Hlavní obsah

Skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera klesl zisk

Investiční firmě PPF se letos zisk snížil o téměř dvě miliardy korun.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Analytici soudí, že mezi důvody, proč klesají zisky, patří zvyšující se platy zaměstnanců v Číně.

Článek

Investiční skupině PPF klesl letos v prvním pololetí čistý zisk o 1,9 miliardy na 5,68 miliardy korun (220 milionů eur). Loni firma vydělala 7,56 miliardy (293 milionů eur).

Celková aktiva skupiny se letos snížila o 7,7 miliardy na 978 miliard (37,9 miliardy eur). Společnost, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, to v úterý sdělila ČTK.

„Čisté výnosy skupiny v konsolidované podobě rostly v bankovnictví o 17 milionů eur, v realitách o 14 milionů eur, telekomunikacích o 31 milionů a v nově vzniklém segmentu strojírenství o 44 milionů eur. Čisté výnosy klesly pojišťovnictví, a to o osm milionů eur," řekl ČTK Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com. Žádný ze segmentů nevykázal ztrátu.

Klíčový důvod poklesu konsolidovaného zisku tedy podle Dohnala není ve výnosech, ale v administrativních nákladech. Největší nárůst nastal v nákladech na mzdy a odměny. PPF tedy ukazuje, že je firmou s těžištěm v Asii, kde náklady na zaměstnance a další náklady rostou o více než deset procent ročně, dodal.

Výnosy PPF podpoří v Číně skupina CITIC

Celkové tržby PPF za první pololetí sice zaznamenaly mírný meziroční růst, ten však negativně ovlivnily zejména vyšší opravné položky u úvěrů, komentoval čísla analytik společnosti Starteepo Adam Maryniok. Druhým faktorem stojícím za poklesem zisku jsou rovněž vyšší provozní náklady, a to primárně rostoucí výdaje na platy. Na budoucí výkonnost skupiny však podle něj bude mít největší vliv další rozvoj Home Creditu na asijských trzích, především v Číně. Na ten poskytne potřebný kapitál i čínská polostátní skupina CITIC, u nás známá převzetím skupiny CEFC, připomněl.

Skupina PPF uskutečnila letos velkou transakci v oblasti biotechnologií, upozornil v úterý server E15.cz. Za francouzskou společnost Cytune Pharma zaplatila 28 milionů eur, což je v přepočtu 722 milionů korun. V současné době tak má PPF ve firmě podíl 96 procent. Transakce je konstruována tak, že část ceny se zaplatí se zpožděním, konečné plnění bude záviset na úspěchu klíčových projektů a splnění výše tržeb, dodal server.

Kellnerova skupina ovládne přední příčky českých bank

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, zemědělství až po biotechnologie. Působí v Evropě, Rusku, Asii a USA. V ČR vedle akvizice v telekomunikacích působí PPF v bankovnictví a finančních službách, v realitách či biotechnologiích.

PPF před měsícem spustila proces prodeje Air Bank, českého a slovenského Home Creditu Monetě Money Bank. Vznikne tak dvojka ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značkou Air Bank. PPF se má zároveň stát významným akcionářem Monety. Uzavření transakce se předpokládá 1. července 2019.

Reklama

Doporučované