Hlavní obsah

Sicílie bojuje s odlivem obyvatel. Vesnice draží prázdné domy za euro

Sicílie nabídla domy za euro, lidé z celého světa je koupili i za 25 tisíc.Video: Valérie Dvořáková, Youtube.com

 

Reklama

Sicilské město Sambuca zápasí s poklesem počtu obyvatel. Místní úřady se situaci rozhodly vyřešit prodejem opuštěných domů za startovací cenu 1 euro. Zájemců nakonec bylo tolik, že se cena vyšplhala do tisíců eur, píše britský The Guardian.

Článek

Místní úřady se v lednu shodly na strategii v poslední době typickou pro jižní Itálii. Prodávat v aukci opuštěné domy jakémukoliv zájemci za startovací cenu jedno euro. „Pokud nikdo nepřihodí v prodeji více peněz, domy budou prodány za cenu croissantu,” oznamoval tehdy starosta Sambuky Giuseppe Cacioppo. Místní samosprávy si od tohoto kroku slibují větší příjmy (například z daní) a samozřejmě růst počtu obyvatel.

Informace se rychle rozšířila a zájemci o opuštěné domy se jen hrnuli. Každý den se ozývaly stovky lidí ze všech končin světa, od Panamy po Rusko. Telefon podle úředníků zvonil téměř bez přestání. „Volali nám ze Sydney, Londýna i New Yorku. Několik týdnů poté, co jsme vydali prohlášení o prodeji, nám přišlo skoro 100 tisíc e-mailů od potenciálních zájemců,” popisuje pro The Guardian Cacioppo.

Tento týden se prodalo prvních šestnáct domů v Sambuce – a to za mnohonásobně vyšší ceny, než by se podle základní částky očekávalo. Lidé v aukci intenzivně přihazovali a finální cena domů se tak pohybovala od 1000 eur až do 25 000 eur (téměř 650 000 korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované