Hlavní obsah

Školky v Plzni otevřou současně se základními školami

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mateřské školy, které zřizuje Plzeň, se otevřou společně se základními školami, a to ve velmi omezeném provozu. O znovuotevření školek rozhodnou jejich ředitelky na základě usnesení městské rady.

Článek

Zatím platí, že základní školy, a v Plzni tedy i mateřské, by se měly otevřít v pondělí 25. května. Na jednotném postupu otevření školek se domluvila radní pro oblast školství Lucie Kantorová a starostové městských obvodů, které školky zřizují.

Plzeň uzavřela kvůli koronaviru plošně všechny své školky od 12. března. Opatření se dotklo asi 40 zařízení a zhruba 5000 dětí.

Mateřinky budou fungovat ve velmi omezeném režimu kvůli maximální ochraně zdraví dětí a zaměstnanců. Město čeká na metodiku Ministerstva školství, která upřesní podmínky provozu. Měla by vyjít do konce dubna. Magistrátní školský odbor pak vytvoří metodiku pro ředitelky školek.

„Budou apelovat na rodiče, aby děti dali do mateřinky jen ve velmi nutných případech, kdy musejí plnit neodkladné pracovní záležitosti nebo se nacházejí v tíživé sociálně-ekonomické situaci,“ řekla Kantorová.

Ředitelky také začátkem května budou u rodičů zjišťovat zájem o školku a upřesní jim pravidla, včetně stravování, nošení roušek a podobně. Dostupné informace budou školky zveřejňovat na svých webech, vývěskách a budou posílat e-maily.

Po obnovení provozu budou ve školkách co nejmenší kolektivy dětí, budou se dodržovat striktní hygienická pravidla a v plném rozsahu nebudou výukové programy. „Nyní pro naše základní a mateřské školy zajišťujeme dezinfekci, rukavice, mýdla, teploměry pro případné měření teploty při příznacích respiračního onemocnění, úklidové dezinfekční prostředky a především musíme zajistit větší množství rezervních dětských roušek,“ řekla vedoucí školského odboru Dagmar Škrlantová.

Roušky pro základní a mateřské školy šijí dobrovolnice, švadleny z divadla, ze sdružení Styl, Červeného kříže a dalších organizací i sami zaměstnanci. „Pro zaměstnance základních a mateřských škol jsme již zajistili přes tři tisíce roušek,“ dodala Škrlantová.

Reklama

Související témata:

Doporučované