Hlavní obsah

Šli po dvanáctiletých dívkách. Teď predátorům hrozí až dva roky za mřížemi

Foto: V Síti

Dokumentární snímek V síti pomocí najatých mladistvě vypadajících hereček odhalil na 2,5 tisíce predátorů.

Reklama

Jeden z predátorů, které odhalil dokument V síti, už od soudu odešel s trestem.

Článek

Dokument Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti je experimentem, který otevírá téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dívčím vzezřením Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá se přihlásily na sociální sítě, aby prožily zkušenost dvanáctiletých dívek on-line.

Setkaly se s věcmi, které zaskočily i filmaře. Oslovili je sexuální predátoři vyhledávající nedospělé dívky a od nevinné konverzace přecházeli k výzvám ke svlékání, masturbování a zasílání choulostivých fotografií. Ve snímku tři herečky během deseti dnů kontaktovalo prostřednictvím sociálních sítí 2458 predátorů. Případem se proto již před půl rokem začala zabývat policie.

„Komunikujeme s policií zhruba půl roku, chtěli po mně a herečkách, abychom popsali, jak probíhalo natáčení ve studiu,“ řekl Seznamu Klusák. Policie si podle něj následně vyžádala natočené materiály a na jejich základě zahájila trestní řízení.

„Prověřováním jsme zjistili, že je celkem devět lidí podezřelých z přečinu navazování nedovolených kontaktů s dítětem ve stadiu pokusu, za což hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi,“ napsal Seznamu Jan Daněk, mluvčí pražské policie.

U dvou predátorů již policie podala návrh na podání obžaloby. Jeden už skončil u soudu a pachatel odešel s desetiměsíčním trestem odnětí svobody s odkladem na tři roky.

Jeden případ pak státní zástupce odložil s tím, že se nejednalo o trestný čin.

V ostatních příbězích nedovolených kontaktů s dětmi probíhá vyšetřování. Mezi podezřelými predátory je dokonce jedna žena a také jeden Američan.

„Žádný z devíti podezřelých ve věkovém rozpětí 21 až 62 let nebyl nikdy trestán,“ doplnil policejní mluvčí.

Jeden případ pak řeší také kriminalisté i v Ústí nad Labem.

„Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování není možné v současné době zveřejnit žádné informace,“ napsal Seznam Zprávám Šárka Poláčková, mluvčí ústecké policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované