Hlavní obsah

Skotové se intenzivně snažili, aby UEFA Slavii vyloučila, přiznává Tvrdík

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda představenstva SK Slavia Praha v rozhovoru říká, že při přestupech musí zohlednit víc finanční situaci než sílu kádru.

Reklama

Článek

Proč musí Slavia v létě víc zohlednit finanční situaci než sílu kádru? S kolika oporami se budou muset sešívaní rozloučit? Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík v nezvykle otevřeném rozhovoru pro SZ popsal i neznámé detaily kauzy Kúdela.

Následující text obsahuje jen nejdůležitější pasáže rozhovoru Jiřího Hoška s Jaroslavem Tvrdíkem – celý si ho můžete poslechnout ve zvukové stopě v úvodu článku.

Hráči i CITIC nám věnovali po 110 milionech korun

Řekněte mi, jaké úkoly nebo cíle, ať už jsou sportovní, nebo ohledně směřování klubu, případně finančních výsledků, vlastně pro stávající období máte?

Tak v první řadě být sportovně úspěšným klubem, z tohoto východiska se odvíjí ten následný cíl, my jsme poslední dva roky v zisku, rádi bychom se v zisku bez ohledu na pandemii udrželi.

Je to reálné?

My jsme měli loňský rok, který byl velmi těžký, čistý zisk 156 milionů. A to v situaci, kde jsme sice na začátku toho období, krátce po začátku pandemie, s hráči a trenéry udělali velkou společnou dohodu. Hráči přispěli na chod klubu třetinou svých platů. CITIC vlastně poskytl klubu finanční podporu ve výši srovnatelné s tím, co poskytli hráči. To znamená, že hráči dali zhruba 110 milionů a CITIC poskytl klubu finanční podporu také 110 milionů.

My jsme následně tu finanční podporu vrátili hráčům. Ke konci roku byli v situaci, že všichni dostali to, co jim podle smluv náleželo, a vrátili jsme i akcionáři podporu 110 milionů. To znamená, že jsme vrátili tu podporu ze začátku pandemie, kdy to bylo nejtěžší, a dosáhli jsme zisku 156 milionů. V těchto složitých časech jsme na to asi všichni v představenstvu Slavie hrdí.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ing. Jaroslav Tvrdík

Letošní rok, v zásadě díky tomu, kde jsme byli na podzim, kde jsme na jaře, bude s jistotou ziskový. A to můžu říci před přestupním obdobím, které ale spíš bude působit pozitivně, před podzimními poháry, kde pravděpodobně tím, že jsme mistr, budeme hrát třetí předkolo, a tak se dá dopočítávat finanční příjem z pohárů UEFA.

Jak moc bude ziskový?

Naše finanční plány v prognózách počítají se základní skupinou Evropské ligy. Když se zeptáte na to, jak vypadá finanční plán na letošní rok, tak je tam kalkulován příjem z pohárů UEFA sto milionů korun a vychází to výhradně a jedině z toho, co bychom… v podstatě je to finanční objem spočítaný za postup do základní skupiny plus my už máme dneska díky tomu, jak Slavia zlepšuje svoji vlastní pozici v tom marketingovém koeficientu, tak už máme velmi výrazné příjmy za marketingový koeficient.

Ing. Jaroslav Tvrdík

Působil jako ředitel Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení. Bývalý ministr obrany ČR a poslanec. Několik let byl prezidentem a předsedou představenstva Českých aerolinií. Člen ČSSD, působil i jako stranický volební manažer. Někdejší člen vedení CEFC Europe. V současnosti člen představenstva CITIC Europe Holdings a šéf představenstva SK Slavia Praha.

Když tam uhrajeme jakékoliv body v základní skupině, tak už je to dodatečný příjem, kdybychom postoupili do čtvrtého předkola LM, které je honorováno víc než samotný postup ze základní skupiny Evropské ligy, tam je 150 milionů korun navíc. Kdybychom postoupili ze základní skupiny Ligy mistrů, tak už je to pak samozřejmě finanční senzace, a postup ze základní skupiny Evropské ligy je další dodatečný finanční bonus, to znamená, ten plán je postaven střídmě a říkám: Vidím na letošní rok zisk, pokud se nepřiřítí nějaká indická varianta mutace a zase se všechno nezavře.

Vy jste zmínil mimořádné finanční „berličky“, ze strany čínského majitele, ze strany hráčů, v těch posledních týdnech nebo měsících jste k ničemu takovému přistupovat nemuseli?

S hráči jsme měli dohodu na letošní rok, že jim nebudeme sahat na platy, a současně se hráči vzdali, my jsme jim vždycky dávali nějaké procento z příjmů z Evropské ligy, pro ty zápasy, to znamená na jaře Leicester, Rangers, tak hráči se toho vzdali a tím pádem de facto klubu finančně přispěli. To znamená nebylo to takové vzdání se nákladů, ale byla nějaká dohoda, že ten rok budeme postupovat jako střídměji a racionálněji.

A za titul se nějaká odměna pro hráče rýsuje?

Já jsem hráčům, kteří s tím logicky přišli, ptali se na titul, ptali se na pohár, případně další odměny a benefity, tak jsem řekl, že se budeme chtít s akcionářem ohlédnout až na konci té sezony. To znamená rozhodnutí ve věci mimořádných odměn, tak nepatří mně, ale patří celému představenstvu akcionářů klubu, tam o tom budeme diskutovat. Nějaké odměny si myslím, že při tak famózní sezoně, tituly, neporazitelnost, došli jsme hodně daleko…

Ale garantovat to prostě nemůžete.

Ne, nemůžu. Hráči jsou placeni na české poměry velmi dobře, v této chvíli k nějaké odměně bychom rádi přistoupili, je možné…

A pochopili to hráči? Není tam nějaký napnelismus?

Ne, ne, možná dáme nějaké hodinky, jako bývalo tradicí, možná nějaký věcný dar. Určitě nějakou odměnu, minimálně symbolicky, bychom dát chtěli, jestli bude i finanční, bude záležet…

Odbourat závislost na prodeji hráčů? Těžko...

Vy jste i v minulých rozhovorech přiznal určitou závislost Slavie na prodeji hráčů. Tohle je jeden z cílů, co byste rádi do budoucna odbourali, abyste se víc postavili na vlastní nohy?

Ono to asi úplně nepůjde, protože je potřeba si férově přiznat, že příjmy z české ligy dneska nepostačují ani našim konkurentům, kteří hrají jenom samotnou českou ligu. To znamená buď budovat silný klub v České republice, anebo nepočítat u toho buď s podporou ze strany UEFA, případně postupu v pohárech nebo z prodeje hráčů. V zásadě nemůžete budovat jako silný klub, protože my třeba celé příjmy z české ligy tak jako realisticky můžeme nacenit na nějakých třeba sto padesát milionů korun, v pandemii ani na to ne. Příjmy za televizní a marketingová práva, které dostáváme z Ligové fotbalové asociace, jsou deset milionů korun.

To, co u těch západních klubů tvoří padesát, sedmdesát procent rozpočtů, tak v tom našem rozpočtu je pár jednotek procent. To znamená my se na ta dvě témata, to znamená buď hrát základní skupiny Ligy mistrů, Evropské ligy, nebo Konferenční ligy, do budoucna zaměříme, anebo musíme být úspěšní při prodeji hráčů. To znamená hráče prodávat dráž, než jsme je koupili. Tak tohle bude součástí finanční strategie klubu i do budoucna. Nemáme jinou možnost.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaroslav Tvrdík (vpravo) v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jaké podle vás bude léto 2021 z hlediska přestupního trhu? Já jsem tady měl Jiřího Müllera na rozhovoru před několika týdny a on říkal, že některých cenových kategorií hráčů se to prostě dotknout může.

My jsme neměli špatné období ani v zimě. My jsme měli nabídky na Stancia, já nevím pět a půl milionu eur. Byla tam nabídka na Simu deset milionů eur, byla tam nabídka na Koláře. To znamená, měli jsme nabídky na více hráčů a nemuseli jsme je využít a nechali jsme kádr pohromadě, což nám hráči vrátili vlastně těmi dvěma postupy, za které jsme si zase vydělali desítky milionů korun.

