Hlavní obsah

Signal X. Jubilejní ročník Signal Festivalu se uskuteční v polovině října

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Signal Festival na Karlínském náměstí.

Reklama

aktualizováno •

Jubilejní 10. ročník festivalu světla Signal Festival letos v polovině října rozsvítí ulice Prahy. Návštěvníci se mohou tradičně těšit na umělecké instalace, videomappingy i projekce.

Článek

Signal Festival 2023

Signal Festival letos vstupuje do druhé dekády své existence. Již 11. ročník festivalu světla startuje 12. října. Na co se můžete těšit?

Kdy se uskuteční

10. ročník festivalu světla Signal Festival bude probíhat v Praze od čtvrtka 13. října do neděle 16. října 2022.

Program a téma festivalu

Signal festival už celou jednu dekádu propojuje veřejný městský prostor s uměním a moderními technologiemi. Pořadatelé slibují, že letošní jubilejní 10. ročník bude nabitější než ty předchozí. „Desátý Signal Festival je Signal X. Exkluzivní, ale radostný. Klasický, ale inovativní. Temný, ale stále zářivý. Slavíme 10 let a rozhodně nekončíme. Začínáme!“ stojí na webu festivalu.

Dvě trasy – Centrum a Vinohrady/Vršovice – nabídnou 14 světelných instalací. Návštěvníky čeká také doprovodný program.

Trasa: Centrum

  • Kunsthalle Praha (Projekce) – PHOTOSYSTEM II (od 19 do 24 hodin)
  • Kostel U Salvátora (Laserová instalace) – intangible #form (od 19 do 24 hodin)
  • Mariánské náměstí (Instalace) – Fyzická možnost smrti v mysli někoho žijícího (od 19 do 24 hodin)
  • Klementinum, Hlavní nádvoří (Instalace) – Krajina levitace (od 19 do 24 hodin)
  • Klementinum, Studentské nádvoří (Projekce) – PROGRAMMING PATTERNS (Cena NEON) (od 19 do 24 hodin)
  • Piazzetta Národního divadla (Laserová instalace) – QUADD (od 19 do 24 hodin)
  • ČVUT Karlovo náměstí (Interaktivní instalace) – Forum Robotum (od 19 do 24 hodin)
  • CAMP (Centrum architektury a městského plánování) (Projekce) – Umělecké dílo zrozené z hlubin městských dat (od 19 do 24 hodin)
  • Kateřinská zahrada (Performance) – LUNAtic (od 19 do 24 hodin)

Trasa: Vinohrady/Vršovice

  • Bazilika sv. Ludmily (Videomapping) Iris (od 19 do 24 hodin)
  • Bezručovy sady (Instalace) – Nezmar (od 19 do 24 hodin)
  • Vršovický zámeček (Interaktivní instalace) – Cloud (od 19 do 24 hodin)
  • Heroldovy sady (Instalace) – Flux (od 19 do 24 hodin)
  • Vršovická kulturní křižovatka Vzlet (Instalace) – TEEPEE (od 19 do 24 hodin)
  • Kostel sv. Václava (Projekce) – Creaturae (od 19 do 24 hodin)

Bližší informace o jednotlivých instalacích, projekcích a videomappingu naleznete na webu Signal Festivalu. Včetně doprovodného programu.

Mapa festivalu

Mapu i program můžete mít pohodlně v kapse, stačí si jen stáhnout aplikaci (na App Store nebo Google Play). Další variantou je web festivalu, kde kromě podrobného popisu instalací je k nalezení i mapa všech míst. Poslední možností je tištěná mapa, která bude k dostání ve dnech konání Signal Festivalu.

Vstupenky

Již tradičně je většina programu zdarma, letos i včetně celého doprovodného programu. Vstup na 6 unikátních instalací je placený. Zakoupit lze takzvaný Signal Plus nebo Signal VIP.

  • Signal Plus pořídíte výhodně v předprodeji za 240 Kč až do 20. září, od 21. září za 290 Kč. Na místě poté bude k dostání za 340 Kč. Děti do 6 let a ZTP mají vstup zcela zdarma.
  • Signal VIP pořídíte v předprodeji za 1 690 Kč. S touto vstupenkou můžete každý den vyrazit o hodinu dříve než ostatní a vyhnete se tak frontám. Pokud vyrazíte kdykoliv mezi 19. a 24. hodinou a prokážete se touto vstupenkou, budete vpuštěni ihned dovnitř. Kapacita těchto vstupenek je omezena pouze na několik stovek kusů.

Jak to vypadalo v minulých letech?

Jak vypadal Signal Festival v posledních čtyřech letech? 30. výročí sametové revoluce, památka Karla Gotta, 100 let od založení republiky nebo zrušený ročník kvůli covidu-19.

Signal Festival 2021

V roce 2021 byl tématem festivalu plán C, který symbolizoval postupné překonání pandemické situace a nabírání zkušeností, jež nám zároveň pomáhají při ozdravování celé planety. Jak to vypadalo, se můžete podívat ve fotogalerii níže:

Signal Festival 2020

Signal Festival 2020, který byl osmým ročníkem festivalu světla v Praze, se kvůli pandemii koronaviru covid-19 neuskutečnil. Organizátoři to oznámili na svých facebookových stránkách krátce před začátkem festivalu.

Signal Festival 2019

V roce 2019 byl festival rozmístěn do tří tras – Malá Strana, Staré Město a Karlín. Tématem sedmého ročníku byla „Revoluce“ k 30. výročí sametové revoluce. Na Karlínském náměstí festival uctil také památku Karla Gotta. I o tom mluvil v rozhovoru vedoucí programu festivalu Matěj Vlašánek. Na rozhovor se můžete podívat zde:

Takto to vypadalo na Signal Festivalu 2019. Podívejte se na video:

Signal Festival 2018

V roce 2018 jsme oslavili 100 let od založení republiky a i to bylo hlavním tématem šestého ročníku Signal Festivalu. Čeští umělci vytvořili většinu instalací, celkem 14, osm instalací bylo od zahraničních autorů.

O festivalu

Festival spojuje současné vizuální umění, prostory města a moderní technologie. Dnes už se jedná o jednu z nejnavštěvovanějších kulturních událostí v České republice, která má za sebou několik úspěšných ročníků, v letošním roce se uskuteční jubilejní 10. ročník. O program se starají čeští a zahraniční umělci a každoročně do ulic Prahy vyrazí statisíce návštěvníků.

Historie festivalu sahá do roku 2010, kdy se uskutečnil videomapping k 600. výročí staroměstského orloje. Videomapping se setkal s úspěchem a vznikla myšlenka představit více světelné umění v České republice. Signal Festival, jak ho známe dnes, spatřil poprvé světlo světa v roce 2013, jeho příprava trvala 3 roky a navštívilo ho asi čtvrt milionu lidí.

Reklama

Doporučované