji třeba nabízí BBC, které jinak dezinformační scéna stejně jako všechna ostatní zavedená média nemilosrdně kritizuje.

Cílem autorů hoaxu bylo nejen hledat údajné souvislosti mezi Ukrajinou a Hamásem, a tak Ukrajincům sebrat u svých čtenářů poslední sympatie, ale především zdůraznit, že je třeba jim přestat posílat zbraně. Podle těchto manipulativních zpráv naše podpora údajně končí v rukou Hamásu, tedy organizace, kterou chce podporovat opravdu málokdo.

Ženu do metra shodil Ukrajinec?

Již několik měsíců se šíří na internetu video z pražského Smíchovského nádraží, na kterém je vidět muž, který strčí ženu do kolejiště metra. Zprávu přebralo i mnoho médií, na facebooku však video doplnila jedna informace navíc –⁠ tedy že muž byl údajně ukrajinské národnosti. Tuto zprávu zveřejnil profil My, co tu žijeme spravovaný zastupitelem za Prahu 11 a má již tisíce sdílení.

Policie ve svých prohlášeních nikdy neuvádí státní příslušnost, právě vzhledem k případnému šíření nenávisti a kolektivní viny. Neudělala to tedy ani tentokrát, ačkoli v tomto případě by naopak nenávistným zprávám předešla. Před několika týdny ovšem agentuře AFP potvrdila, že pachatel nebyl cizí státní příslušnosti, jednalo se tedy o Čecha.

Video na zmíněné facebookové stránce je už v současné době doplněné oznámením od facebooku, že jde o dezinformaci –⁠ zpráva se však již šíří jinde a pravdivá informace o skutečné národnosti pachatele se dostane už jen k málokomu. Bude se tedy nadále jednat o další z mnoha lživých zpráv o tom, jak Ukrajinci ohrožují české občany, které podporují nelibost vůči válečným uprchlíkům a také omezení podpory samotné Ukrajině.

Generál Zalužnyj vyhlašuje vojenský převrat?

Poslední hoax už předznamenává následující kapitolu o umělé inteligenci a týká se falešného videa Valerije Zalužného, vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil. Ten na záznamu vyhlašuje vojenský převrat, vyzývá vojáky k obsazení měst a vybízí k odstranění Zelenského.

Video se šíří v mnoha státech a sdílí ho tisíce jednotlivců –⁠ také u něj už nicméně visí oznámení o tom, že jde o fake news. Video není určené ani tak ukrajinským občanům, jako především proruským čtenářům, kteří mohou získat dojem, že na Ukrajině je situace destabilizovaná. Jak píše server Manipulátoři.cz, podle prohlášení ukrajinského centra pro boj s dezinformacemi je autorem ruská propaganda, která „se rozhodla znovu otestovat informační sílu Ukrajinců“.

Agentura AFP video ověřila a zjistila, že byly využity záběry generála z roku 2022, ke kterým byla doplněna jiná zvuková stopa. Jsou tedy vidět nesrovnalosti řeči s pohybem rtů, které na manipulaci ukazují –⁠ brzy však bude možné odstranit za pomoci umělé inteligence i tyto detaily. Více si můžete přečíst níže v seriálu o umělé inteligenci.

Mediální vzdělávání: Umělá inteligence, obrázky a videa ​​​​​​​

Jak jsme naznačili už v minulém vydání, je tu ještě jedna oblast, ve které za poslední rok umělá inteligence udělala obrovský posun, a přesto jsme se jí zatím vůbec nevěnovali. Tou je manipulace obrazového a zvukového materiálu –⁠ tedy obrázků, fotek, zvuků a videa.

Jak vypadá samotný postup? Není nutné stahovat žádný program, stačí jen otevřít internetovou stránku a vlastními slovy napsat, co si přejeme vytvořit. Během desítek vteřin je pak hotovo. Nejrozšířenější programy jsou například Midjourney, DALL-E (což je odnož slavného programu ChatGPT, vlastněná stejnou firmou Open AI) nebo D-ID, videoprogram na tvorbu takzvaných mluvících hlav.

Umělá inteligence je schopná vytvořit cokoli –⁠ romantické západy slunce, zasněžený Karlův most, tváře neexistujicích lidí nebo třeba bombový útok v Pásmu Gazy a Angelu Merkel v plavkách. Nejslavnější výtvory se jistě dostaly už i k vám –⁠ papež v nadýchaném zimním kabátě, Putin se Si Ťin-Pchingem, falešné zatčení Trumpa, o kterém jsme psali i my v dubnovém vydání našeho zpravodaje, nebo palestinský otec, který odnáší z ruin svých pět dětí. Sociální sítě jsou plné falešných fotek slavných hereček nebo umělců, kteří se však nikdy nemohli setkat.

Je asi zcela očividné, jak jednoduše je možné tyto programy zneužít ke tvorbě dezinformací. Mohou vznikat zcela falešné fotografie a zvukové záznamy, mohou vznikat obrázky slavných lidí v nereálných situacích, mohou se upravovat detaily na skutečných záběrech (dezinformátoři rádi přidávají třeba falešný hákový kříž) nebo třeba měnit výraz v obličeji. V momentě, kdy pro nás podvědomě fotografie či video stále představují poměrně důvěryhodný důkaz a zároveň obrázky poutají na sociálních sítích obrovskou pozornost, představuje takovýto nástroj skutečné nebezpečí. Vygenerované nahrávky už začínají zasahovat i do volebních kampaní, jak se ukázalo v posledních měsících v Polsku nebo na Slovensku.