Já se nebojím toho, za kolik prodám v létě hráče. Já se bojím spíš toho, abych nebyl pod obrovským tlakem jich prodat víc, než si můžeme dovolit. My jsme teď viděli na Transfermarktu, ty ceny jsou orientační a podhodnocené, ale vidíme, že i tam je ohodnocení Slavie sedmdesát sedm milionů eur, což je z hlediska zhodnocení investice akcionáře mimořádně slušná suma. A já mám spíš strach opravdu z toho, že budu čelit tomu, že přijde příliš mnoho nabídek na příliš mnoho hráčů. To znamená, že bychom v ideálním stavu z té základní sestavy rádi neprodali víc než dva. A udrželi ten kádr.

Aniž byste měl rozmyšleno, které dva? Prostě dva z jedenácti.

My tak podvědomě prostě počítáme s tím, že asi jeden z těch, kteří budou moci odejít, protože nabídku deset milionů eur jsme si mohli dovolit odmítnout, ale už jsem měl u toho trošku jako svrbění v zádech, protože jsem si říkal, hráč se zraní, něco se stane. Nemusí to dobře dopadnout, to znamená z hlediska akcionáře českého klubu odmítnout čtvrt miliardy, kdyby se pak něco stalo, tak bych si to asi vyčítal.

Jsou už na stole nějaké aktuální nabídky, které reflektují vaše postupy ze základní skupiny Evropské ligy a postupy přes Leicester a Rangers?

Že bychom měli písemně podanou nabídku a byli jsme v seriózní debatě, tak to zatím ne, protože se ani do toho doopravdy nechceme pustit. Ale informace třeba právě ohledně Simy probleskují a já si myslím, že tentokrát prostě ta nabídka přijde. Určitě víc než dvojnásobná oproti té zimní. A potom je velmi pravděpodobné, že když ta nabídka bude třeba nižší než naše očekávání, tak budeme třeba vyjednávat s kupujícím, aby nám nechal víc procent na nějakých budoucích úspěších toho hráče.

Simu bude velmi těžké držet, protože on už to má také trochu v hlavě, jakkoliv se může zdát, že je netrpělivý. My jsme zaregistrovali, že některé kluby byly za jeho rodinou, obtěžují ho agenti a je pod takovým opravdu velkým tlakem. Takže nějak tak, zdá se, že se připravujeme v naší strategii na to, že se může stát, že tento hráč odejde. I když to nemusí upřímně nastat za každou cenu. Protože samozřejmě na druhé straně Peter Olayinka, ten už má příslib, že kdyby přišla dobrá nabídka, tak bude moci odejít.

Máme tam Ondřeje Koláře, který má s klubem z loňského roku pevnou dohodu, že v případě, že bude chtít v létě odejít za relevantní nabídku, tak také bude moci jít. A je pravděpodobné, že ty nabídky přijdou. Takže my se spíš bojíme toho obrovského tlaku, kdo všechno přijde a řekne nám, já chci toho… A to je spíš naše noční můra. Pracujeme ale velmi intenzivně na doplnění kádru, máme jasnou představu dvou hráčů do kádru. Jirka Bílek odvádí skvělou práci, takže zatím pracujeme paradoxně hlavně na tom nákupu. Abychom si podle toho následně mohli dovolit zvažovat, ideálně za mě dva prodeje. Ale mám obavu, že to bude horší.

Kolář nechce do Premier League

A když jste zmínil třeba Ondřeje Koláře, u něj by byla relevantní částka kolik? Sedm milionů eur?

My jsme na něj odmítli nabídku dvanáct. A je otázka, jaká v té pandemii přijde nabídka nová. Já si zase myslím, že relevantní nabídka u Ondry by byla na deset milionů eur. Tam ještě druhá věc, že Ondra potom něco pro klub odvádí. Třeba to může znít zvláštně, ale Ondra by moc nechtěl do Premier League. Ať už kvůli jazyku, nevládne příliš angličtinou, anebo kvůli tomu, že se mu ta liga zdá jako pro jeho brankářský styl ne úplně vhodná. A má vysněnou Francii, takže je otázka, jestli přijde odtamtud opravdu dobrá nabídka. Ondra si snil o Nice. Dneska jsou tam některé další francouzské kluby, nechci spekulovat, není to ode mě korektní, abych říkal, kdo už potenciálně má zájem. On ve Francii vyrůstal s tatínkem a umí perfektně francouzsky. Je to jeho vysněná destinace.

