Hlavní obsah

Slavný broadwayský muzikál poprvé v Česku! Ne/normální překonávají tabu

Slavný broadwayský muzikál Ne/normální na prknech pražského Divadla Na Prádle.Video: Ján Bavala

 

Reklama

Kvalitní text i překlad, úsporná výprava, silné (a poměrně aktuální) téma. Kombinace atributů, jaká se obvykle u muzikálů (zvláště těch na českých scénách) jen tak nevidí, tvoří jádro čerstvě premiérovaného díla Ne/normální v produkci spolku ART4RENT a Divadla Na Prádle.

Článek

„Když se řekne slovo ‚muzikál‘, většina lidí si pravděpodobně představí velkou company s orchestrem, flitry, peřím, strašně moc efekty – a nejlépe dvacet různých pokojíčků, ve kterých se ten příběh odehrává, přičemž osvětlovač během představení problikává z jednoho pokoje do druhého,“ říká s úsměvem hned v úvodu režisér Martin Vokoun. „Ne/normální jsou naproti tomu silným psychologickým thrillerem. Je to příběh jedné rodiny a toho, jak duševní nemoc matky ovlivňuje chod celé této rodiny.“ Komornost scény, i pražského Divadla Na Prádle jako takového, podle tvůrců inscenaci naopak spíše prospívají. „Chtěli jsme, aby se diváci soustředili nejen na show, ale především na příběh a téma muzikálu, které je zvláště v naší společnosti stále v mnoha ohledech tabu,“ vysvětluje herec, zpěvák a producent Tomáš Vaněk.

„Čím je dění kolem nás rychlejší, rostou různé tlaky na to být nejlepší, nejvýkonnější, nejefektivnější, všichni si tak nějak uvědomujeme, že ne vždy se v tom nastavení cítíme dobře. A tak se nezřídka stane, že neslyšíme signály svého vlastního těla, natož volání o pomoc od těch druhých. Přitom umět se včas zastavit, vyslechnout si dotyčného člověka, vědět, jak se k němu chovat může leckdy zachránit lidský život. Neměli bychom takové volání ignorovat,“ shodují se herci Tomáš Vaněk a Zbyněk Fric.

Muzikál s původním názvem „Next to normal“ měl v Americe premiéru v roce 2008, libreto a texty písní napsal Brian Yorkey, autorem hudby je skladatel a hudebník Tom Kitt. Dílo získalo v uplynulé dekádě také řadu prestižních ocenění (včetně Pulitzerovy ceny nebo dokonce několik cen Tony). Ne/normální pak pro česká jeviště objevil spolek ART4RENT, za nímž stojí právě herec, zpěvák a producent Tomáš Vaněk (společně s kolegyněmi Michaelou Jankulárovou a Markétou Schröckovou). O dramaturgii se postaral Ondřej Doubrava, který již s Vaňkem a jeho produkcí v minulosti spolupracoval na projektech Rent nebo Tick, tick … BOOM!

Premiéra muzikálu Voda (a krev) nad vodou v Divadle Kalich.Video: Seznam Zprávy

Daniela Šinkorová ve studiu Magazínu Slavní.Video: Veronika Farářová, Seznam Zprávy

„Když jsem se s muzikálem Ne/normální poprvé seznámila, musela jsem se upřímně zeptat sama sebe, zda-li se dokážu k nemocným lidem chovat bez ostychu a bez předsudků. A nebylo to vůbec příjemné,“ říká představitelka titulní role, herečka a zpěvačka Daniela Šinkorová. „Můžeme o tom mluvit krásně celé hodiny, ale myslím si, že předsudky tady pořád jsou ve velké části společnosti, stejně tak jako strach hovořit o tom otevřeně. Proto jsem ráda, že mám nyní možnost to snad alespoň trochu změnit. A chci to změnit,“ přiznává.

Jak tvůrci prozradili, cílem uvádění muzikálu je také tolerantní osvětová kampaň #jsemnenormalni!? k nemoci zvané bipolární porucha a celé problematice duševních onemocnění. „V roce 2020 se chystáme realizovat přednášky a besedy na toto téma společně s odborníky nejen pro diváky, ale také pro školy a širší veřejnost,“ říká Tomáš Vaněk. „Chtěli bychom, aby se lidé trpící nějakou duševní poruchou cítili bezpečněji a svobodněji ve vztahu k ostatním. A naopak, aby ti takzvaně normální lidé netrpěli předsudky a možná si i trochu uvědomili, že ze své pozice můžou mnohdy pomoci,“ doplňuje zpěvačka Kateřina Herčíková. „Muzikál zároveň překonává zaryté představy o tom, že v případě tohoto žánru musí jít pouze o lacinou show, která klouže po povrchu,“ uzavírá.

„Že by ale divák odcházel z našeho představení s depresí, toho se rozhodně bát nemusí. Muzikál je plný komických, někdy až groteskních míst,“ říkají shodně Šinkorová a Fric. „Navíc nutno vyzdvihnout skvělý český překlad Zuzany Čtveráčkové, který se opravdu moc povedl,“ dodává Šinkorová.

Na rozhovor s tvůrci a první ukázky z muzikálu Ne/normální se můžete podívat v našem úvodním videu.

Reklama

Doporučované