Hlavní obsah

Školy by se měly otevřít, děti nejsou náchylné k nákaze, míní experti

Foto: Profimedia.cz

Kdy se školy otevřou, by mohlo být jasněji v pátek.

Reklama

Vláda zavádí zákaz nočního vycházení, nedělního prodeje a nechává školy zavřené. Jsou to správná rozhodnutí? Oslovili jsme virologa Libora Grubhoffera a imunologa Václava Hořejšího.

Článek

Vláda kvůli nepříznivému vývoji epidemiologické situace znovu zpřísnila nařízení, která omezují pohyb obyvatel republiky a mohla by přibrzdit nekontrolované šíření nákazy koronaviru.

Podle imunologa Václava Hořejšího bude zásadní zejména opatření, jímž se - zatím do 3. listopadu - omezuje volný pohyb osob na veřejnosti od 21:00 do 4:59. „Je to velmi důležité, protože lidé se po uzavření restaurací začali scházet po bytech a tam ve velkém popíjejí alkohol. Určitě tohle opatření pomůže,“ řekl Seznam Zprávám Hořejší. „Párty v bytech jsou pak nejlepší prostředí pro šíření nemoci,“ doplnil s tím, že kdyby bylo na něm, nařídil by zákaz prodeje alkoholu.

Virolog Libor Grubhoffer má poněkud jiný názor, toto opatření podle něho pro celou republiku nedává smysl. „Česko se neřadí k evropským státům jako je Francie, Itálie, kde to žije nočním životem,“ řekl Seznam Zprávám Grubhoffer. „Dávalo by mi smysl to zavést jenom pro Prahu a Brno, ne pro celou republiku,“ vysvětlil.

Ministr zdravotnictví také oznámil, že děti se 2. listopadu do škol nevrátí, jak původně sám tvrdil.

Virolog Grubhoffer toto rozhodnutí kritizuje. „Mrzí mě, že se naše vláda stala příznivcem přístupu, aby se školy zavíraly razantním stylem. Ukazuje se totiž, že školy nejsou tím hlavním zdrojem šíření viru,“ vysvětlil virolog. Podle něj se mohl udělat alespoň kompromis, že od začátku listopadu se školy otevřou pro děti prvních a druhých tříd, jak se původně uvažovalo.

Také podle imunologa Hořejšího děti nejsou náchylné k nákaze koronavirem, což podle něj jasně říká řada studií. „Malé děti do deseti let nejsou téměř zdrojem infekce, tyto děti mají na svých buňkách méně receptorů pro virus covid-19,“ vysvětlil.

I když na otevírání škol nepanuje jednotný názor, kloní se spíš k tomu, aby se školy otevřely alespoň pro děti prvních a druhých tříd.

Novým opatřením je i omezení maloobchodního prodeje, vláda zakázala prodej v neděli a ve všední dny pak budou obchody zavřené mezi 20:00 a 5:00.

„Realita je taková, že lidé, kteří nemají možnost chodit jinam, chodí nakupovat. A chodí nakupovat zbytečně, stačí to dvakrát za týden, nemusí tam chodit každý druhý den,“ zdůvodnil to Prymula.

Opatření podle Grubhoffera pomůže, protože lidé víkendy využívali k nakupování. „Myslím si, že to může pomoci, lidé si zvykli, že ty víkendy využívají k velkým nákupům - a tohle je třeba omezit,“ řekl virolog.

Hořejší pak zastává názor, že toto opatření pomůže, ale je otázkou, jak moc.

„Ta hlavní opatření byla již vyhlášena, takže tohle opatření vládu nespasí,“ doplnil Hořejší. Podle něj má vláda ještě jednu možnost, jak zpřísnit opatření.

„Všem lidem až na kritická zaměstnání mohou zakázat chodit do práce, je to opatření, které udělal například Izrael a další země, ale chápu, že se do toho vládě ještě nechce,“ uzavřel imunolog.

Nová vládní opatření

Omezení pohybu

Vláda od půlnoci z úterý na středu zakázala volný pohyb na veřejnosti od 21:00 do 4:59. Povolené jsou jen cesty do práce či k lékaři a domů. Výjimku budou mít také lidé zajišťující základní infrastrukturu, hromadnou dopravu či roznáškové služby a také veřejní funkcionáři a ústavní činitelé. Po deváté hodině večer mohou z domu vyjít i ti, kteří venčí psa, avšak pouze do 500 metrů od svého bydliště.

Zavedení práce z domova

Takzvaný home office má být přikázán tam, kde je to možné, v soukromých, veřejných i státních podnicích. O rozsahu práce z domova má rozhodnout management podle možností firmy.

Omezení prodeje

Nově je zakázán maloobchodní prodej v neděli. Ve všední dny a soboty pak mezi 20:00 a 5:00. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny, prodejny na frekventovaných místech, jako jsou letiště či nádraží, obchody ve zdravotnických zařízeních a restaurace, které fungují ve formě roznáškového servisu.

Lázeňská péče

Lázeňská a rehabilitační péče bude fungovat pouze pro lidi, jejichž pobyt je alespoň částečně hrazený z veřejného zdravotního pojištění.

Omezení farmářských trhů

Vláda zakázala prodej na tržištích nebo v mobilních provozovnách, opět však s výjimkami. Tu dostaly pojízdné prodejny zajíždějící do obcí, kde nefunguje prodejna základních potravin a drogerie, také ji získali stánkaři prodávající čerstvé i zpracované ovoce a zeleninu, maso a masné výrobky, vejce, pekařské výrobky či med.

Reklama

Související témata:

Doporučované