Hlavní obsah

Češi, jste silní, ale na Dánech ztroskotáte, říká dánský slávista

Foto: Profimedia.cz

Alexander Bah (vlevo) s klubovým spoluhráčem Janem Kuchtou.

Reklama

Alexander Bah, člen širšího reprezentačního výběru Dánska, se během vrcholícího Eura intenzivně připravuje s týmem Slavie na rakouském soustředění. Jak vidí český tým on a jak kupříkladu reprezentační kouč Dánska?

Článek

Z dánské ligy přišel do Slavie letos v lednu. Za dánskou reprezentaci už si Alexander Bah také zahrál, poločas v přípravě proti Švédsku, na Euru však schází. Samozřejmě turnaj sleduje. A před sobotní čtvrtfinálovou bitvou mezi českým a dánským týmem patří mezi vyhledávané experty, kteří znají síly z obou stran barikády.

„Od svých spoluhráčů dobře vím, že v české kabině je velmi silný kolektiv, což výrazně pomáhá klukům i na hřišti,“ prozradil Bah dánskému listu Berlingske. Dánský krajní bek, který se z kabiny dobře zná s Tomášem Holešem a řadou dalších slávistů, si všímá i určité taktické podobnosti mezi herním projevem českého národního týmu a červenobílé Slavie.

Na druhou stranu i Dánové se mohou aktuálně opřít o zdravou atmosféru panující v kabině. Nejen kvůli příběhu záložníka Eriksena, kterého v prvním utkání potkala srdeční zástava, je dánský výběr na Euru velmi soudržný. Například skvěle hrající Mikkel Damsgaard, jenž svými výkony přikoval ke střídačce Andrease Skov Olsena, byl svým talentovaným spoluhráčem opakovaně mediálně povzbuzován a chválen. Ač konkurenti, v kabině si Dánové úspěch přejí.

Alexander Bah vnímá česko-dánskou konfrontaci nově i „slávistickou optikou“. „Dánové mohou očekávat střetnutí s tvrdě pracujícím, skvěle organizovaným mužstvem. Protože se Češi dobře znají, na hřišti fungují výborně jako celek. Češi si částečně přisvojili herní styl Slavie. Toho si můžeme všimnout hlavně při taktickém plnění, kterým Češi na Euru zatím podle mého vynikají,“ rozebírá silné stránky české reprezentace třiadvacetiletý pravý obránce.

Podle pozorného Baha dosáhli Češi svého vítězství nad Nizozemskem pro ně zcela typickým způsobem, když svěřence Jaroslava Šilhavého během osmifinále zdobila aktivní hra bez míče a přímočarost v útočné fázi.

Češi ve čtvrtfinále? Raději silné Nizozemce

Současný dánský reprezentační kouč Kasper Hjulmand si dokonce z budapešťské osmifinálové dvojice Nizozemsko – Česko o něco více přál do dalšího kola jako soupeře „oranjes“.

„Radši bych šel v Baku na Nizozemce. Ale hrajeme s Čechy. Poprvé tak na turnaji čelíme mužstvu, které se nám dokáže vyrovnat vysokou intenzitou pohybu. V průběhu Eura nás zdobila fyzicky náročná hra, která nám umožňovala postupně unavit soupeře a následně ho snáze dorazit. Tomu Češi, vyznávající namáhavý herní styl, nejspíš zamezí,“ hodnotí přednosti soupeře uznávaný dánský kouč.

O práci Čechů bez míče básní i Alexander Bah. „Zejména český presink je svou intenzitou a provázaností prostě vynikající, dalo by se o něm hovořit jako o umění,“ všímá si dánský legionář taktické připravenosti Čechů. „Čechům na rozdíl od předešlých zápasů Eura navíc v duelu s Nizozemskem nechyběla ani kreativita potřebná k překonání kompaktní obrany,“ dodává Bah.

Bah má jasno i o individuálních fotbalových kvalitách svých současných spoluhráčů, kteří se neztrácí ani na mezinárodní scéně. „Lukáš Masopust, Tomáš Holeš nebo Petr Ševčík byli zejména proti Nizozemcům výteční.“ Podle Baha je současný český výběr schopen porazit každého, přesto očekává triumf svých krajanů. O kvalitě dánského výběru svědčí i fakt, že se stabilně nadprůměrný Bah nedokázal probojovat přes značnou konkurenci do nominační listiny pro Euro.

„Pochopitelně mě moc těší úspěchy mých spoluhráčů, ale teď je malinko škádlím, že čtvrtfinále s Dánskem pro ně bude tou poslední turnajovou destinací,“ věří Bah svým krajanům.

Čtvrtfinále nezná favority

Pravdou je, že mnozí dánští příznivci vnímají duel s Čechy jako požehnání. Jenže zcela stejným způsobem na čtvrtfinálový los mohou nahlížet i Češi. Například renomovaný dánský reportér Sture Sandø krotí všeobecnou euforii z papírově jednoduššího losu a varuje před tvrdě pracujícím českým týmem, který se do tak pokročilé fáze turnaje podle jeho slov nedostal náhodou.

Taktický mág na dánské lavičce Kasper Hjulmand vyhlíží sobotní čtvrtfinále s převládajícím vzrušením. „Je to šance, kterou už nikdo z nás nemusí v kariéře zažít. Pro tento okamžik jsme se tolik nadřeli! Je to dětský sen. Nechceme se jen tak zastavit,“ popisuje své pocity před čtvrtfinále kouč Hjulmand.

Podle aktuálních kurzů jsou na postup do semifinále mírně favorizováni Dánové. Ačkoliv bookmakeři mají o svém favoritovi jasno, fotbaloví odborníci se předhánějí v nejrůznějších predikcích. Joe Short z Radio Times predikuje Dánsku triumf 3:1, počítá s rychle vstřelenou brankou. Sreehari Menon z RepublicWorld.com zase vyhlíží postup Čechů, kteří podle něj na turnaji ukázali překvapivě přesvědčivou formu.

Dánsko vyzve český národní tým v ázerbajdžánském Baku v sobotu 3. 7. od 18:00. Vítěz se ve středu utká v londýnském semifinále s vítězem duelu Anglie – Ukrajina.

Reklama

Doporučované