Hlavní obsah

Silný déšť zvedá hladiny řek, na Vsetínsku platí výstraha před povodněmi

Foto: HZS

Srážky hlásí meteorologové i během pondělního dne. (Ilustrační foto)

Reklama

aktualizováno •

Meteorologové varovali, že Vsetínská Bečva může dosáhnout až třetího stupně povodňové aktivity.

Článek

Vsetínská Bečva překročila druhý povodňový stupeň v pondělí o půl páté ráno. Výstraha před třetím stupněm, tedy ohrožením, platí ve Velkých Karlovicích až do 10. hodiny dopoledne.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je momentálně situace na místě bezpečná. „Řeka je stále ve svém korytě, nedochází k ohrožení zdraví ani majetku lidí, alespoň tedy ne vodou z řeky,“ uvedl Chmelař.

V případě dosažení třetího stupně povodňové aktivity může voda podle meteorologů zaplavit níže položené obydlené oblasti a silnice, v podmáčené půdě by mohly padat stromy. Některé mosty a silnice mohou být uzavřeny. Lidé by měli parkovat auta na výše položených místech a vyvarovat se pohybu v korytě řeky.

Pršet má až do večera

Druhý stupeň povodňové aktivity platí na Vsetínsku také pod vodní nádrží Horní Bečva na Rožnovské Bečvě. „Je způsobený uměle. Vypouštíme z vodní nádrže takzvaný neškodný průtok, který nezpůsobuje žádné ohrožení. Uvolňujeme prostory v nádrži, abychom byli v případě pokračujících srážek schopni transformovat další zvýšené průtoky na Rožnovské Bečvě,“ uvedl mluvčí.

Vydatný déšť může podle meteorologů dnes zvýšit hladiny řek zejména ve Zlínském kraji, kde je kromě Vsetínské Bečvy ještě povodňový stupeň jedna na Bystřičce, a dále v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Řeky tam mohou místy překročit první povodňový stupeň, tedy bdělost. Tato výstraha platí do druhé hodiny odpoledne.

I na pondělí hlásí meteorologové silné deště, především na východě a severovýchodě republiky. Srážky by měly ustávat k večeru.

Reklama

Doporučované