Jeho vážné zranění v Glasgow, které ho teď nutí chytat v masce a helmě, nemůže o nějaký milion snížit jeho tržní cenu?

Objektivně může, ale znovu, dělají se těžko nějaké definitivní soudy. Ondra je tady tím vším extrémně vyčerpaný. Myslím, že se na mě nebude zlobit, protože se vlastně potkáváme i v rodině poměrně často, tak vím, že na těch prvních dvou zápasech po zranění, že byl třeba ve dvacáté minutě fyzicky nesmírně vyčerpaný. O přestávce musí brát různé energy drinky, prostě ten vrcholový sport je náročný. I teď je poměrně hodně unavený. A musím říct, že si dneska sám klade otázku, jestli zvládne Euro, na které tu nominaci zřejmě od trenéra Šilhavého mít bude.

Kdyby se rozhodl, že na Euro nepojede, že to fyzicky nezvládne a že si bude potřebovat odpočinout před příští sezonou, tak tohle třeba může být to, co může zájem kupujícího z hlediska nabídky snížit. Může to mít negativní efekt na cenu, protože co se bavíme s jeho agenty, se společností Sport Invest, tak ti říkají, že úspěšná účast na Euru je pro Ondrův prodej a pro Ondrovu cenu naprosto zásadní. To znamená je to ještě otevřené.

1,06 vteřiny změnilo vše

Incident z odvetného zápasu na stadionu Ibrox v Glasgow, těch 1,06 vteřiny úplně změnilo sezonu, změnilo váš život, změnilo samozřejmě život Ondřeje Kúdely. Já nechci jít proti toku času a shrnovat tuhle záležitost, ale zeptám se vás, do jaké míry tahle aféra poškodila nebo poškozuje mezinárodní reputaci Slavie? Právě i třeba s ohledem na prodej hráčů…

To ukáže až letní přestupové období. A my se tady pohybujeme mezi dvěma světy. Pohybujeme se v České republice, kde máme až neuvěřitelnou podporu, a chci za to všem poděkovat, a pak jsme v druhém světě, ve světě UEFA a ve světě Velké Británie. A tam musím říct, že jsme mimořádně neoblíbený klub, když to řeknu ještě dokonce jako velmi eufemisticky.

To je pravda.

Takže pro nás teprve léto, to přestupní období, ukáže, jestliže to byl ojedinělý incident, na který se zapomene, anebo jestli to bude problém systémový. My se snažíme z druhé strany dělat všechno pro to, aby při nepoškození Ondry Kúdely, který v pátek podával odvolání, tak aby se jemu dostalo spravedlnosti. To je jeden pilíř naší politiky, platíme mu advokáty, pomáháme mu v tom případu ve Skotsku…

Vy mu platíte vlastně advokáty i v České republice i ve Velké Británii…

Ano, i ve Velké Británii. I jako klub máme ještě svoje advokáty, budeme vkládat ke skotské policii podnět klubu na doplnění výslechu Simona Deliho, maséra Černého, právě třeba taky Abdallaha Simy. To znamená, snažíme se pracovat v Ondrův prospěch a pomáhat mu s tím.

Ale na tu druhou stranu politika klubu už musí být se od toho oddělit a ukázat, že opravdu rasismus u nás nemá místo. A on opravdu nemá. Ta situace opravdu byla jednorázová. Jsem opravdu hrozně rád, a dokonce jsem po zápase děkoval Peterovi Olayinkovi, který jednoznačně řekl, že kdyby v klubu zaznamenal nejmenší známky rasismu, že by v něm 3 roky nebyl. Ale tohle ve Velké Británii nikdo nechtěl slyšet. My jsme tam nedostali žádný prostor říct náš názor. My teď máme první mítink s FARE, s organizací, která je partnerem UEFA a FIFA v boji proto rasismu.