Je tu vůbec nějaké ale? Ano, a je jich tu popravdě docela hodně. Zmíněné programy samozřejmě o všech těchto rizicích vědí a snaží se jim různými prostředky zabránit. Do příkazů například není možné zadat slova související s násilím či erotikou, některé z nich nevytváří žádné fotky tváří či urážlivé náboženské symboly, ačkoli jiné naopak umožňují vygenerovat falešné fotky s tvářemi celebrit.

Fotky, které vznikají, také rozhodně nejsou dokonalé –⁠ lidé si nejsou úplně podobní, chybí či přebývá ruka nebo nesedí počet prstů, vlajky, symboly či budovy vypadají jinak než ve skutečnosti, fotky se často podobají malbám nebo jednoduše působí tak nějak zvláštně.

V našem kontextu je také zcela zásadním nedostatkem to, že není téměř možné využít české osobnosti. Programy totiž potřebují obrovské množství skutečných fotek, aby mohly začít vytvářet ty falešné. A zatímco Donald Trump jich na internetu má dostatečné množství, třeba Ivan Bartoš už tolik ne. Na dezinformační fotky českých politiků vytvořené umělou inteligencí si tedy ještě počkáme.

Samotné vytváření fotek, obrázků a videí je stále ještě poměrně složité. Umělá inteligence často nechápe, co po ní chcete, textové zadávání vyžaduje tedy čas a zkušenosti. Výsledek je pak obvykle třeba ještě upravit v Photoshopu, na který jsou potřeba alespoň základní grafické znalosti. A v neposlední řadě –⁠ programy jsou často placené a je třeba s nimi komunikovat anglicky. Umělá inteligence tedy stále není dostupná úplně pro každého, což je pro nás dobrá zpráva –⁠ zatím není možné, aby si kdokoli sedl k počítači a vytvořil fotku Petra Pavla na pivu s Vladimirem Putinem. Zatím.

Asi se ptáte, jestli je možné falešnou fotografii nebo video nějak odhalit. Existují sice již programy na odhalování falešných záběrů, ale jsou o krok pozadu. Nefunguje také reverzní vyhledávání –⁠ je tedy nemožné ověřit, jestli snímek vytvořila AI, nebo jestli je skutečný. Mohou nám ale napovědět některé detaily –⁠ je dobré se zaměřit na obličeje, končetiny či prsty a hledat případné nesrovnalosti. Zkontrolovat případné vlajky, symboly nebo nápisy a soustředit se také na budovy a okolí, jestli vše odpovídá realitě. Zaměřit se na různá zkreslení či opakující se prvky, které mohou napovědět, že obrázek není pravý. Jestli dokážete odhalit realitu od umělé inteligence i vy, to si můžete vyzkoušet na zmíněném záběru z Pásma Gazy nebo v pexesu vytvořeném Aktuálně.cz.

To vše však není zcela spolehlivé –⁠ zásadní je raději se opravdu zamyslet. Je pravděpodobné, že je snímek skutečný? Věřím zdroji, ze kterého fotku mám? Je možné si ověřit v jiných, důvěryhodných médiích, že situace vypadala právě takto? Podobné otázky jsou vám asi povědomé –⁠ klademe si je nejen u fotek, ale u jakékoli dezinformace.

Situace se mění a je možné, že už brzy nebudeme moci spoléhat ani na fotografie a videa, kterým jsme byli zatím zvyklí věřit. Nicméně to může být částečně i výhoda –⁠ se snímky se manipulovalo odjakživa, ovšem nyní, kdy všude visí hrozba manipulace umělou inteligencí, třeba konečně začneme být obezřetnější a budeme si dávat lepší pozor na to, kdo a proč informaci sdílí a jestli mu můžeme důvěřovat.

Právě u obrázků a videí je navíc vývoj umělé inteligence opravdu překotný –⁠ rychlé zlepšování vidíte doslova na vlastní oči. Možná již příští rok bude schopný vytvořit důvěryhodné dezinformace opravdu každý –⁠ my tedy zřejmě za rok na tento seriál ještě navážeme. Do té doby ale stále platí –⁠ pokud snímku chcete věřit, uvěříte mu. Pokud ne, najdete způsob, jak lež rozpoznat.

Může vás zajímat

Česká elita. Sedm věcí, které prozradil žebříček top firem o českém byznysu

Nový žebříček Česká elita řadí největší české firmy podle toho, za kolik by je bylo možné koupit nebo prodat. Výsledný seznam mezi řádky ukazuje i několik nových poznatků o zdejší ekonomice a společnosti. Jiří Nádoba shrnuje sedm hlavních zjištění.

Opice, vybombardovat, napsal starosta Novotný o Palestincích. Řeší to policie

„Nejsou nic víc než opice,“ napsal o Palestincích na sociální síti X starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Politik a dříve bulvární novinář proslulý mnoha skandály vyzýval rovněž k jejich „vybombardování“. Případem se už zabývá policie, ODS se od Novotného výroků distancovala.

Úraz po uklouznutí na chodníku. Advokát radí, co si pohlídat

Kdo má na starosti úklid sněhu nebo posyp chodníku před vaším domem, vyplývá z městských plánů zimní údržby. Pokud chodníky spadají pod město, je předem určené, které mají prioritu. Při pádu výsledné odškodnění závisí na řadě okolností.

Reklama

Související témata:

Doporučované