Hlavní obsah

Silné lijáky v Keni už nepřežilo 34 lidí

Foto: Twitter.com/raybae689

Záplavy vyvolané neobvykle silnými dešti ve východní Africe ohrožují více než milion lidí.

Reklama

Při záplavách, které v noci na dnešek postihly v důsledku silných lijáků západní oblasti Keni, zemřelo podle ministra vnitra Freda Matiangiho 34 lidí. Informuje o tom agentura AP.

Článek

Podle agentury Reuters se v pátek v zasažených oblastech u hranic s Ugandou strhla průtrž mračen a v noci na dnešek déšť ještě zesílil. Devětadvacet z obětí přišlo o život pod sesuvy půdy v časných sobotních hodinách uprostřed přívalových dešťů v oblasti Pokot, 220 mil severozápadně od hlavního města Nairobi.

Mezi mrtvými je podle místních úřadů také pětice lidí z oblasti West Pokot, jejichž auto strhla voda z rozvodněných řek.

Záplavy a sesuvy půdy smetly čtyři mosty, které odřízly od světa vesnici Muino. Po silnici se do ní nedá nijak dostat. „Celé vesnici hrozí, že bude povodněmi zničena," řekl guvernér kraje John Lonyangapuo společnosti Reuters, když čekal na vrtulník, který ho měl do vesnice Muino transportovat, aby mohl zhodnotit, jak veliké jsou škody.

AP uvádí, že záplavy ve východní Africe, vyvolané vydatnějšími dešti než obvykle, se dotkly milionu lidí. Mnoho obyvatel se přitom potýká s následky předchozího silného sucha. Nyní se očekává, že v částech Somálska, Jižního Súdánu a Keni bude pršet další čtyři až šest týdnů.

Přívalové lijáky jsou tam v této části roku neobvyklé. Odborníci upozorňují, že změny počasí mají v Keni dalekosáhlé následky, protože tamní zemědělství je co do zavlažování naprosto závislé na dešťových srážkách.

Keňský ministr vnitra Fred Matiang'i uvedl, že vláda do oblasti vyslala vojenské a policejní vrtulníky, které mají pomoct postiženým povodněmi. Rozsah katastrofy zatím není jasný.

Záplavy v celé východní Africe

V Keni za poslední měsíc a půl v souvislosti se záplavami už přišly o život desítky lidí. Šest lidí přišlo podle BBC o život na začátku září poté, co skupinu návštěvníků keňského národního parku Hell's Gate smetly bleskové záplavy. Ve skupině bylo mimo jiné pět keňských turistů, keňský průvodce a jeden cizinec.

Záplavy mají na svědomí několik mrtvých i v Somálsku, kde podle humanitární organizace Boj proti hladu (AAC) muselo své domovy opustit přes 180 000 lidí. Voda také poničila úrodu. „Pro hodně lidí jsou to nejhorší záplavy, jaké kdy zažili," uvedl jeden ze zástupců AAC, podle kterého se k některým obyvatelům kvůli zatopeným silnicím a mostům nedostanou potraviny.

Prezident Jižního Súdánu Salva Kiir tento týden kvůli záplavám vyhlásil stav nouze ve 27 okresech. Podle OSN se v zemi šíří nemoci a lidé v zatopených oblastech mají omezený přístup k lékařské péči. „Velice se obávám toho, jaké budou mít záplavy humanitární následky," vyjádřil se ke krizi koordinátor OSN pro Jižní Súdán Alain Noudehou. Stále mnoho obyvatel této země trpí akutní podvýživou následkem pětileté občanské války.

Experti se domnívají, že bouře, jež se ke kontinentu žene z Arabského moře, může části regionu zaplavit až dalším metrem vody. Některé země se přitom ještě nevzpamatovaly z předchozího období kritického sucha, uvádí humanitární organizace Mezinárodní záchranný výbor (IRC).

Reklama

Doporučované