Máte už náznak, že kdybyste chtěli prodávat Abdallaha Simu do anglické Premier League, že by vám reálně někdo mohl říct nebo že by tam veřejně zaznělo: To chcete nakupovat od těch rasistů? Tady z té východní Evropy? Od těch slávistů?

Já bych to nerad na něj přivolal tímhle rozhovorem. Ale podívejte se na Evropskou Superligu. To, co tam rozhodovalo, nebyli majitelé klubů, ale byli to fanoušci a média. A to téma tam bylo jednostranné, bylo živé, bylo proti Slavii, bylo bez možnosti argumentovat, bylo založené na presumpci viny. A já bych si prostě přál, abychom britské kluby a britskou sportovní veřejnost přesvědčili o tom, že Ondra ani klub nejsou rasisté. A chceme pracovat na tom, aby se prostě tohle nestalo. Zatím takové náznaky nemáme. Já bych si přál, aby to u toho zůstalo. Navíc z druhé strany zrovna Abdallah Sima, myslím si, že kdyby on měl být třeba postižen jako africký hráč touhle situací, tak by to bylo svým způsobem jako groteskní vysloveně.

No vy jste s cílem deeskalovat tu věc vydali před odvetným zápasem proti Arsenalu prohlášení, které bylo hlavně mířeno na mezinárodní scénu, bylo mířeno do Anglie. Obsahovalo vlastně i omluvu Glenu Kamarovi za onen incident. A je to prohlášení, které, a na tom se určitě shodneme, část slavistické fanouškovské obce hodnotila více než kriticky. Minimálně v tom smyslu, že to brali možná jako hození Ondřeje Kúdely přes palubu. Bylo to dost promyšlené, pořád si za tím stoprocentně stojíte?

Stojíme si za tím, ty věci vycházely z nějakého ponaučení. Už jsme v minulosti po zápase s Dynamem Kyjev měli konflikt s UEFA. Já jsem v té době, nechci to připomínat, ale má to ty souvislosti, já jsem v té době řekl, že se po těch všech situacích, které se staly při zápase v Praze, dva míče na hřišti, gól uznán, potom, co se stalo v Kyjevě, jsem tam tehdy řekl, že se UEFA nesmí divit, jak o ní fanoušci mluví.

Nechci to ani dneska zpětně už vyslovovat, jak to přesně znělo. Musel jsem se k tomu přiznat, musel jsem se ve svém odvolání omluvit, musel jsem slíbit, že se podobného jednání vyvaruji, a stejně jsem dostal čtvrt milionu pokutu. Takže dneska moje působení ve Slavii činí minus 250 tisíc. Mně na to vybrali částku tehdy hráči a realizační tým. Já jsem to tam potom v klubu nechal, aby to použili na nějaký společenský fond, protože to byla moje chyba. A v téhle souvislosti vím, jaký ten kontakt s UEFA je. A my se musíme na to dívat tak, že nás prostě UEFA platí.

My se tam hlásíme dobrovolně do soutěží, podepisujeme přihlášku, kde říkáme, že se zavazujeme respektovat její pravidla. My jsme vyčerpali naše možnosti. René Cienciala je podle mě nejlepší, nebo jeden z nejlepších sportovních právníků v České republice. To naše odvolání mělo přes 30 stran, mělo obrovskou spoustu příloh, a jestliže prostě disciplinární komise UEFA rozhodla tak, jak rozhodla, tak nám nezbývá než to její rozhodnutí akceptovat. A já jsem se neomluvil Kamarovi za vše, aby to takhle nevyznělo. Já jsem řekl to, co si myslím celou dobu, že se my jako klub musíme k tomu incidentu chovat racionálně a tam, kde je to naše chyba, tak ji pojďme přiznat. Naše chyba byla, že…

… že váš hráč Kúdela šel za hráčem Kamarou.

Neměl tam jít, neměl si zakrýt pusu, nemělo se to stát. Ondra se měl prostě smát těm hráčům soupeře, bylo 10 minut do konce, mohl si za 10 minut užívat…

No ani ne možná.

