Hlavní obsah

Silné zemětřesení na Filipínách si vyžádalo nejméně šest obětí

Zemětřesení na Filipínách.

 

Reklama

Zemětřesení o síle 6,7 stupně mělo epicentrum 16 kilometrů od pobřežního města Surigao.

Článek

Při silném zemětřesení na Filipínách zemřelo minimálně šest lidí, více než 120 osob utrpělo zranění. Informovaly o tom podle agentury AP místní úřady. Otřesy poškodily některé stavby a v řadě oblastí vedly k výpadkům v dodávkách elektřiny. V nejhůře postiženém městě Surigao byl vyhlášen stav nouze.

Zemětřesení o síle 6,7 stupně vypuklo v pátek v nočních hodinách místního času. Jeho epicentrum se nacházelo asi 16 kilometrů od pobřežního města Surigao, které leží zhruba 700 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Manila. Během soboty bylo v dané oblasti zaznamenáno bezmála sto následných otřesů, oznámil Vulkanologický institut ve městě Quezon.

Právě Surigao a jeho okolí byly otřesy zasaženy nejhůře. „Vládne tu chaos, mnoho postižených je ve stavu šoku," řekla rozhlasu v Manile provinční guvernérka Sol Matugasová.

„Otřesy byly tak silné, že jsem se sotva udržel na nohou," uvedl jeden z pracovníků pobřežní stráže.

Ve městě Surigao zemětřesení připravilo o život šest lidí, které zabily padající trosky a hroutící se betonové zdi. Zraněno bylo nejméně 126 lidí.

Mnohé části města stejně jako okolní lokality jsou bez elektřiny, kvůli hlubokým trhlinám na dráhách bylo uzavřeno místní letiště, provoz byl přerušen také v přístavu. Řada silnic je podle úřadů neprůjezdných, zřítily se dva mosty. Řada budov v Surigau je těžce poškozena, mezi nimi i hotel, nákupní středisko a supermarket.

Stovky lidí kvůli zemětřesení utekly ze svých domovů. Úřady nyní ve školách otevírají evakuační centra pro ty, kteří se do svých poškozených domovů bojí vrátit.

Kvůli živelní katastrofě armáda vyzvala rebely z levicové Nové lidové armády (NPA), aby nenarušovali záchranné práce a neútočili na vládní vojáky. Právě před týdnem prezident Rodrigo Duterte ukončil příměří, které vláda loni v srpnu uzavřela s komunistickými povstalci, a nařídil armádě, aby se připravila k boji.

Reklama

Související témata:

Doporučované