Hlavní obsah

Skandál desetiletí? Na Slovensku se zatýkalo, možná kvůli odposlechu celé vlády

Foto: Policie Slovenské republiky

Slovenská NAKA zasahovala v úterý ve vládní agentuře NASES (ilustrační foto).

Reklama

Slovenská policie má podezření, že někdo „napíchl“ vládní komunikační síť a dostal se ke všem vládním e-mailům i telefonátům, napsal slovenský Denník N. V úterý proběhla na desítkách míst policejní razie.

Článek

Komunikace ministrů, e-maily prezidentky i telefonáty mezi prokurátory. K takovému obsahu by se dalo dostat při odposlouchávání slovenské sítě Govnet, která slouží pro zabezpečenou komunikaci státních orgánů.

Cizí zařízení na serverech?

A k tomu možná opravdu mohlo dojít. Podle úterní zprávy slovenského Denníku N má policie podezření na to, že byla státní počítačová síť „napíchnutá“. Noviny s odkazem na své zdroje z prostředí orgánů činných v trestním řízení napsaly, že policie na jednotlivých serverech zajistila podezřelá zařízení.

Ta teď budou experti zkoumat. Policie pracuje s podezřením, že za odposlechem mohou stát cizí zpravodajské služby, ale i soukromý sektor.

Odposlech vládní sítě má být i důvodem úterního zásahu Národní kriminální agentury (NAKA) v sídle Národní agentury pro síťové a elektronické služby (NASES). Právě ta zmíněnou síť Govnet spravuje. Zásah podle Denníku N probíhal i na desítkách dalších míst. Ve středu ráno policie uvedla, že zadržela čtyři podezřelé.

Podle serveru Aktuality.sk je mezi zadrženými generální ředitel NASES Peter Ďurica, vedoucí dohledového centra NASES, ředitel sekce kybernetické bezpečnosti úřadu vicepremiéra pro investice a informatizaci a další člověk ze soukromé sféry.

„Aby nedošlo ke zmaření nebo stažení objasňování a vyšetření věci, bližší informace v této chvíli není možné poskytnout. Více bude možné říci, až když to procesní situace dovolí,“ napsala k tomu na Facebooku policie.

Vicepremiérka zásah potvrdila

Zásah v prostorách úřadu vládu v úterý potvrdila vicepremiérka Veronika Remišová ze strany Za lidi. „Dnešní (úterní) zásah policie v prostorách úřadu vlády a v různých budovách úřadu místopředsedy vlády SR pro investice a informatizaci souvisí s podezřením z ohrožení strategické bezpečnosti a zájmů státu, které začaly za bývalé vlády a bývalého vedení úřadu,“ uvedla vicepremiérka. Právě do její gesce agentura NASES spadá.

Na problém se zabezpečením sítě Govnet loni upozornil bezpečnostní audit vojenského zpravodajství, který vyhodnocoval situaci po kybernetickém útoku na infrastrukturu ministerstva zahraničí v roce 2018.

Tehdejší premiér nařídil okamžitou nápravu nevyhovujícího stavu. „Komunikace bude v rámci uzavřené vládní sítě spolu s přenosem dat bezpečná,“ uváděl úřad vlády. Agendu agentury NASES zastřešoval v minulosti jako vicepremiér Peter Pellegrini, po roce 2018 pak Richard Raši. Oba politici jsou místopředsedy strany Směr. Letos v březnu agendu převzala po nástupu nové vlády zmíněná vicepremiérka Remišová.

Agentura NASES spravuje i ústřední portál veřejné správy Slovensko.sk. Ten má za sebou v poslední době několik poruch, včetně požáru serverovny.

Reklama

Doporučované