Možná ani ne… to znamená, tohle chyba byla. A to se stát nemělo. A ať mu řekl, co řekl, tohle je naše chyba. A za tuhle naši chybu jsem se omluvil. Že se Rangers doposud neomluvili Ondřeji Kolářovi, jak UEFA přistupuje k trestům hráčů Rangers, ty všechny souvislosti, tak to spíš vypovídá o nich než o nás.

Souhlasím…

Já jsem se chtěl zachovat veskrze korektně, musíme mít prostě rozum, jsme klub, který má ambici být mezinárodní. Chceme mít za partnery sponzory mimo Českou republiku. Budujeme, když to řeknu jednoduše, multikulturní mezinárodní tým schopný být hegemonem třeba střední a východní Evropy. A v tomhle kontextu si prostě musíme uvědomit realitu života.

A v tomhle vím, že to české fanoušky nenadchlo. Vím, že to nenadchlo jen část slávistických fanoušků. Bylo to prohlášení správné. My máme 4 týmy advokátů a 2 mediální poradce – z řad našich fanoušků mimochodem, kterých si velmi vážím a jsou oba v té oblasti PR a marketingu velmi zkušení. Tuhle věc jsme konzultovali, nemířila na českou, ale na mezinárodní veřejnost, mířila na UEFA, mířila do Velké Británie. A snažili jsme se chovat prostě střízlivě a korektně. A mimochodem máme už konkrétní indicie, že u řady sponzorů nám to reálně pomohlo, že tohle přesně bylo to stanovisko klubu, co nám velmi pomohlo.

Prosil jsem Mynáře, ať dopis nepíše

Co vám ale velmi nepomohlo v okamžiku, kdy jste se pokusili o deeskalaci, byl dopis hradního kancléře Vratislava Mynáře, slávistického fanouška „Vrátěse“. On s vámi ten dopis nějak konzultoval?

On mě už po incidentu ve Skotsku kontaktoval a myslím, že se nemůže zlobit, že to řeknu, protože se to klubu dotýká. On mě kontaktoval a nabídl mi nějakou formu pomoci, nebo měl přání se k tomu vyjádřit. Já jsem ho prosil, ať to nedělá. Říkal jsem mu, že to prostě ničemu nepomůže. Ve chvíli, kdy UEFA vydala to svoje stanovisko, tak ten dopis se mnou už pan kancléř nijak nekonzultoval.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Slávistický šéf v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Nebylo to opravdu úplně šťastné, já jsem mu svůj názor říkal i osobně, takže ho můžu říct i dneska tady. Kdyby chtěl pomoci a konzultoval to s námi a kdyby mi řekl: Za každou cenu to chci udělat a považuju to prostě za vhodné a správné jako fanoušek a chci současně klubu pomoci, tak já bych mu asi doporučil třeba jiný způsob toho prohlášení, některé formulace mohly vypadat jinak. On reagoval rozhořčeně na to, že tam druhý den reagoval skotský ministr spravedlnosti, ve Skotsku se do toho prostě zamíchali politici. Pan Mynář považoval za vhodné nebo tím pádem považoval za možné, že se do toho jako také může svým způsobem zapojit na straně České republiky a Slavie.

Ale, když to řeknu jednoduše, ať se Vráťa na mě nezlobí, ta forma opravdu nejšťastnější nebyla. UEFA je na politické vměšování extrémně alergická. Zatím jsme se s nějakými výhradami nesetkali, ale z pohledu toho, že tam hráč se svým právníkem míří se svým odvoláním a třeba na ten Vráťův dopis už potom reagoval viceprezident UEFA, který byl osloven a konfrontován s tímhle dopisem a prostě řekl, že o tom trestu pro hráče Kúdelu nemůže být žádná debata. Tohle je přesně to, co nepomohlo. My jsme potřebovali debatu právníků, na faktech, na argumentech, na pravidlech a držet se striktně toho objektivního posouzení té věci a vyvarovat se emocí nebo jakéhokoliv politického tlaku. Myslel to dobře, ale…

Dopadlo to nepříliš dobře.

… nedopadlo to dobře.

Vy jste zmínil, že někteří sponzoři zareagovali velmi pozitivně na vaše prohlášení. Máte naopak reakce na to, že kancléřův dopis zase tohle všechno jakoby negoval?

