Hlavní obsah

Signal Festival 2023 opět rozsvítí Prahu. Co čekat od letošního ročníku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Videomapping na náměstí Míru na kostele sv. Ludmily v minulém roce.

Reklama

Signal Festival letos vstupuje do druhé dekády své existence. Již 11. ročník festivalu světla startuje 12. října. Na co se můžete těšit?

Článek

Po minulém roce, kdy proběhl jubilejní desátý ročník, se v Praze opět představí festival světla Signal Festival. Každoročně přiláká do centra hlavního města statisíce návštěvníků. Co si pro nás pořadatelé připravili letos?

Kdy se Signal Festival uskuteční

Jedenáctý ročník Signal Festivalu proběhne v Praze od čtvrtka 12. října do neděle 15. října 2023 od 19 hodin do půlnoci.

Téma festivalu a nová identita

Signal Festival představil nový tříletý cyklus Ekosystémy. Ten se zaměří na propojení vědecko-technických, environmentálních a uměleckých vazeb v naší společnosti. Společně s tím představil i novou vizuální identitu, která vznikla pod rukama grafického dua Jan Brož a Jan Novák s pomocí umělé inteligence.

Foto: Signal Festival, Seznam Zprávy

Nová vizuální identita Signal Festivalu 2023.

V prvním roce je na řadě téma Ekosystémy 01: Průzkum. Návštěvnicí festivalu se setkají s umělou inteligencí, přírodními živly, matematikou, biologií, poetikou nebo dramatem.

Program festivalu

Letošní program festivalu byl představen začátkem září. Těšit se můžeme na dvě hlavní trasy, nový projekt Satelity, nové lokality či oblíbené videomappingy.

První trasa se nazývá Centrum, ta návštěvníky provede například přes Staroměstské náměstí, Ovocný trh, náměstí Republiky či Senovážné náměstí. Na druhé trase Karlín/Holešovice se podíváme například k Muzeu, do Kasáren Karlín, k centrále Kooperativy nebo do holešovické tržnice.

Zkoumání opuštěných továren

Intenzivní zážitek, při němž se díky působivé audiovizuální projekci využívající vícekanálový zvuk a 3D skeny bude možné pocitově ponořit do prostředí opuštěných industriálních komplexů, nabídne nová výstava v Kunsthalle Praha.

Experimentální filmový projekt s názvem The Grief of Misfit Cathedrals (Smutek opuštěných katedrál) připravilo studio Lunchmeat, výstava začíná 12. října 2023 jako součást Signal Festivalu a pokračuje až do 14. ledna 2024.

Nový projekt Satelity jsou tři permanentní umělecké instalace v pražském veřejném prostoru, jedním z nich je betonová socha Aerial od Federica Díaze v prostoru Centra Bořislavka. Kompletní trasy a informace o jednotlivých instalacích či projekcích naleznete na webu Signal Festivalu.

Velké oblibě se každoročně těší videomappingy. Ty letos proběhnou na dvou pro Prahu ikonických budovách. Jeden z nich na Karlínském náměstí na kostele sv. Cyrila a Metoděje. Autorem je audiovizuální studio Flightgraf. Projekce má název Echo a bude vycházet z motivů přírody, životního prostředí a propojení člověka s přírodními procesy.

Druhá videoprojekce s názvem Luminary Glyphs, která propojí historii a moderní technologie, rozsvítí budovu Městské knihovny na Mariánském náměstí. Autorem je maďarský umělec András László Nagy.

Mapa a aplikace

Mapu i program můžete mít pohodlně v kapse, stačí si jen stáhnout aplikaci, která je ke stažení pro mobilní telefony s operačním systémem iOS a Android. Další variantou je web festivalu či lightpointy u každé instalace. Pokud jste fanoušky tištěné mapy, naleznete ji na pokladnách u placených instalací.

Vstupenky a jejich cena

Vstupenky na Signal Festival lze zakoupit ve dvou variantách – Signal Plus a Signal VIP. Signal Plus zahrnuje například sedm exkluzivních instalací v rámci galerijní zóny. Vstupenka Signal VIP nabízí to stejné jako Signal Plus, ale bez čekání ve frontách a budete mít vstup o hodinu dříve s welcome drinkem na vybraných místech. Většina programu festivalu je stále zdarma.

VstupenkaCena
Signal Plus340 Kč (od 27. září – 390 Kč)
Signal VIP1 690 Kč
Rodinné vstupné (dva dospělí + až tři děti 7–12 let)1 000 Kč (od 27. září – 1150 Kč, na místě 1350 Kč)

Jak vypadal Signal Festival v minulých letech

Podívejte se, jak vypadal Signal Festival v pražských ulicích za posledních pět let. Festival například oslavil sto let od založení republiky a 30. výročí sametové revoluce, uctil památku Karla Gotta a zažil také zrušený ročník kvůli covidu-19.

  • Signal Festival 2022: Po čtyřleté pauze se Signal Festival vrátil na náměstí Míru a videomapping rozsvítil baziliku sv. Ludmily.
  • Signal Festival 2021: Konal se po roční pauze kvůli pandemii nemoci covid-19. Podívejte se na fotky, jak to vypadalo.
  • Signal Festival 2020: Osmý ročník festivalu světla v Praze se kvůli pandemii covidu-19 neuskutečnil.
  • Signal Festival 2019: Tématem sedmého ročníku byla „Revoluce“ k 30. výročí sametové revoluce. Na Karlínském náměstí festival uctil také památku Karla Gotta. I o tom mluvil níže v rozhovoru vedoucí programu festivalu Matěj Vlašánek.
  • Signal Festival 2018: Hlavním tématem šestého ročníku bylo výročí 100 let od založení republiky.

O festivalu

Festival spojuje současné vizuální umění, prostory města a moderní technologie. Dnes už se jedná o jednu z nejnavštěvovanějších kulturních událostí v České republice, která má za sebou několik úspěšných ročníků, v minulém roce se uskutečnil jubilejní desátý ročník. V roce 2023 vstupuje festival do druhé dekády své existence. O program se starají čeští a zahraniční umělci a každoročně do ulic Prahy vyrazí statisíce návštěvníků.

Historie festivalu sahá do roku 2010, kdy se uskutečnil videomapping k 600. výročí staroměstského orloje. Videomapping se setkal s úspěchem a vznikla myšlenka více představit světelné umění v České republice. Signal Festival, jak ho známe dnes, spatřil poprvé světlo světa v roce 2013, jeho příprava trvala tři roky a navštívilo ho asi čtvrt milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované