Hlavní obsah

Sklizeň ovoce má letos vzrůst o šest procent, výrazně více bude meruněk

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní sklizeň ovoce v České republice by měla meziročně vzrůst o šest procent na 150 413 tun. Proti průměru sklizní předchozích pěti let by měla být vyšší o necelých pět procent. Jarní mrazy úrodu nesrazily.

Článek

Výrazný nárůst sklizně se čeká u meruněk, pokles bude u švestek a višní. Vyplývá to z odhadu sklizně provedeného k 15. červnu Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ). Roční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se pohybuje kolem 1,3 miliardy korun.

„Letos očekáváme v podstatě průměrnou sklizeň ovoce,“ komentoval odhad sklizně předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Upozornil, že po chladném a deštivém jaru je vegetace opožděná. Jabloní, které jsou hlavním ovocným druhem, se to dotýká tím, že k propadu plůdku dochází až nyní. Ludvík proto předpokládá, že se nenaplní odhad zvýšení sklizně jablek o šest procent a jejich sklizeň nakonec bude průměrná. Zatím se u jablek čeká sklizeň na úrovni 125 600 tun.

Na obtížnost letošního odhadu upozornil i ÚKZÚZ. „Odhad sklizně byl poznamenán tím, že po dlouhé chladné periodě nedošlo v mnoha sadech k pravidelnému červnovému propadu. Propad plůdku je i odrůdově specifický,“ uvedla mluvčí ústavu Ivana Kršková. Nevyloučila, že zářijový odhad sklizně by se mohl od červnového výrazně lišit.

Velmi chladné a deštivé počasí v době květu se projevilo horším opylením u švestek, třešní a višní, takže jejich úroda by měla být z dlouhodobého pohledu o sedm až 17 procent nižší. I tak by si švestky měly odhadovanou sklizní 7534 tun udržet po jablkách pozici druhého hlavního ovocného druhu v Česku. Na třetím místě by měly zůstat hrušky, u nichž se čeká zvýšení sklizně o 14 procent na 6553 tun.

Výrazný nárůst sklizně se čeká u meruněk, meziročně pětinásobný, na 2418 tun. Proti pětiletému průměru to je zvýšení dvojnásobné. Ludvík upozornil, že úrodu meruněk v posledních letech často decimují jarní mrazy, což byl i případ roku 2020. „Meruňky v posledních pěti letech třikrát zmrzly. V normálním roce by měla být úroda meruněk kolem 2500 tun,“ řekl Ludvík. Dodal, že v Evropě se letos čeká velmi nízká sklizen meruněk a broskví, a to kvůli jarním mrazům v Itálii, Francii a Španělsku

Škody mrazem byly letos jen lokální, a to na meruňkách, třešních a hruškách, což se do celkové bilance sklizně nepromítlo. Mrazy zasáhly pěstitelské oblasti v první dekádě dubna a pak na přelomu dubna a května. Sady mrazům odolaly díky opoždění vegetace, kdy stromy kvetly o několik týdnů později. Kdyby byla vegetace rozvinutá jako v minulých letech, byly by letošní škody z mrazů velmi vysoké.

Škody na úrodě a na sadech podle ovocnářů způsobilo čtvrteční tornádo na Hodonínsku. „Škody na porostech a úrodě tam ale zatím není možné stanovit,“ řekl Ludvík. Některé lokality na Moravě, například na Znojemsku, zasáhly v minulých týdnech kroupy.

Reklama

Související témata:

Doporučované