Hlavní obsah

Slibný začátek. Oxfordská vakcína proti koronaviru vytváří protilátky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vědci z Oxfordské univerzity v prestižním časopise The Lancet zveřejnili výsledky první fáze klinické studie vakcíny proti koronaviru. Zdá se být bezpečná a vytváří v těle protilátky proti nemoci covid-19.

Článek

Možná vakcína proti nemoci covid-19 vyvíjená vědci z Oxfordské univerzity vypadá podle výsledků první fáze klinické studie slibně. Je bezpečná a vyvolává reakci imunitního systému.

Testy zahrnovaly 1077 účastníků, u kterých se po vpichu vakcíny vyvinuly protilátky a bílé krvinky, které dokážou bojovat s koronavirem. Stále je příliš brzy na to říct, zda vakcína poskytne dostatečnou ochranu. Vědci jsou nyní v třetí fázi klinické studie, teď zveřejnily výsledky první.

Kromě vytvoření potřebných protilátek u všech účastníků výzkumu, se u 70 procent z nich objevily vedlejší příznaky jako je bolest hlavy nebo horečka, podle vědců to ale není problém. Dají se zvládnout pomocí paracetamolu.

Jak vakcína funguje?

Vakcínu se složitým názvem ChAdOx1 nCoV-19, známou pod snazším jménem AZD1222, vyvíjí vědci s bezprecedentní rychlostí. Vyrábí ji z geneticky upraveného viru, který způsobuje nachlazení u šimpanzů. Vědci ji posléze dále upraví, aby nemohla způsobit infekci u lidí a také proto, aby se více podobala viru SARS-Cov-2. Díky tomu, že se podobá koronaviru, se pak lidský imunitní systém naučí, jak na něj zaútočit.

Podle studie se u lidí po vpichu vakcíny vyvinou kromě protilátek také bílé krvinky, nebo spíše jeden jejich druh: konkrétně T-lymfocyty, které mohou potírat nádorové buňky či buňky napadené viry.

„Jsme potěšeni výsledky, které jsme dnes zveřejnili, jelikož jsme byli schopni pozorovat neutralizující protilátky i T-lymfocyty,“ uvedl pro zpravodajský server BBC Andrew Pollard, profesor z Oxfordské univerzity.

„Naše výsledky jsou extrémně slibné. Věříme, že reakce, kterou vakcína způsobila, může být spojena s vytvořením imunitní reakce. Klíčovou otázkou zůstává, zda vakcína funguje a jaká dávka bude potřeba k vytvoření imunity. Na to si budeme muset počkat,“ uvedl Pollard.

U 90 procent očkovaných se po vpichu vakcíny vyvinuly protilátky už po první dávce. Pouze deseti lidem musely být podány dávky dvě. Protilátky se nakonec vytvořily u všech. „Přesnou dávku, která bude potřeba, ještě neznáme. Výsledek ale můžeme maximalizovat pomocí dvou dávek,“ dodal vědec.

Je bezpečná?

Vakcínu vědci hodnotí jako bezpečnou, ale prokázaly se u ní některé vedlejší účinky. Žádné nebyly životu nebezpečné, ale u 70 procent naočkovaných se objevila buď bolest hlavy nebo horečka. Podle vědců se dají vedlejší účinky zvládnout pomocí paracetamolu.

„Abychom mohli potvrdit účinnost naší vakcíny proti koronaviru, musíme provést ještě spoustu práce. První výsledky jsou ale slibné,“ vysvětlila Sarah Gilbertová z Oxfordské univerzity, která se na výzkumu také podílí.

Závod pokračuje

V současné chvíli na vývoji látek v rámci boje s koronavirem pracuje přes 100 laboratoří po celém světě. WHO na svých webových stránkách eviduje kromě AZD1222 dalších 22 hlavních kandidátů na potenciální vakcínu, u nichž již probíhají klinické studie, a 140 dalších, kteří jsou prozatím v preklinické fázi.

Velkým příslibem jsou zejména dosavadní výsledky, pokud jde o vývoj vakcíny v americké laboratoři Moderna. Ta zahájila druhou fázi v květnu, začátek třetí fáze očekává 27. července. V laboratoři pracují experti z Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID). Ten řídí přední americký epidemiolog Anthony Fauci.

Reklama

Doporučované