Hlavní obsah

„Skutečná podívaná.“ První komiks se Supermanem se prodal za rekordní částku

Foto: Pixabay.com

Podle odhadů se dnes na světě nachází jen asi sto kopií komiksu z roku 1938, který odstartoval éru superhrdinů. Ilustrační foto.

Reklama

Vzácná kopie komiksu, který představil světu Supermana, se prodala za 3,25 milionu dolarů (asi 70 milionů korun).

Článek

Komiks, v němž poprvé účinkoval Superman, se v úterní aukci prodal za rekordní částku 3,25 milionu dolarů. Informovala o tom stanice CNN s odkazem na tiskovou zprávu internetové aukční síně ComicConnect.

Výtisk patří do série Action Comics #1 uvedené v roce 1938, kdy se jednotlivé kusy prodávaly za 10 centů. Další výtisky ze série se v minulých letech také prodaly za nevídané ceny – dosavadní rekord patřil kopii prodané přes eBay za 3,2 milionu dolarů v roce 2014.

Výtisk prodaný v úterý se původně nacházel v neporušeném stavu zahrabaný mezi filmovými magazíny ze třicátých let. Od jeho objevení se prodal už třikrát, naposledy v roce 2018 za více než 2 miliony dolarů.

Po pouhých třech letech vlastnictví tak svému majiteli přinesl zisk ve výši jednoho a čtvrt milionu dolarů.

Jméno nového majitele vzácného komiksu zůstává nezveřejněné. Tisková zpráva pouze uvádí, že jde o nováčka ve světě komiksových investic.

„Jde o 83 let starý, téměř nedotčený komiks. Skutečná podívaná,“ uvedl v tiskové zprávě Vincent Zurzulo, spoluzakladatel aukční síně ComicConnect. „Nehledě na to, že tato knížka nastartovala superhrdinský žánr, který je nyní obrovskou součástí naší kultury,“ dodal.

Komiksy, sběratelské karty a další podobné předměty se v poslední době těší rostoucí hodnotě v očích zájemců a investorů.

„Se vzestupem sběratelských předmětů, kryptoměn a nezaměnitelných digitálních aktiv, která skoro každý den plodí nové milionáře, očekáváme, že se ceny komiksů budou i nadále zvyšovat,“ uvedl Zurzulo.

Reklama

Doporučované