Ne, to já bych jako nepřeháněl, já si myslím, mnohem víc než kancléřův dopis, tak nás poškodil ten transparent, kdy fanoušci, nebo resp. jeden, dva fanoušci, spíš bych řekl ne-fanoušci klubu v té chvíli, kdy udělali ten rasistický transparent.

A byli už identifikováni?

My jsme tu věc předali policii, protože pachatelé byli velmi neopatrní. Předali jsme policii kamerové záznamy, jsou tam vidět obličeje a věřím tomu, že se blíží okamžik, kdy to policie došetří. My bychom to dokázali asi došetřit i našimi silami, ale policie nám zakázala po dobu vyšetřování jakkoliv konat v této věci, takže teď čekáme na výsledek jejich šetření. A já doufám, že brzy budou identifikováni. Mé rozhořčení trvá. A za dobu, co budu předsedou představenstva, tak se dotyční na stadion nepodívají, ideálně doživotně. Tohle nejsou fanoušci. Tohle nám ve Velké Británii ublížilo strašně moc.

Vy jste zmínil tu spolupráci s organizací FARE. Chcete se možná dokonce, já jsem to i psal v jednom ze svých textů, tak trošku symbolicky postavit do čela boje proti rasismu v českém fotbale?

My sice jsme jako Češi svým způsobem spravedlivě rozhořčeni tou situací, ať už tím, co se stalo ve Skotsku, nebo tím, jak rozhodla UEFA, zejména třeba tím poměrem trestů. Myslím, že celé vedení Slavie, jak vy jste řekl na začátku, je to velmi bolestivé. Já to beru jako jednu z největších životních nespravedlností. Ale na tu druhou stranu nelze nevnímat, jak velkou prioritu dneska nejenom Velká Británie, ale i UEFA klade na boj proti rasismu.

V zásadě v tom zdůvodnění rozsudku proti Ondřejovi Kúdelovi je napsáno, že se dopustil poškození jednoho z hlavních cílů UEFA. A tohle prostě nelze nevnímat. My jsme přední český fotbalový klub, chceme hrát mezinárodní soutěže UEFA. Na dresu při mezinárodních soutěžích máme heslo UEFA pro tuto kampaň. Vlastně v téhle situaci jsem díky tomu, že jsme na tom trávili 10–12 hodin denně se čtyřmi advokátními kancelářemi a s dalšími lidmi, tak jsem si uvědomil hloubku toho problému, na který tyto kampaně nebo ta politika míří. A budeme určitě hledat řešení téhle situace.

A minimálně za nás za Slavii se s tímhle budeme chtít nějakou formou vypořádat. A myslím si, že je to téma, které by měl vzít velmi vážně i český fotbal. Protože já za sebe se opravdu děsím toho a chtěl bych tady využít téhle situace a poprosit naše fanoušky, aby už prostě za tím udělali tlustou černou čáru. Protože nedej bože, že budeme hrát příští soutěžní utkání UEFA a teď se tam objeví transparenty, nějaký pokřik, nějaké rasistické urážky. Já myslím, že tentokrát kdybychom dali další záminku, tak to pro nás nedopadne vůbec jako dobře. To znamená…

… třeba možné vyloučení…

Přesně tak. Mimochodem, o to se skotská strana na tom samém začátku intenzivně snažila. To jako potřeba je připomenout, že vlastně můžeme být svým způsobem rádi, že se to Slavie jakkoliv netýká, a v tomhle my musíme udělat tlustou čáru a musíme pracovat, když to řeknu jednoduše, nejen na nápisech a na videích, ale musíme přemýšlet o tom, jak celou tu situaci, jak jí takhle porozumět a jak jí takhle implementovat do činnosti klubu.

My tam mimochodem máme 6 afrických hráčů, usilujeme o další. V přestupním období bude pravděpodobně další hráč, který rozšíří tuhle naši komunitu. Míříme na akademii v Africe, je to pro nás prostě směr, jsme multikulturní klub a na sobě, když to řeknu jednoduše, tuhle nálepku v žádném případě nesmíme nechat. A musíme se snažit opravdu kultivovat i ten svět okolo nás. To znamená, naše fanoušky a fotbal v České republice.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel nejen o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované