Hlavní obsah

Šídlo: Pro Babiše je to první velká porážka, co vstoupil do politiky

Podívejte se, jak Jindřich Šídlo glosuje výsledek komunálních voleb.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výsledek komunálních voleb zhodnotil ve studiu Televize Seznam šéfreportér Jindřich Šídlo. Pohovořil o tom, co ho ve volbách překvapilo, co nikoliv a nastínil scénář povolebního uspořádání.

Článek

Komunální volby přinesly podle Jindřicha Šídla překvapení v podobě neúspěchu hnutí ANO v Praze. Neúspěch Babišovy partaje není podle Šídla po čtyřech letech vlády v hlavním městě sám o sobě až tak nečekaný. Překvapení spočívá v tom, že k němu došlo i přes silnou kampaň. ANO na Prahu vrhlo „maximum sil, financí, strategie, všeho a skončili pátí, což jistě není úspěch”, řekl Šídlo.

Výrazný je podle komentátora Seznamu i výrazný neúspěch SPD Tomio Okamury. „SPD v Praze v podstatě neexistuje a ve zbytku země to také není žádná sláva,” řekl.

Vážně by podle Šídla výsledek voleb měla brát i sociální demokracie. ČSSD sice například v Karviné nebo ve Znojmě dosáhla solidních úspěchů. „Je zajímavé, že někde její kandidáti uspěli, pokud se nehlásili k ČSSD,” řekl Šídlo a jako typický příklad uvedl starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu. Výsledek voleb by ale pro ČSSD podle Šídla měl představovat další varování, „pokud to není už jen příznak konce”.

Spokojení mohou být podle Šídla téměř všichni ostatní. Úspěch slaví například ODS, která poprvé po dvanácti letech zvítězila v Praze. V hlavním městě zaznamenali výborný výsledek i Piráti, volby dopadly dobře i pro STAN a spokojení mohou být podle Šídla i lidovci.

Špatně na tom v regionech není ani ANO. „Hnutí ANO také ledaskde vyhrálo, jasně v Ostravě, v Brně obhájilo, vyhrávalo v dalších krajských městech. Nicméně ta Praha je, myslím, musí velmi mrzet. Není také jisté, jestli všude, kde vyhráli – mluvím třeba o Plzni, skutečně zaujmou pozici primátora.”

Jako tip na pravděpodobného pražského primátora uvedl Jindřich Šídlo Zdeňka Hřiba z Pirátů. Dodal, že by se tak stal druhým nejmladším primátorem po roce 1989. Nejmladším byl Tomáš Hudeček z TOP 09. Podle předešlých zkušeností to ale podle Jindřicha Šídla může dopadnout úplně jinak.

Reklama

Související témata:

Doporučované