Hlavní obsah

Slavná moderátorka BBC zmizela z obrazovky. Kritizovala Cummingse a vládu

Foto: Profimedia.cz

Moderátorská hvězda BBC Emily Maitlisová.

Reklama

Boj o hlavního stratéga britské vlády Dominika Cummingse zuří i na mediální frontě. BBC kvůli údajnému porušení pravidel o nestrannosti udělilo výtku pořadu Newsnight. Jeho slavná moderátorka zmizela ve středu večer z obrazovky.

Článek

Emily Maitlisová je jednou z nejlepších, ne-li aktuálně vůbec nejlepší britskou televizní moderátorkou zpravodajsko-publicistických pořadů. Je hlavní tváří pořadu televize BBC2 Newsnight, což je zjednodušeně řečeno britská obdoba televizních Událostí, komentářů.

Na úvod úterního vydání pořadu Maitlisová ve zhruba minutovém monologu konstatovala, že premiérův hlavní poradce Dominic Cummings porušil pravidla izolace, když vyrazil s nemocnou manželkou a malým synkem z Londýna do Durhamu, že to vidí celá země a je tím šokována. Vedení BBC to bleskurychle vyhodnotilo coby porušení interních pravidel o vyváženosti. Tým Newsnightu dostal výtku a Maitlisovou údajně na její vlastní žádost nahradila na obrazovce ve středu večer editorka pořadu Katie Razzalová.

„Že vedení BBC svoji moderátorku nepodrželo, je velmi nestandardní,“ uvádí na adresu generálního ředitele lorda Halla a spol. Václav Štětka, mediální odborník z Loughborough University. „V drtivé většině případů - a BBC řeší podobné stížnosti dnes a denně - si stanice za svými pořady a zaměstnanci stojí. Interní směrnice BBC o dodržování nestrannosti ve zpravodajství je formulována tak, že umožňuje jistou volnost v interpretaci na konkrétní případy; směrnice zdůrazňuje, že nestrannost neznamená absolutní neutralitu, a klade důraz na ‚přiměřenost‘ vzhledem k danému zpravodajskému výstupu,“ doplňuje Štětka.

Za Emily Maitlisovou se postavila řada novinářských es. Kolegové vesměs poukazují na to, že její monolog o Dominiku Cummingsovi byl v první řadě shrnutím argumentů, které dále v pořadu zazněly, a že byl zcela v mantinelech interní směrnice slavné korporace a skutečným projevem veřejné služby.

„Reakce BBC naznačuje, že se vedení v tomto případě podvolilo tlaku Downing Street, což zákonitě vyvolává obavy o politickou nezávislost stanice. Není to v krátké době poprvé - BBC se dostala pod palbu kritiky již během prosincových voleb, během nichž podle řady komentátorů byla až příliš shovívavá vůči vládnoucí straně premiéra Johnsona,“ uvedl pro Seznam Zprávy Václav Štětka, jehož pohled není v této věci zdaleka ojedinělý.

Celou debatu mezitím posunulo rozhodnutí policie v Durhamu, která konstatovala, že se Dominic Cummings skutečně dopustil „drobného porušení“ pravidel izolace, když 12. dubna vyrazil s rodinou na výlet na Barnard Castle. Cummingsova putování přitom premiér Johnson a členové jeho vlády zuřivě hájili s tím, že byla v souladu s koronavirovými restrikcemi.

Aktuální průzkumy veřejného mínění ukazují propad podpory Konzervativní strany o několik procentních bodů. Z průzkumu bulvárního Daily Mailu pak vyplynulo, že si 66 procent Britů přeje Cummingsovu rezignaci a 63 procent je toho názoru, že by svého poradce měl Boris Johnson odvolat.

Reklama

Doporučované